Napad na novinarke Radio Beograda i KosSeva na Kosmetu

Tokom posete direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića multietničkom naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice, izbio je incident. Naime, jedan Albanac pokušao je da oduzme opremu za snimanje srpskim novinarima, među kojima je bila i novinarka Radio Beograda, pri čemu je došlo do koškanja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić oštro je osudio napad na novinare KosSeva i Radio Beograda, ističući da je to pokazatelj da je politička klima prema Srbima i slobodnom i objektivnom izveštavanju loša, te da se neki ljudi osećaju slobodno da ugrožavaju i fizički integritet novinara.

"To šalje lošu poruku i predstavlja kontinuitet one vrste ponašanja koju smo mogli da vidimo 26. marta", rekao je Đurić.

Dodao je da se "takvi nasilnici i huligani osećaju oslobođeno nakon što su videli da su i policajci napadali novinare".

Posetu Đurića Kosmetu pratila je novinarka Radio Beograda 1 Tanja Vujisić.

Posle obraćanja novinarima u multietničkom naselju Bošnjačka mahala, koje se nalazi u severnom delu grada, došlo je do manjeg incidenta, kada je grupa Albanaca pokušala da priđe mestu gde je Đurić bio sa delegacijom.

Jedan od mladića je rukama oponašao orla, a reagovala je policija koja je tada sprečila incident.

Međutim, on je iz te grupe krenuo ka grupi srpskih novinarki koje su htele da snime to što se desilo, među kojima je bila i izveštačica Radio Beograda.

Prišao im je i uneo se u kameru novinarke KosSeva, koja je snimala, a zatim ju je odgurnuo rukom.

U pomoć su im pritekle druge kolege i svi zajedno su se brzo povukli u severni deo Mitrovice.

Sve ovo se dogodilo u prisustvu policije, koja nije reagovala.

Radio Beograd 1 najoštrije osuđuje pokušaj napada na novinarku Tanju Vujisić i zahteva da nadležne institucije reaguju i omoguće predstavnicima medija siguran i neometan rad.

Incident je osudio i Dalibor Jevtić, potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci, koji je poručio da je poznat identitet počinioca i da oni moraju da odgovaraju.

Osude novinarskih udruženja

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije osudili su napad i zahtevaju od nadležnih organa da utvrde identitet osoba koje su fizički i verbalno nasrnule na novinarke u Bošnjačkoj Mahali i sprovedu zakonom predviđene mere.

Podsećaju i inistiraju da se identifikuju i procesuiraju i policajci koji su tokom akcije hapšenja Marka Đurića 26. marta 2018. u Kosovskoj Mitrovici pretukli snimatelja RTS-a Vladimira Milića i napali novinarku Večernjih novosti Draganu Zečević, urednicu lista Jedinstvo Radu Komazec i urednicu portala KosSev Tatjanu Lazarević.

O današnjem napadu, gde je mladić odgurnuo jednu novinarku i zapretio im da prekinu snimanje, postoji i video-zapis koji sve jasno dokumentuje, tako da UNS I DNKiM očekuju od nadležnih organa da ovaj slučaj procesuiraju, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи