Ђурић: Бруталан напад на Србе на северу КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да су јуче албански сепаратисти уз подршку појединих међународних западних кругова на бруталан и насилан начин напали српски народ на северу КиМ. Указао је да је председник Александар Вучић послао јасну поруку да на КиМ нико никада неће моћи да понови нови "Бљесак" или Олују".

Ђурић је у обраћању медијима после састанка Срба са КиМ и председника Србије поручио да је циљ напада био да насиљем и застрашивањем, и са до зуба наоружаном фалангом оружане силе, окупирају север Косова и Метохије.

Поручио је да је поносан на грађане Косовске Митровице, који су се голоруки и на миран начин супротставили насиљу и терору и нису одустали од борбе за своје домове.

"Да није било једног позива из Београда, терор према Србима на Косову и Метохији би био настављен", рекао је Ђурић.

Каже да је важно да наша и међународна јавност буде упозната са оним што се дешавало јуче.

"Ми смо сазвали састанак округлог стола на коме је требало да се разговара како да превазиђемо проблеме и дођемо до компромиса. О њему смо у складу са свим споразумима уредно обавестили међународне мисије и представнике привремених органа у Приштини", рекао је Ђурић.

Истакао је да је лаж да нису били благовремено обавештени јер је најава послата више од 70 сати пре скупа и више пута је поновљена током викенда.

Како је рекао, када су видели да је у Северној Митровици почео разговор о будућности на слободан начин, они су на голорук народ послали до зуба наоружану "разуларену банду" да туче ненаоружане људе.  

"То је срамота оних који су то учинили и оних који су се прећутно са тиме сагласили", поручио је Ђурић. 

Описао је да су тада почели да кундацима бију посланике, обичне грађане, жене, да их шутирају и да бацају шок-бомбе.

Покушај понижења српских представника 

Како је рекао, покушали су да понизе српске представнике тако што су га вукли "као пса за кравату по земљи", да га понизе мислећи да тако могу да понизе Србију и српски народ.

"Након тога, мене су ставили у један од транспортера и провео сам наредни период тако што су ме ударали", навео је Ђурић.

Додао је да је добро, иако је добио неколико удараца, и захвалио је свима који су бринули.

Навео је да су покушавали да га понизе и да су му успут све време спуштали главу на колена и правили селфије са њим.

"Покушавали су да ме застраше тиме што су ми држали набијен калашњиков у стомак све време. Један је извукао нож и претио ми", нагласио је Ђурић.

Како је рекао, на путу до Приштине су певали "Алаху-екбер" и још неке друге песме. 

"Извели су ме из транспортера и водили ме кроз главне улице Приштине. Ставили ме у подрум", рекао је директор Канцеларије за КиМ. 

На новинарско питање о поменутом позиву из Београда којим је заустављен терор над Србима, Ђурић је рекао да о детаљима тог позива не може да говори, али је поручио да су српски представници са КиМ и сви остали добили јасну поруку председника Вучића. 

"На КиМ нико никада неће моћи да понови 'Бљесак' и 'Олују', и то се односи на Србе са севера КиМ као и на Србе у енклавама", рекао је Ђурић и додао: "Ми овиме нисмо поколебани и то јавност треба да зна."

"Радићемо да ојачамо наше структуре на КиМ. А они који су ово урадили највише би волели да виде Србе који су декор у њиховим лажним владама, који нису у позицији да реше ниједан проблем", истакао је Ђурић.

"Напад на процес дијалога"

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да ће одлуку о наставку дијалога са Приштином донети председник Александар Вучић.

Ђурић је указао да су јучерашњи догађаји у Косовској Митровици били заправо "напад на процес дијалога", те да су Приштина и део међународне заједнице, "једни делима, а једни неделима", показали став према дијалогу Београда и Приштине.

Неко је желео, наставио је Ђурић, да обесмисли дијалог, поткопа сваку могућност компромисног решења зато што се плаше права и правде.

"Нема никакве сумње да је то тако – да онај ко се тако понаша о дијалогу ништа добро не мисли, ни о настојању да се неко решење нађе, већ само стварање додатних проблема", рекао је Ђурић.

Овај напад, каже, јесте континуирани покушај кроз низ инцидената, напада и ситуација, као и измишљених разлога заузимања севера КиМ, како би се променила демографска слика и остварио шовинистички циљ оних који би да Срба на КиМ не буде.

На тај начин је одговорио на новинарска питања да ли Београд остаје у дијалогу.

"Што се разговора тиче, шта да вам кажем? Међународни представници који су ово дозволили и можда подстакли и свакако Приштина показали су шта мисле о овим разговорима", рекао је он на питање новинара албанске телевизије из Тиране.

На поновљено питање београдских новинара да ли Београд остаје у дијалогу, он је рекао: "Оно што сте јуче могли да видите и у Приштини и у Косовској Митровици је став Приштине и дела међународне заједнице према дијалогу. Немам ту шта да додам. Једна страна је став показала делима, а једна неделима", рекао је он.

"Понављам – потпуно сам сигуран да се јуче све догодило уз експлицитну сагласност појединих кругова из међународне заједнице", рекао је Ђурић и навео да наша јавност то треба да зна и не сме да има дилему о томе.

Прецизирао је да су неки прећутно прихватили оно што се догађало, а неки и учествовали.

Ђурић је рекао да никоме у Приштини и међународној заједници није свеједно када се "извуче" Резолуција 1244, Кумановски споразум... а и знају, додао је, да српски народ неће одустати.

Такође је рекао да је одлука политичких представника Срба о формирању ЗСО мотивисана дубоким разлозима и потребом српског народа да оствари колективна политичка права.

"Права без кундака, дугих цеви, тираније. И наравно, да имају нашу подршку", рекао је Ђурић на питање новинара албанске телевизије из Тиране.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво