Predstavnici Srba sa KiM danas o političko-bezbednosnoj situaciji

Predstavnici opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji danas će održati zajedničku sednicu u Kosovskoj Mitrovici na kojoj će razgovarati o političko-bezbednosnoj situaciji na severu pokrajine. Sednica je zakazana simbolično u 12:44. Direktan prenos na RTS1.

Na sastanku bi trebalo da budu prisutni svi najvažniji predstavnici srpske zajednice na KiM.

Srpska lista je juče odlučila da neće više biti deo Vlade u Prištini.

Ta odluka je doneta jednoglasno posle incidenata u Kosovskoj Mitrovici i sastanka sa predsednikom Srbije u Beogradu.

Poslanici Srpske učestvovaće u radu parlamenta, ali neće podržavati odluke Vlade.

Zbog ignorisanja obaveza iz Briselskog sporazuma, na petogodišnjicu potpisivanja tog dokumenta, predstavnici Srba najavljuju, da će sami formirati Zajednicu srpskih opština.

Kosovska policija je u ponedeljak upala u Mitrovački dvor, gde se održavao skup povodom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, i uhapsila direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Tom prilikom policija je koristila i suzavac i šok-bombe.

Tokom brutalne intervencije teže je povređeno osam osoba, među kojima i ministar Nenad Rikalo. Povređen je i snimatelj RTS-a Vladimir Milić.

Marko Đurić je nakon hapšenja odveden u Prištinu pred prekršajnog sudiju, nakon čega je proteran u centralnu Srbiju. O napadu na njega, Đurić je juče govorio na pres konferenciji u Beogradu.

"Određenim krugovima ne odgovara dijalog" 

U razgovoru za RTS uoči skupa u Mitrovici, Igor Simić iz Srpske liste je rekao da određenim krugovima u Prištini ne odgovara dijalog i da se politički problemi rešavaju na civilizovan način, koji su pokrenuli Vučić i Đurić.

"Odgovor iz Prištine bio je đon i metak iz cevi na političke predstavnike Srba, narod i predstavnike medije", rekao je Simić.

Naveo je i da su predstavnici srpskog naroda bili na najdirektnijem udaru, a ne običan narod. "Prošlo je vreme kada su političari gurali narod ispred sebe", rekao je Simić i dodao da očekuje da se zemlje kvinte ograde od ovog incidenta, ako nisu dali podršku za to.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović je rekao da je razgovarao sa pripadnicima Kfora koji su rekli da je bezebdnost trenutno na visokom nivou.

Srbi na centralnom Kosovu su za formiranje ZSO jer su potrebni mehanizmi koji mogu da zaštite naše interese, rekao je Popović za RTS.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво