Incident sa zastavom izazov za odnose Srbije i Hrvatske

Dva dana posle navodnog incidenta zbog kojeg su hrvatski parlamentarci prekinuli posetu Beogradu, premijerka Brnabić poručuje da je Srbija spremna da nastavi dijalog s Hrvatskom. Na ponovo narušene odnose uticala je i najava mitinga radikala u Hrtkovcima, kao i situacija u hrvatskom parlamentu, kada se negodovalo zbog govora Milorada Pupovca.

Ko je šta čuo i video, da li se dogodilo ili nije? Pitanja su bez odgovora i dva dana posle navodnog incidenta u parlamentu, čiji je glavni akter Vojislav Šešelj – a koji je, ipak, uticao na odnose sa susedima.

"Nadam se da će hrvatski parlamentarci uskoro doći i završiti posetu. Srbija je za razgovor i svaku vrstu gostoprimstva. Stojim im na raspolaganju, da nastavimo gde smo stali. Ne znam šta više možemo da uradimo, osudili smo, ali sve je bizarnija ova situacija", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Predlog je dala hrvatska predsednica – utvrditi da li se incident dogodio i eventualno kazniti Šešelja zatvorskom ili novčanom kaznom.

"Po Poslovniku ne mogu da kaznim Vojislava Šešelja i sankcionišem nešto što se desilo ispred zgrade parlamenta i za šta nema ni snimka, niti bilo kakvog traga. Kako da ga kaznim? Nisam bila tu, nisu bili tu ni moji gosti. Nijedne novine, niko nije fotografisao ni mobilnim telefonom", rekla je predsednica Skupštine Maja Gojković.

Osim u srpskom, međusobni odnosi utiču na atmosferu i u hrvatskom parlamentu, gde se raspravljalo o izboru novog državnog tužioca.

Poslanik i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac je prekinuo svoje izlaganje u parlamentu zbog dobacivanja opozicionih poslanika, nakon što je spomenuo "Bljesak" i "Oluju".

"Ako me želite zameniti ovde, prepustiću vam svojih pet minuta. Sigurno mislite da imate više prava da govorite nego ja. A da ste u nekim drugim okolnostima, bili biste manji od makova zrna jer za više i niste...", poručio je Pupovac u Saboru.

Van parlamenta sporna je najava mitinga radikala u Hrtkovcima, gde se još pamti Šešeljev govor iz 1992. i imenovanje Hrvata koji moraju da se isele, a zbog čijeg kasnijeg progona je pravosnažno osuđen u Hagu.

Na mogući povratak Šešelja u sremsko selo, LSV i demokrate odgovorile su najavom kontramitinga. Tačku stavljaju nadležni.

"Ja vam sada kažem – neće biti dozvoljena organizacija bilo kakvih okupljanja u Hrtkovcima. Država Srbija neće dozvoliti remećenje javnog reda i mira i bilo kakvih sloboda građana. Što se nas tiče, građani mogu da budu mirni, a svi politički sukobi mogu da se manifestuju u Skupštini", poručio je ministar policije Nebojša Stefanović.

Zbog zabrane, negoduje i jedna i druga strana – Šešelj ne vidi zakonskog osnova za takvu odluku, a demokrate smatraju da se izjednačavanjem skupova relativizuje ponašanje lidera radikala.

broj komentara 18 pošalji komentar
(subota, 21. apr 2018, 08:16)
anonymous [neregistrovani]

Хрвати

Они који су у скупштини или ти у сабору, никад неће осудити грађански рат у Југославији. Сматрају да су Срби агресори и то је камен спотицања који не доприноси да се два народа помире и забораве сукоб.
На ове провокације реакције Хрвата су непримерене, шта мисле да када нас блате, псују када смо код њих у посети Срби не реагују већ игноришу такве поступке појединаца. Они као да чекају да им неко нешто лоше каже, уради опсује па да брже боље побегну, као да им је савест пољуљана па би да се што пре врате кући.

(subota, 21. apr 2018, 06:53)
anonymous [neregistrovani]

A zar cirilica

I ćirilično pismo nije pitanje identiteta i simbol pisma jednog naroda,pa zar divljačko razbijanje i junacenje pred razbijenim ćirilićnim pločama nije uvr3da za Srbe ili se sve zlo i podvale srpskom narodu treba uzeti za normalno.Hrvati su izgradili lažni mit o sebi i uporno ga žele provoditi, a mi stalnim povlačenjem u tome im pomažemo .

(subota, 21. apr 2018, 06:46)
anonymous [neregistrovani]

@Upitno!

A kako može u hrvatskom Saboru sediti covek ratni zlocinacza kojeg je dokazano da je sa akumulatorskom kiselinom i strujom ubijao Srbe u Osijeku.Zar treba pameti ,pa ne videti “igre” sudskih postupaka u slučaju Glavaš i drugih ratnih zločinaca navodno oboljelih ,koji zbog bolesti ne mogu pratiti sudske postupke

(subota, 21. apr 2018, 03:37)
anonymous [neregistrovani]

Opusteno!

Dragi moji Srbi i Srpkinje, uzivajte u Srbiji, vasem zivotu i cuvajte zdravlje... Ako moramo na druge vece da se osvrcemo, sta nam misle i govore, za ove bas ne moramo u opste ni malo da se tangiramo.

(subota, 21. apr 2018, 01:16)
jkn [neregistrovani]

...

Seselj zabacio "udicu" i naivni "susjedi" se upecaju. Da li je moguce da niko ne snimi jedan takav "incident"? Da nema nikakvih dokaza? Jeste. Jer se nikada nije niti dogodio. Radikali su vrlo mudro bacili udicu a "OVI" kao da su jedva docekali "razlog" da se vrate u "lipu njihovu". Kako li se glupo sada osecaju. Samo da mogu biti "muva na zidu" i da uzivam. Pozdrav iz dijaspore.

(subota, 21. apr 2018, 01:08)
nb [neregistrovani]

Re: Upitno !

"Kako moze osudjeni ratni zlocinac biti u jednoj drzavi zastupnik u parlamentu ? Hrvatska ima sve argumente na svojoj strani !" Pa vidi se koliko poznajete zakon. Seselj je osudjen (pravedno ili ne) i odsluzio je svoju kaznu. Sada je slobodan gradjanin i moze biti na celu drzave ako ga narod izabere. Ne mogu nekakvi iz druge drzave odredjivati koga ce Srbi birati u svojim (politickim) organima. Pogotovu hrvati!
Poz

(subota, 21. apr 2018, 00:07)
Србин из Дијаспоре [neregistrovani]

Одговор атили

Потпуно сте у праву Драги Пријатељу.
Сад се диже Прашина и Бога питај
колико ће се још дизати, а како је
Господин Вучић прошао у посети
хрватској то ником ништа,појео Вук
Магарца.како би то ми Сељаци рекли.

(petak, 20. apr 2018, 23:26)
atila [neregistrovani]

atila

Paljenje srpske zastave pri poseti Hrvatskoj A.Vučića nije razlog za zaoštravanje odnosa dve zemlje.Znači hrvatska zastava je neprikosnovena,a srpska - pitam sve vas pa i nas ako baš hoćete

(petak, 20. apr 2018, 23:24)
@UPITNO [neregistrovani]

kako

Na to najbolje zna odgovor Branimir Glavaš. zastupnik u Saboru

(petak, 20. apr 2018, 23:12)
anonymous [neregistrovani]

Neka su

Oni su zapalili 3 nase zastave kada je nas predsednik dolazio kod njih. Sta hoce da kazu? Da je njihova jedan vaznija od nase 3?