"Intenzivno radimo, očekujemo nova poglavlja u junu"

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je "Tanjugu" da je Srbija spremna za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja.

Jadranka Joksimović je precizirala da je Srbija tehnički spremna za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja, odnosno da su pregovaračke pozicije za ta poglavlja zvanično predate predsedavajućem EU.

"Konkretno, u pitanju su poglavlja 33 (finansijske i budžetske odredbe), 9 (finansijske usluge), 13 (ribarstvo), 18 (statistika) i 17 (ekonomska i monetarna unija)", navela je Joksimovićeva.

Naglasila je da će države članice EU razmatrati odluku o otvaranju poglavlja nakon objavljivanja godišnjeg izveštaja o napretku Srbije koji će Evropska komisija objaviti 17. aprila.

Joksimovićeva je podvukla da je u stalnom i redovnom kontaktu sa institucijama EU i državama članicama, kao i da je ove nedelje informisala ambasadore EU o preseku našeg evrointegracijskog procesa, sa ciljem predstavljanja reformskih rezultata Srbije u svim relevantnim oblastima i ostvarivanja daljeg napretka u pregovaračkom procesu sa EU.

Ministarka je izrazila očekivanje da će Srbija u junu biti u mogućnosti da otvori značajniji paket pregovaračkih poglavlja, jer bi to bila pozitivna politička poruka našoj zemlji u uslovima sveukupno povoljnije atmosfere za proces proširenja u EU, kao i prioritetima bugarskog predsedavanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво