Oštra skupštinska polemika o Šešeljevom mandatu

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov pitala je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković kada će Vojislavu Šešelju, osuđenom "ratnom zločincu", biti oduzet mandat i šta će uraditi da zaštiti poslanike kojima lider SRS-a preti, dok je poslanik na listi SNS-a Marijan Rističević pozvao Ministarstvo pravde da poslanica Jerkov objasni razliku između osuđenog i osuđivanog.

U danu za postavljanje pitanja izvršnoj vlasti u parlamentu, Jerkov je rekla da se u članu 88 Zakona o izboru narodnih poslanika navodi da poslaniku prestaje mandat ukoliko je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci.

"Ne piše ukoliko je pred domaćim sudom osuđen. Ratni zločinac Vojislav Šešelj je prošle srede osuđen na kaznu zatvoru u trajanju od deset godina, tom čoveku po zakonu nije mesto u Skupštini. Sramota je da osuđeni ratni zločinac predstavlja građane Srbije", rekla je poslanica Jerkov.

Kako navodi, poštovanje zakona ne može se svoditi na to da li se nekom nešto sviđa ili ne. 

"On danas preti Tomislavu Žigmanovu, preti da će ponoviti ove zločine, on preti da će razbiti nos svakom ko ga nazove ratnim zločincem, evo mi iz Demokratske stranke kažemo – Vojislav Šešelj je osuđeni ratni zločinac, pa nek krene da razbija noseve, evo može od mene prve da krene", istakla je Aleksandra Jerkov.

Poslanik SRS-a Nemanja Šarović rekao je da mora da odgovori onima koji "mrze" Srbiju da ne mogu poraziti logiku.

"U Srbiji nije bilo rata. Samim tim ne može biti ni ratnih sukoba, ni zaraćenih strana, ni ratnih zločina. Presudu Haškog tribunala možete da okačite mačku o rep", rekao je Šarović.

"Sve ono što se pripisuje Vojislavu Šešelju i SRS-u kao zločin nas čini ponosnim. Niti tu ima zločina, niti je bilo ko proteran niti je bilo ko ubijen. Sve lažete i sve smo dokazali čak i pred Haškim tribunalom. Sram tebe bilo", naveo je Šarović.

Predsedavajući Đorđe Milićević (SPS) pozvao je Aleksandru Jerkov da poštuje dostojanstvo svih narodnih poslanika i poručio joj da ona nije ta koja odlučuje ko će sedeti u Narodnoj skupštini i ko će biti poslanik.

"Ne odlučujete Vi, već građani na izborima, a pravno tumačenje ćete dobiti u roku koji je definisan poslovnikom", rekao je Milićević.

Poslanik na listi SNS-a Marijan Rističević tražio je spisak ubijenih Hrvata 1991. godine kako to tvrdi poslanik DS-a Žigmanov.

"Mi smo ozbiljna država. Želim da mi se taj spisak dostavi jer ja tvrdim da se to u Srbiji nije desilo. Molim Ministarstvo pravde da fakultetski obrazovanoj koleginici naznači razliku između osuđenog – onog ko će ići na izdržavanje kazne, i osuđivanog koji je već izdržao kaznu", rekao je Rističević.

Poslanik DS-a Radoslav Milojičić naveo je da misli da na sednici nije tema lik i delo Vojislava Šešelja.

"Mislim da ovde danas nije tema lik i delo Vojislava Šešelja. Da je sreća da nikad nije ni ušao u politiku i da on i SPS nisu ni bili na vlasti ne bismo imali ratove, ne bismo imali bombardovanja, ne bismo imali žrtve", rekao je Milojičić.

Da bi se smirile strasti, sednica je nakratko prekinuta. Aleksandra Jerkov se na Tviteru požalila na uvredljivu poruku koja ju je sačekala na poslaničkoj klupi, kao i da su joj radikali pretili.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj odbacio je tvrdnje DS-a da su radikali u parlamentu pretili poslanici te stranke Aleksandri Jerkov.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи