Đurić i Selaković stigli na skup u Kosovskoj Mitrovici

Marko Đurić i Nikola Selaković su stigli u Kosovsku Mitrovicu gde prisustvuju skupu u okviru unutrašnjeg dijaloga. Privremeni organi vlasti na KiM zabranili su ulazak na Kosovo i Metohiju ministrima Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, koji je trebalo da obiđe manastire. Pojačano prisustvo kosovske policije na putu ka Kosovskoj Mitrovici.

17.30 – Kosovska policija uhapsila Marka Đurića, javlja dopisnik RTS-a. 

17.15 – Marko Đurić je rekao je da su on i Selaković došli u Kosovsku Mitrovicu da sa Srbima sa KiM razgovraju o budućnosti južne pokrajine i poručio da bez njih nema rešenja za KiM.

16.50 – Marko Đurić i Nikola Selaković su stigli u Kosovsku Mitrovicu, javlja dopisnik RTS-a. 

15.30 – Kosovska policija je saopštila da je na osnovu odluke kosovskog ministarstva spoljnih poslova dozvolila ministru Vladanu Vukosavljeviću da uđe na KiM, ali da on, nakon što je ušao, nije nastavio dalje u pravcu Severne Mitrovice, već se dobrovoljno vratio u Srbiju, prenosi Tanjug.

15.20 – Na zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na KiM portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič reagovala je ocenom da "obe strane" moraju da poštuju dogovor u okviru dijaloga o normalizaci odnosa Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.

14.40 – U Kosovskoj Mitrovici je pomeren početak razgovora u okviru unutrašnjeg dijaloga zbog napete situacije na severu pokrajine. Nije zasad poznato da li će i kada konferencija, na kojoj je trebalo da učestvuju i Đurić i Selaković, biti održana.

14.15 – Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli upozorio je na Tviteru da bez dozvole niko ne može da uđe na teritoriju Kosova i poručio da će svako ko to pokuša biti uhapšen.

14.00 – Očekuje se početak skupa u Kosovskoj Mitrovici. Dopisnik RTS-a javlja da je prisutan veliki broj ljudi.

12.55 – Jake snage kosovske policije, naoružane dugim cevima sa fantomkama i nekoliko blindiranih vozila, na raskrsnici kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, kontrolišu saobraćaj i putnike.

12.30 – Ministar Vladan Vukosavljević posle zabrane ulaska na KiM: Ozbiljan gaf i veliki propust koji ne doprinosi ukupnoj situaciji.

Nešto pre 17 časova u Kosovsku Mitrovicu su stigli direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, kako bi učestvovali u razgovoru u okviru unutrašnjeg dijaloga.

Skup je bio zakazan za 12.44, ali je počeo oko 17 časova kada su stigli Đurić i Selaković. 

Ranije je iz Prištine bilo saopšteno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog izjava kojima unose nestabilnost u stiuaciju na severu pokrajine.

Predsednik Srbije je na tu vest prošle sedmice rekao da će Đurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano.

Njih dvojicu je ispred Mitrovačkog dvora dočekao gradonačelnik Goran Rakić.

Zamenik komandanta kosovske policije Besim Hoti izjavio je ranije da interventne jedinice za region Sever imaju zadatak da direktoru Vladine Kancelarije za KiM Marku Đuriću ne dozvole da pređe administrativnu liniju. 

To je četvrti skup na Kosovu i Metohiji u sklopu političkog dijaloga koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prethodna tri su održana u Lapljem Selu i u Kosovskoj Mitrovici. Prvi politički skup su organizovali predstavnici Srpskog nacionalnog foruma, a ostala dva su bila sa studentima Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i predstavnicima civilnog društva, odnosno nevladinog sektora.

Sva tri održana skupa su ocenjena pozitivno. Na njima su istaknuti problemi i potrebe Srba na Kosovu – kao što su bezbednost, pravo na imovinu, pravo na odlučivanje naspram većinske albanske zajednice, veze se centralnom Srbijom.

Vulinu i Vukosavljeviću zabranjen ulazak na KiM

Ministar Vladan Vukosavljević je trebalo danas i sutra da poseti srpske manastire na Kosmetu i uruči pomoć. Dopisnik RTS-a javlja da je on oko 15 do 30 minuta bio zadržan na administrativnom prelazu Jarinje, iako je njegova poseta uredno najavljena.

"Mislim da se radi o jednom kapricu, koji ne vodi ničemu, koji je besmislen i pogrešan. Mi smo pripremili posetu našim manastirima, poneli smo poklone našim bratstvima i sestrinstvima i ova odluka predstavlja jedan ozbiljan gaf, veliki propust koji ne doprinosi ukupnoj situaciju", rekao je za RTS ministar Vukosavljević.

Privremeni organi vlasti na Kosovu i Metohiju zabranili su i ministru Vulinu posetu Kosovskoj Mitrovici, gde je nameravao da obiđe porodicu Vučetić.

Dopisnik RTS-a javlja da su jake snage policije na putevima na severu KiM. Na relaciji od Leposavića ekipa RTS-a je videla tri blindirana vozila policije kako se kreću ka punktu Jarinje.

Na raskrsnici magistralnog puta kod Banjske prisutno je nekoliko desetina pripadnika policije, među njima i pripadnici ROSU sa dugim cevima, fantomkama i pancirima u kontroli saobraćaja.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво