Incident sa zastavom izazov za odnose Srbije i Hrvatske

Dva dana posle navodnog incidenta zbog kojeg su hrvatski parlamentarci prekinuli posetu Beogradu, premijerka Brnabić poručuje da je Srbija spremna da nastavi dijalog s Hrvatskom. Na ponovo narušene odnose uticala je i najava mitinga radikala u Hrtkovcima, kao i situacija u hrvatskom parlamentu, kada se negodovalo zbog govora Milorada Pupovca.

Ko je šta čuo i video, da li se dogodilo ili nije? Pitanja su bez odgovora i dva dana posle navodnog incidenta u parlamentu, čiji je glavni akter Vojislav Šešelj – a koji je, ipak, uticao na odnose sa susedima.

"Nadam se da će hrvatski parlamentarci uskoro doći i završiti posetu. Srbija je za razgovor i svaku vrstu gostoprimstva. Stojim im na raspolaganju, da nastavimo gde smo stali. Ne znam šta više možemo da uradimo, osudili smo, ali sve je bizarnija ova situacija", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Predlog je dala hrvatska predsednica – utvrditi da li se incident dogodio i eventualno kazniti Šešelja zatvorskom ili novčanom kaznom.

"Po Poslovniku ne mogu da kaznim Vojislava Šešelja i sankcionišem nešto što se desilo ispred zgrade parlamenta i za šta nema ni snimka, niti bilo kakvog traga. Kako da ga kaznim? Nisam bila tu, nisu bili tu ni moji gosti. Nijedne novine, niko nije fotografisao ni mobilnim telefonom", rekla je predsednica Skupštine Maja Gojković.

Osim u srpskom, međusobni odnosi utiču na atmosferu i u hrvatskom parlamentu, gde se raspravljalo o izboru novog državnog tužioca.

Poslanik i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac je prekinuo svoje izlaganje u parlamentu zbog dobacivanja opozicionih poslanika, nakon što je spomenuo "Bljesak" i "Oluju".

"Ako me želite zameniti ovde, prepustiću vam svojih pet minuta. Sigurno mislite da imate više prava da govorite nego ja. A da ste u nekim drugim okolnostima, bili biste manji od makova zrna jer za više i niste...", poručio je Pupovac u Saboru.

Van parlamenta sporna je najava mitinga radikala u Hrtkovcima, gde se još pamti Šešeljev govor iz 1992. i imenovanje Hrvata koji moraju da se isele, a zbog čijeg kasnijeg progona je pravosnažno osuđen u Hagu.

Na mogući povratak Šešelja u sremsko selo, LSV i demokrate odgovorile su najavom kontramitinga. Tačku stavljaju nadležni.

"Ja vam sada kažem – neće biti dozvoljena organizacija bilo kakvih okupljanja u Hrtkovcima. Država Srbija neće dozvoliti remećenje javnog reda i mira i bilo kakvih sloboda građana. Što se nas tiče, građani mogu da budu mirni, a svi politički sukobi mogu da se manifestuju u Skupštini", poručio je ministar policije Nebojša Stefanović.

Zbog zabrane, negoduje i jedna i druga strana – Šešelj ne vidi zakonskog osnova za takvu odluku, a demokrate smatraju da se izjednačavanjem skupova relativizuje ponašanje lidera radikala.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво