Skupština završila raspravu o setu finansijskih zakona

Završena objedinjana rasprava o setu finansijskih zakona. Minut ćutanja preminulom narodnom poslaniku SRS-a Zoranu Krasiću, na početku sednice. Ministar Nebojša Stefanović poručio da se Srbija ozbiljno bori protiv pranja novca. Polemika poslanika Dveri i SNS-a o tome da li je i ko "ispumpavao" novac iz državnog budžeta. Deo opozicionih polsanika koji je juče napustio salu danas se vratio na sednicu. U ponedeljak pretres amandmana.

Na početku današnjeg dela sednice poslanici su postavljali pitanja Vladi, što im je omogućeno u skladu sa Poslovnikom, svakog utorka i četvrtka. Teme su bile Zajednica srpskih opština, pad vojnog aviona, ali i presuda lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je u parlamentu da se Srbija ozbiljno bori protiv pranja novca i da ima najviše pravnosnažnih presuda u regionu za pranje novca.

Stefanović je, povodom toga što je Srbija stavljena pod monitoring Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), rekao da je tačno da Srbija nije ispunila određene standarde koji se traže, ali daleko od toga da se može nazvati zemljom koja na bilo koji način učestvuje u pranju novca ili finansiranju terorizma.

Podvukao je da je, naprotiv, Srbija pohvaljena i da je kroz delovanje njenih bezbednosnih organa, deo koalicije koja se bori protiv terorizma širom sveta.

"Niko ovde nije pokušao da prikrije da Srbija nije tehnički ispunila sve standarde koje FATF traži, ali to ne znači da Srbija na bilo koji način učestvuje u pranju novca i finansiranju terorizma", podvukao je Stefanović.

Kako je rekao, nije reč o tome da Srbija nešto nije uradila ili ima neki suprotan ili "nakaradan" sistem, već sistem koji nije usklađen sa onim procedurama koji FATF traži.

"Da li Srbija ima evidenciju stvarnog vlasništv? Ima, i kroz Poresku upravu i kroz APR, ali to nije standard koji propisuje FATF, ali razlika je i u SAD i Nemačkoj...Oni na različite načine smatraju šta je važno u popisu stvarnog vlasništva", rekao je ministar.

Srbija se, naznačio je on, ozbiljno bori protiv pranja novca i u region ima najviše konačnih pravosnažnih presuda za pranje novca i zaplene imovine.

Stefanović je precizirao da je prošle godine ukupno bilo 45 učinilaca i 30 krivičnih dela pranja novca, samo u decembru je otkriveno 19 krivičnih dela pranja nova i 27 učinilaca.

U prva tri meseca ove godine procesuirano je sedam takvih krivičnih dela i 11 učinilaca, što je, kaže, značajno povećanje u odnosu na prethodne godine.

"Nije Srbija na nekoj sivoj listi FATF zato što smo raj za pranje novca. Srbija se ozbiljno bori protv toga", rekao je ministar.

Da li je i ko "ispumpavao" novac iz budžeta?

Raspravu o nizu finansijskih zakona je u jednom delu obeležila polemika poslanika Dveri Boša Obradovića i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, u koju se uključio i šef poslanika SNS-a Aleksandar Martinović.

Polemika je bila o tome da li je i ko "ispumpavao" novac iz državnog budžeta.

Obradović je, govoreći o izboru predsednika i Saveta DRI, rekao da nema važnijeg posla u državi od toga da se utvrdi "ko krade pare iz budžeta Srbije i budžeta lokalnih samouprava kako se koristi imovina u vlasništvu Srbije, odnosno lokalnih samouprava".

Zamerio je što Skupština šsest meseci nije izabrala novi DRI, te dodao oni koji su predloženi u Savet te institucije, a bliski su SNS-u i SPS-u, neće kontrolisati njihove kadrove.

Obradović je rekao da je od 2008. do 2014. godine, "pola vlasti DS-a, pola vlasti SNS-a, u obe vlasti SPS", nenamenski potrošeno "na osnovu izvestaja DRI 5.881 milijardi dinara, ili 59 milijardi evra" i upitao da li je neko za to odgovarao.

Ministar Stefanović je na to uzvratio da će odgovarati svako za koga se dokaže da je učestvovao u bilo kakvom koruptivnom delu, ali da je nemoguće da neko proneverio toliki novac.

"S obzirom da je budžet Srbije oko 10 milijardi evra godišnje, to bi značilo da je neko za taj period proneverio sve pare Srbije i da ni jedan dinar, pa čak ni onaj za plate poslanika, nije potrošen u skladu sa zakonom. Ako je u pitanju 60 milijardi znači da su za šest godina svi budžeti Republike, uključujući sve plate svih koji primaju platu uz javnog sektora, pronevereni. To je nemoguće", rekao je Stefanović.

Dodao je da vladajuća većina nije imala nikakav problem sa ljudima koji su izabrani u prethodnom periodu, poput predsednika DRI.

Šef poslanika SNS-a Aleksandar Martinović rekao je da je su Dveri i Boško Obradović "ispumpavale" državni novac od 2004. godine do danas, a da je počeo sa tim već 2004. godine, za vreme martovskog pogrom Srba na KiM.

"Te 2004. godine je 'Kolubara' zabeležila gubitak od skoro 10 milijardi dinara, a istovremeno je, i pored tog gubitka, uspela da izdvoji više od 140 miliona raznim udruženjima, a jedno od tih udruženja su i Dveri, kojima je iz 'Kolubare', koja je grcala u dugovima, bespovratno dato 4,2 miliona dinara. To je nastavljeno 2007, 2008, 2009. i 2010. godine", kazao je Martinović.

Kako je rekao, Obradović se u "ispumpavanje" državnog novca mnogo bolje razume od SNS-a, jer se SNS nikad na takav način nije finansirala.

Martinović je rekao da su Dveri, iako je Obradović "veliki protivnik DS-a i svega što je DS uradila", 2008. i 2009. godine od Ministarstva za dijasporu "kao da su Dveri u Americi ili Australiji", dobile više od milion dinara.

Poslanik SPS-a Neđo Jovanović rekao je da "licemerno bilo šta reći o bilo kome, a da se ne pođe od sebe" i da je SPS uvek otvorena za svaku proveru rada.

Deo opozicionih poslanika se vratio na sednicu

Na sednicu se vratio i deo opozicionih poslanika koji su juče napustili salu, u znak solidarnosti sa šefom poslanika SDS-a Markom Đurišićem kome je predsednica parlamenta izrekla četiri opomene i meru udaljenja sa sednice.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović odbacio je kritike upućene povodom mere udaljavanja sa sednice poslanika SDS-a.

Martinović je rekao da je Đurišić na najgori mogući način vređao predsednicu parlamenta Maju Gojković.

Naveo je da je u momentu kada je šef poslanika SDS-a tražio da se utvrdi kvorum, u sali bilo dovoljno poslanika, dok se, kako kaže, poslanici opozicije nisu mogli nabrojati na prste.

Prema njegovim rečima, u trenutku kada je Đurišić tražio da se utvrdi kvorum pričalo se o predlogu izmena Zakona o krivičnom postupku Balše Božovića (DS) za koji nisu ni tri prisutna poslanika te stranke glasala.

Ministar za rad Zoran Đorđević obrazložio je juče prvu tačku dnevnog reda – Predlog zakona o planskom sistemu Srbije i pozvao poslanike da podrže i ostale zakonske predloge.

Taj predlog zakona, prema Đorđevićem rečima, donosi se zbog potrebe da se uspostavi efikasan, transparentan, koordinisan i realističan sistem planiranja Srbije, koji pokriva sve ključne aspekte socijalne i ekonomske razvojne politike i potpomaže razvoju i rastu Srbije, autonomne pokrajine i lokalne samouprave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара