Посланичка питања

Посланици Скупштине Србије су на почетку седнице постављали питања, а теме су биле Заједница српских општина, пад војног авиона, али и пресуда лидеру радикала Војиславу Шешељу.

Ђорђе Вукадиновић из посланичког клуба За спас Србије–Нова Србија питао је каква је процена Министарства одбране и министра о одговорности у вези с падом војног авиона јуче код Ковачице, да ли је реч о техничкој неисправности, о људском фактору, у шта, навео је, не верује, јер је реч о високообученим официрима, или о нечему трећем. 

"Несреће се дешавају, али треба учинити све да их буде мање", рекао је Вукадоновић те додао да би више волео да се о набавци војне опреме не пише у таблоидима, већ да се ради нешто конкретно.

Његово питање за председника и премијерку је било и на тему Заједнице српских општина, уз опаску да је реч о "некој врсти шпанске серије или сапунице са тзв. Заједницом српских општина", и уз констатацију да се "ни на једном месту у Бриселском споразуму не помиње влада или држава Србија, али се помињу Приштина и косовске институције".

Упитао је премијерку и да ли мисли да је време да се директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић одмори, односно повуче са функције коју обавља.

Посланик Народне сељачке странке Марјан Ристичевић рекао је да очекује извињење од Вукадиновића због изјаве у којој је ЗСО назвао сапуницом, јер то, каже, за њега, а посебно за људе који тамо живе, није сапуница, као и извињење што је покушао експоатацију смрти пилота у јучерашњем удесу војног авиона.

У вези са Заједницом српских општина питање је имао и посланик Народне странке Мирослав Алексић, који је питао председника Вучића и министра спољних послова Ивицу Дачића "да ли знају шта су потписали у Бриселу и шта су прихватили потписивањем Бриселског споразума".

"Да ли знају да су потписивањем Бриселског споразума прихватили правни систем независног Косова на северу Србије? Да ли знају да су потписивањем Бриселског споразума потписали још девет споразума који су углавном били на штету Србије", упитао је Алексић.

Шаровић: Пресуде Хашког суда уперене против Србије  

Посланик СРС-а Немања Шаровић питао је шта ће држава да учини поводом јучерашње пресуде Војиславу Шешељу, јер је, каже, недопустиво да државни органи не реагују на било који начин на ту осуду.

Шаровић је додао да пресуде Хашког суда нису уперене против појединца већ против Србије и грађана Србије, те да пресуда на самог Шешеља неће имати никакво посебно дејство, али ће имати на Србију.

Како је рекао, пресуда је противправна и није заснована на чињеницама.

Ристичевић је још питао и шта ће Влада да предузме поводом изјаве посланика Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислава Жигманова који је, каже, рекао да су државне структуре стајале иза злочина у Хртковцима и да је 1991-1992. године убијено 25, а протерано 35.000 Хрвата из Србије.

Затражио је да му се достави списак тих убијених Хрвата и да му се одговори да ли су "ти Хрвати из Хртковаца мењали куће са Србима из Хрватске и те уговоре оверавали у суду".

Додао је да је Шешељ могао да одговара само за вербални деликт, који је укинут, а да у Хртковцима никаквог злочина није било.

Имао је питање и за оне "који учествују у нишким демонстрацијама", а у вези са нишким аеродромом: "Пошто је држава дала 50 милиона за Клинички центар, пошто држава улаже у Ниш, питам демонстранте да ли они доживљавају Србију као свој део?".

Председник Двери Бошко Обрадовић имао је питање за министарку без портфеља задужену за демографију и популациону политику Славицу Ђукић Дејановић и то на који начин планира да се помогне малим местима, мањим општинама и сеоским срединама, како тамо задржати становништо, решити проблем беле куге и помоћи онима који тамо живе.

Посланицу Лиге социјалдемократа Војводине Наду Лазић занимало је када ће бити оспособљен спортски аеродром "Ченеј" код Новог Сада за мање путничке авионе, а самостална посланица Александра Чабраја питала је када ће бити објављени сви уговори у вези са аеродромом "Никола Тесла", нишким аеродромом "Констанин Велики" и "Ер Србијом".

Након дела предвиђеног за постављање питања, посланици су наставили начелну расправу о финансијским законима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво