Poslanička pitanja

Poslanici Skupštine Srbije su na početku sednice postavljali pitanja, a teme su bile Zajednica srpskih opština, pad vojnog aviona, ali i presuda lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Za spas Srbije–Nova Srbija pitao je kakva je procena Ministarstva odbrane i ministra o odgovornosti u vezi s padom vojnog aviona juče kod Kovačice, da li je reč o tehničkoj neispravnosti, o ljudskom faktoru, u šta, naveo je, ne veruje, jer je reč o visokoobučenim oficirima, ili o nečemu trećem. 

"Nesreće se dešavaju, ali treba učiniti sve da ih bude manje", rekao je Vukadonović te dodao da bi više voleo da se o nabavci vojne opreme ne piše u tabloidima, već da se radi nešto konkretno.

Njegovo pitanje za predsednika i premijerku je bilo i na temu Zajednice srpskih opština, uz opasku da je reč o "nekoj vrsti španske serije ili sapunice sa tzv. Zajednicom srpskih opština", i uz konstataciju da se "ni na jednom mestu u Briselskom sporazumu ne pominje vlada ili država Srbija, ali se pominju Priština i kosovske institucije".

Upitao je premijerku i da li misli da je vreme da se direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić odmori, odnosno povuče sa funkcije koju obavlja.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević rekao je da očekuje izvinjenje od Vukadinovića zbog izjave u kojoj je ZSO nazvao sapunicom, jer to, kaže, za njega, a posebno za ljude koji tamo žive, nije sapunica, kao i izvinjenje što je pokušao ekspoataciju smrti pilota u jučerašnjem udesu vojnog aviona.

U vezi sa Zajednicom srpskih opština pitanje je imao i poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji je pitao predsednika Vučića i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića "da li znaju šta su potpisali u Briselu i šta su prihvatili potpisivanjem Briselskog sporazuma".

"Da li znaju da su potpisivanjem Briselskog sporazuma prihvatili pravni sistem nezavisnog Kosova na severu Srbije? Da li znaju da su potpisivanjem Briselskog sporazuma potpisali još devet sporazuma koji su uglavnom bili na štetu Srbije", upitao je Aleksić.

Šarović: Presude Haškog suda uperene protiv Srbije  

Poslanik SRS-a Nemanja Šarović pitao je šta će država da učini povodom jučerašnje presude Vojislavu Šešelju, jer je, kaže, nedopustivo da državni organi ne reaguju na bilo koji način na tu osudu.

Šarović je dodao da presude Haškog suda nisu uperene protiv pojedinca već protiv Srbije i građana Srbije, te da presuda na samog Šešelja neće imati nikakvo posebno dejstvo, ali će imati na Srbiju.

Kako je rekao, presuda je protivpravna i nije zasnovana na činjenicama.

Rističević je još pitao i šta će Vlada da preduzme povodom izjave poslanika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova koji je, kaže, rekao da su državne strukture stajale iza zločina u Hrtkovcima i da je 1991-1992. godine ubijeno 25, a proterano 35.000 Hrvata iz Srbije.

Zatražio je da mu se dostavi spisak tih ubijenih Hrvata i da mu se odgovori da li su "ti Hrvati iz Hrtkovaca menjali kuće sa Srbima iz Hrvatske i te ugovore overavali u sudu".

Dodao je da je Šešelj mogao da odgovara samo za verbalni delikt, koji je ukinut, a da u Hrtkovcima nikakvog zločina nije bilo.

Imao je pitanje i za one "koji učestvuju u niškim demonstracijama", a u vezi sa niškim aerodromom: "Pošto je država dala 50 miliona za Klinički centar, pošto država ulaže u Niš, pitam demonstrante da li oni doživljavaju Srbiju kao svoj deo?".

Predsednik Dveri Boško Obradović imao je pitanje za ministarku bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Đukić Dejanović i to na koji način planira da se pomogne malim mestima, manjim opštinama i seoskim sredinama, kako tamo zadržati stanovništo, rešiti problem bele kuge i pomoći onima koji tamo žive.

Poslanicu Lige socijaldemokrata Vojvodine Nadu Lazić zanimalo je kada će biti osposobljen sportski aerodrom "Čenej" kod Novog Sada za manje putničke avione, a samostalna poslanica Aleksandra Čabraja pitala je kada će biti objavljeni svi ugovori u vezi sa aerodromom "Nikola Tesla", niškim aerodromom "Konstanin Veliki" i "Er Srbijom".

Nakon dela predviđenog za postavljanje pitanja, poslanici su nastavili načelnu raspravu o finansijskim zakonima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи