Brnabić: Dug Smederevske Palanke tri milijarde dinara

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da ne postoji lokalna samouprava koja je toliko devastirana kao Smederevska Palanka, koja se, kaže, nalazi u tužnom i neverovatnom stanju, sa više od tri milijarde dinara duga i 19 komunalnih preduzeća koja posluju sa gubitkom.

Ana Brnabić je obišla Smederevsku Palanku i navela da je budžet te opštine od 2012. godine u neprekidnoj blokadi, a da su bile česte restrikcije vode.

"Ima lokalnih samouprava koje su u jako teškom stanju, ali nigde nije kao ovde. Neverovatno je da je mesto koje je blizu Beograda i auto-puta u takvoj devastaciji", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je, dok je bila ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, napravila sanacioni plan za Smederevsku Palanku, te da je dug smanjen za oko 260 miliona dinara, kao i da se pregovara sa komercijalnim bankama da se otpišu delovi velikih dugovanja, dok bi sredstva za otplatu dugova bila izdvojena iz budžeta Srbije.

Predsednica vlade rekla je da je u taj region nakon poplava 2014. godine uloženo nešto više od 2,5 miliona evra, da je u projekat obnove bolnice u Smederevskoj Palanci uloženo nešto više od 8,5 miliona evra, dok su projekti za rekonstrukciju vodovoda spremni i njihova vrednost biće četiri miliona evra.

Brnabić je napomenula da Smederevska Palanka ne može da se bavi investicijama i privredom jer mora da sanira dugove.

Upitana za banju na Kiseljaku, koja je u lošem stanju, premijerka je rekla da su za sada izdvojena sredstva za renoviranje bolnice, a da bi kasnije moglo da se razmisli i o ulaganju u tu banju.

Brnabić je pomenula i problem viška zaposlenih u javnim preduzećima, te rekla da se na tom problemu radi, ali da ljudi ne mogu biti otpuštani, a da se za njih ne nađe posao u privredi.

Kako je rekla, novac za otpremnine otpuštenih radnika biće izdvojen iz budžeta Srbije.

Sa premijerkom je Opštu bolnicu Stefan Visoki u Smederevskoj Palanci obišao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je rekao da je za navabku opreme u toj zdravstvenoj ustanovi već uloženo 35 miliona dinara, između ostalog u aprate za ultrazvuk, rendgen...

On je rekao da je u bolnici napravljeno novo odeljenje ginekologije, a da je izdvojeno i 28 miliona dinara za saniranje zgrade koja je stara i energetski neefikasna.

"Do kraja leta krenućemo sa kompletnim renoviranjem i to će biti prva ustanova sekundarne zdravstene zaštite u Srbiji koja se kompletno renovira", podvukao je Lončar.

Lončar je naveo i da će zbog nedostatka stručnog kadra u bolnici u Smederevskoj Palanci, lekari iz Beograda dolaziti za operacije katarakte, kolena, laparoskopije i druge zahvate, kao i da će se raditi na obuci lekara iz te opštine.

Ministar je istakao i da će biti obnovljena i ambulanta u mestu Kolonija, koja nije obnavljana 30 godina.

Predsednik Privremenog organa opštine Nikola Vučena rekao je da je renoviranje bolnice jedna od najvećih investiicija u Smederevskoj Palanci u poslednjih 50 godina.

Dodao je da se stanje u toj opštini, posle teške situacije u kojoj se nalazila od 2008. do 2016. godine, sada popravlja "korak po korak".

Odgovarajući na pitanja u vezi sa lokalnom upravom, odnosno da li lokalne samouprave imaju obavezu da raspisuju konkurs za medije, budući da u Palanci takav konkurs nije raspisan, Brnabić je rekla da to nije obaveza, već stvar odluke rukovodstva loklane samouprave, ali da svakako podržava održavanje konkursa.

Ipak, kako kaže, ona ne može lokalnim samoupravama ništa da naredi, naročito ako je njihov budžet u tako lošem stanju, kao što je slučaj u Smederevskoj Palanci.

Premijerka Ana Brnabić kritikovala je lidera Narodne stranke Vuka Jeremića. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво