Usvojen set finansijkih zakona, Duško Pejović izabran za predsednika DRI

Skupština Srbije usvojila je set finansijkih zakona i izabrala Duška Pejovića za predsednika Državne revizorske institucije.

Izmenama i dopunama Zakoan o akcizama predviđeno je da se ta vrsta posebnog poreza ne plaća na tečni gas pod uslovom da se koristi kao energetsko gorivo ili reprodukcioni materijal.

To bi, kako je navela Vlada Srbije, trebalo da obezbedi stabilnu proizvodnju koja koristi derivate nafte u industrijske svrhe i da se ta sredstva iskoriste za investiciona ulaganja u preređivačkoj industriji.

Inače, Zakonom o akcizama bilo je propisano da se na te derivate nafte od 1. januara ove godine može ostvariti povraćaj plaćene akcize, ali kako taj postupak podrazumeva pre svega rezervisanje određene sume novca i određeno vreme za povraćaj, predloženo je potpuno oslobađanje plaćanja.

Izmenom tog zakona predviđeno je i da kafa, namenjena diplomatsko-konzularnim predstavništvima ne mora biti obeležena kontrolnom akciznom markicom.

Predlogom izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) predviđeno je usaglašavanje tog zakona sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđeno je da pravo na refundaciju PDV na hranu i opremu za bebe može da se ostvari za bebe rođene do 30. juna ove godine.

Cilj izmene je da deca koja su rođena do tog datuma u potpunosti iskoriste pravo na refundaciju PDV-a.

Izmene zakona o kojima se nedavno najviše polemisalo u javnosti su i one koje se odnose na poresku administraciju.

One bi trebalo da omoguće, između ostalog, javno objavljivanje imena najboljih poreskih platiša, prinudnu naplatu poreza sa štednih naloga dužnika i uvođenje grejs perioda za najugroženije poreske obveznike.

Predložene novine su i da Agencija za privredne registre (APR) neće moći da briše firme iz svog registra, sve dok Poreska policija potpuno ne završi sa kontrolom preduzeća i vrati mu PIB, te o tome obavesti APR.

Takođe, izmene ovog zakona predviđaju i da se radna mesta poreskih službenika razvrstaju po zvanjima u zavisnosti od toga koliko su poslovi složeni i odgovorni, a pravilnik o sistematizaciji radnih mesta u Poreskoj upravi doneće se u roku od godinu dana od dana kada ovaj zakon stupi na snagu.

NBS preuzima kontrolu poslovanja menjačnica

Zakon o deviznom poslovanju je takođe pretrpeo brojne izmene.

Tako će, na primer, od 1. januara sledeće godine Narodna banka Srbije (NBS) preuzeti poslove izdavanja i oduzimanja ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova i poslove kontrole deviznog poslovanja.

Predlagači poručuju da će poslove oduzimanja dozvola menjačnicama koje je započela Poreska uprava, završiti NBS.

Kako bi "ojačala ekipu" koja se bavi ovim poslovima od 1. januara NBS će preuzeti i deo zaposlenih iz Ministarstva finansija, odnosno, iz Poreske uprave.

Da bi Srbija dokazala da je napredovala u borbi protiv sprečavanja pranja novca, a u skladu sa preporukama MANIVAL-a (telo Saveta Evrope za sprečavanje pranja para), usvojen je Zakon o računovodstvu.

Jedna od izmena kaže da, osnivač ili vlasnik preduzeća koje se bavi računovodstvom ne sme biti prethodno pravosnažno osuđen za krivična dela koja se odnose na zakone o radu, pravosuđu, investicione fondove...

Srbija je izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću usaglasila svoju zakonsku regulativu sa međunarodnim standardima u oblasti sprečavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorizma Organizacije FATF.

Zabranjeno je krivično osuđivanje pravnim i fizičkim licima da budu osnivači i vlasnici preduzeća na koje Srbija može preneti pravo na priređivanje igara na sreću, odnosno, zabranjuje im se da se bave tom delatnošću.

Usvojen je i Zakon o faktoringu, (finansijska transakcija gde preduzeće koje očekuje prihod –ima potraživanja prodaje ta potraživanja trećoj strani) kojim se takođe kaže da vlasnik preduzeća za faktoring ne sme biti ranije osuđivan.

Poslanici će glasati i o davanju garancije Srbije u korist OTP banka Srbija a.d. Novi Sad, Banka inteza a.d. Beograd, NBG bank Malta LTD, AIK banka a.d. Niš i Unikredit bank Srbija a.d. Beograd po zaduženja JP "Srbijagas" Novi Sad.

Takođe, pred njima se u danu za glasanje nalaze i garancije Srbije u korist Nemačke razvojne banke KfW, Frnakfurt na Majni po zaduženju JP "Elektroprivreda Srbije" Beograd za projekat obnovljive energije "Kostolac vetropark".

Glasaće i o Predlogu zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora za prugu Niš–Dimitrovgrad između Srbije i Evropske investicione banke, kao i o ugovoru o garanciji za projekat tehničko-putničke stanice Zemun za fazu 1 između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i potvrđivanju Multilateralne konvencije za primenu mera koje se u cilju sprečavanja erozije poreske osnovice i premeštanja dobiti odnose na poreske ugovore.

Poslanici će glasati i o izboru člana Komisije za hartije od vrednosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво