Jandroković prekinuo posetu Srbiji, oštre reakcije iz Zagreba

Posle telefonskog razgovora predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenkovića, odlučeno je da hrvatska delegacija prekine zvaničnu posetu Srbiji, objavio je portal "Index.hr". Odluka je doneta nakon incidenta koji je u Skupštini Srbije izazvao Vojislav Šešelj. Reagovali su i predsednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je novinarima ispred Ambasade Hrvatske da hrvatska delegacija nije videla da je Vojislav Šešelj gazio zastavu Hrvatske, kao i da su to saznali iz saopštenja SRS-a.

"Dogodilo se to, a da mi to nismo videli. Prema informacijama i saopštenju stranke kojoj pripada Šešelj, rečeno je da je on gazio po hrvatskoj zastavi. To je gnusno, neprihvatljivo i iz tog razloga smo odučili da prekinemo posetu i vratimo se u Zagreb", rekao je Jandroković.

Predsednik Sabora je tako odgovorio na pitanje novinara – kako to da nije bilo spomena o incidentu sve do 13 časova, preneo je portal Index.hr.

Po povratku u Zagreb, Jandroković je izjavio da je čuo prve reakcije predsednica Skupštine i Vlade Srbije, Maje Gojković i Ane Brnabić, u kojima su one osudile ispad Vojislava Šešelja, ali, kaže, o njima se može polemisati.

"O njima bi se moglo polemisati – i o saopštenjima i o načinima, jer je učinjen pokušaj relativizacije celog događaja", izjavio je Jandroković novinarima.

Dodao je da neće da ulazi u razloge i da odgovara na pitanja zašto se nešto dogodilo, jer, smatra, to treba da učine nadležne službe Srbije.

"Imali smo kvalitetno obezbeđenje, ovde se dogodio propust, ili su u pitanju neki drugi razlozi", rekao je Jandroković.

Smatra da je predsednik Srbije trebalo da reaguje brže, ali da nije – za šta je, kaže, očito imao svoje razloge.

Na konstataciju da je predsednik Aleksandar Vučić bio "presretnut" prilikom posete Zagrebu u februaru, Jandroković je rekao da se to ne može porediti sa ovim što se dogodilo u Beogradu.

"Ova dva događaja nemaju nikakve sličnosti", rekao je i dodao da se, nakon susreta dva predsednika Srbije i Hrvatske, Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović, dogodio čitav niz susreta na nivou ministara i eksperata, s obzirom na to, kako je rekao, da postoji nekoliko teških pitanja.

"Moramo nastaviti da razgovaramo. Imamo nekoliko otvorenih pitanja, zainteresovani smo za razvoj privredne saradnje i zaštitu hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Za nas je bitno da se ova situacija reši", rekao je Jandroković.

Naveo je i da odluka o prekidu posete nije doneta na brzinu, te da je to bio trenutak u kojem se ne može odlučiti drugačije. Jandroković, međutim, nije rekao da je odluku da prekine posetu Beogradu doneo nakon razgovora sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Upitan na koji način će se odvijati taj dijalog sada, Jandroković je rekao da je izvesno da će parlamentarna saradnja imati određeni zastoj, ali da će ona biti nastavljena kako bi se rešila određena pitanja.

"Bez obzira na ovaj događaj ostajemo čvrsto uz Hrvate koji žive u Srbiji i nastojaćemo da njihova pozicija bude što bolja", zaključio je Jandroković ne dozvolivši više pitanja novinara.

Hrvatska predsednica osudila incident

Nakon incidenta u Skupštini Srbije, reagovala je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

"Šešeljevo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

"Njemu i takvima najveća je kazna postojanje nezavisne hrvatske države i potpuni slom projekta velike Srbije", rekla je Grabar Kitarovićeva, a objavljeno je na sajtu Kabineta hrvatske predsednice.

Prema njenim rečima, odluka predsednika Hrvatskog sabora o prekidu zvanične posete Srbiji bio je "jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja".

Pozdravila je reakciju najviših zvaničnika Republike Srbije i izrazila nadu da ovaj događaj neće pokvariti napredak u odnosima naših država, postignut u poslednjih nekoliko meseci.

Plenković:  Izolovani incident Šešelja

Hrvatska vlada saopštila je da osuđuje "necivilizovani i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja".

Premijer Andrej Plenković smatra da je današnji incident u Beogradu izolovani incident Vojislava Šešelja, ali očekuje da vlasti Srbije osude taj događaj.

Plenković je rekao da je razgovarao sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, te da su odlučili jednoglasno da prekinu posetu i da se vrate.

"Ono što nama nije drago je da se to događa u organizovanoj poseti, da je Jandroković trebalo da bude na večerašnjem otvaranju Privredne komore Hrvatske. Sutra je trebalo da se susretne sa predsedniom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer, incident u Beogradu smatra provokacijom, te kaže da je protestna nota jedini način da se reaguje.

Upitan da komentariše odbijanje Ambasade Srbije da primi notu, Plenković je rekao da to treba pitati predstavnika Srbije. Smatra i da je nota primerena s obzirom na incident i da bi Srbija trebalo da je prihvati.

"Mislim da je ovo što se dogodilo nešto što je pre svega incident koji je izazvao Vojislav Šešelj i njegove pristalice. Očekujem da Srbija osudi taj događaj i da nakon uspostavljanja dijaloga idemo dalje", zaključio je hrvatski premijer.

Poslanica Hrvatskog sabora Anka Mrak Taritaš, koja je bila u hrvatskoj parlamentarnoj delegaciji u Beogradu, izjavila je da, kako je rekla, u relativno kratkoj raspravi o prekidu posete "nije bilo puno argumenata na stolu".

"Nažalost, bilo je jasno da se dobro započeta priča prekinula kad neko ko je poslanik u parlamentu baci na pod i gazi vašu zastavu. Jedino što možete je da se vratite kući", rekla je poslanica Mrak Taritaš za zagrebačku N1.

Ranije su predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i premijerka Ana Brnabić najoštrije osudile incident.

SRS je saopštio da je Šešelj psovao hrvatsku delegaciju koja boravi u poseti Srbiji i da je gazio hrvatsku zastavu.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković, koji je doputovao je jutros u Beograd na poziv predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, izjavio je ranije danas da je Hrvatska zainteresovana da se proces proširenja EU nastavi i da Srbija ide evropskim putem.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи