Председник Хрватског сабора у Београду

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић борави у посети Београду на позив председнице Народне скупштине Маје Гојковић. Хрватска је заинтересована да се процес проширења ЕУ настави и да Србија иде европским путем, изјавио је Јандроковић и поручио да је Хрватска спремна да на том путу помогне.

Гордан Јандроковић је на заједничкој конференцији за новинаре са Мајом Гојковић у Скупштини Србије рекао да је на састанку било речи о заштити српске нациналне мањине у Хрватској и хрватске националне мањине у Србији.

Изразио је задовољство позитивним помацима у тој области после посете Хрватској председника Србије Александра Вучића.

"Мислим на отварање хрватског лектората на новосадском универзитету и обнови куће Бана Јелачића", навео је Јандроковић.

Поручио је да ће односе две земље градити они који су заинтересовани за бољу будућност обе мањине, а не они који дају изјаве са негативним конотацијама и у односу на прошла времена.

"Важно нам је да се оствари Споразум о заштити мањина, загарантовано учешће хрватске мањине у телима власти у Србији. Надамо се да ће у будућности хрватска национална мањина имати једног заступника у скупштини и да ће бити заступљени и у другим телима", рекао је председник Сабора.

Како је напоменуо, ако буде добре воље, успешно ћемо решити и то питање.

Навео је да му је велика част због посете српском парламенту и да ће парламентарна сарадња унапредити односе две земље.

Захвалио је Гојковићевој на позиву и указао да је први председник хрватског Сабора који је дошао у посету Србији.

Јандроковић каже да је задовољан разговорима које је водио са председницом Скупштине Србије и да је то наставак политичког дијалога који је започет сусретом председника Александра Вучића и Колинде Грабар Китаровић.

Председник хрватског Сабора поручио је да живимо у времену пуном изазова и да је због тога важно да се разговара о свему, па и о отвореним питањима из прошлости која и даље постоје.

"До решења се не може доћи ако не разгварамо. То је главни мотив зашто сам овде упркос онима који критикују. Велика је одговорност на политичарима који воде обе земље и врло је битно разговарати и решавати отворена питања", рекао је Јандроковић.

"Историјска посета председника Сабора српском парламенту"

Маја Гојковић је оценила да је посета Јандроковића српском паралменту историјска, јер до сада није било размене посета високих званичника парламената две земље.

Гојковићева је подвукла да је са колегом из Хрватске разговарала на више тема, уз заједничку оцену да сарадњу парламента, али и две земље на свим нивоима, треба наставити.

Она је рекла да сарадњом желе да се унапреде односи и подстакне њихов развој и на другим нивоима власти, као што се десило са посетом у фебруару када је председник Србије посетио Хрватску на позив Колинде Грабар Китаровић.

Како је навела, то је дало посебан сигнал пријатељства да председник Сабора у веома кратком року прихвати позив и дође до реализације посете.

Гојковићева је навела да ће уследити и размене посета на нивоу радних тела паралмената, пре свега Одбора за европске послове српском парламенту као и посета одборничке групе пријатељства српског парламента хрватском.

У том смислу, Гојковићева је навела да посланичка група пријатељства са Хрватском јесте једна од најбројнијих у парламенту и у њој су представници свих политичких опција, што довољно говори о значају који посланици дају развијању односа са Хрватском.

Навела је да је са Јандроковићем разговарала о моделима заступљености хрватске националне мањине у српском паралемнту, и најавила да ће и даље разговарати на ту тему, као и о моделима информисања и образовања национаних мањина, како Срба у Хрватској, тако и Хрвата у Србији.

"Жеља је да и ова посета као што је била она на председничком нивоу буде подстицај за рад наших међудржавних комисија и представника извршне власти да вредно раде на решавању отворених питања којих има и ту смо да све те потенцијалне проблем решавамо и решимо", рекла је Гојковићева.

Према њеним речима, посебна пажња је посвећена процесу европских интеграција и начину на који Сабор може да нам помогне у том процесу.

Имамо подршку нашег суседа и колеге из Сабора из Одбора за европске послове пренеће нам своја искуства и дати моделе како и шта да радимо а које грешке да не правимо, рекла је Гојковићева.

Како је рекла, значајно је искуство Хрватске у процесу евроинтеграција, која је пуноправна чланица ЕУ и истовремено истакла да Хрватска сматра да је политика проширења ЕУ ка Западном Балкану важна политика ЕУ. 

Јандроковић борави у званичној посети Београду данас и сутра и то је прва посета председника Хрватског сабора Србији.

У четвртак, другог дана посете предвиђени су сусрети са председником Србије Александром Вучићем и председницом Владе Аном Брнабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво