Dačić: Incident sa zastavom u Jasenovcu bez presedana

Incident sa zastavom na kojoj je ispisan pozdrav "Za dom spremni" u Jasenovcu, gde je održavana komemoracija povodom stradanja Srba, Jevreja i Roma u jednom od najozloglašenijih koncentracionih logora, bez presedana je u modernoj Evropi, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Nigde se i nikad u Evropi nije desilo da se tako nešto dogodi", rekao je Ivica Dačić u izjavi za Tanjug i istakao da očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva.

"Zamislite da li je moguće da se prilikom komemoracija u Aušvicu ili Mauthauzenu pojavi transparent sa nacističkim pozdravom Zig hajl?! Očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva, a ne relativizaciju događaja, koja u stvari znači relativizaciju zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Takve osude nema, naprotiv, ustašama se podižu spomenici i nazivaju ulice i trgovi njihovim imenima", ukazao je Dačić.

Ministar Dačić je rekao da sa ustašama i njihovim zločinima niko nije uporediv.

"Svako treba da osudi svoje zlo i samo tako se mogu graditi dobrosusedski odnosi. Zabrana ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Vulinu je takođe čin bez presedana u Evropi. Srbija će odgovoriti, ali mi i dalje smatramo da je mnogo bolje tražiti zajedničke interese Srbije i Hrvatske, jer su naši odnosi od ključnog značaja za stabilnost celog regiona", poručio je Dačić.

Državna komemorativna ceremonija u Spomen parku Jasenovac, započela je ranije danas incidentom, kada su pripadnici HOS-a razvili zastavu sa pozdravom "za dom spremni".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи