Brnabić: Možemo da pomognemo Republici Srpskoj u sprovođenju projekata

Zahvaljujući fiskalnim reformama, fiskalnoj disciplini i makroekonomskoj stabilnosti, koje je implementirala prethodna vlada sa Aleksandrom Vučićem na čelu, Srbija može da pomogne Republici Srpskoj u sprovođenju projekata, izjavila je tokom posete Banjaluci premijerka Ana Brnabić.

Nakon sastanka sa premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović, kojem je prisustvovao i predsednik Milorad Dodik, Ana Brnabić je izjavila da joj je drago da i u RS vidi stabilnost, brzo osvajanje projekata i njihovu implementaciju.

"Nadam se da će to biti budućnost za nas, što više zajedničkih projekata", poručila je Brnabićeva.

Naglasila je da će se posebno razgovarati o novim energetskim projektima, koji će doprineti investicijama, kao i energetskoj sigurnosti, stabilnosti i nezavisnosti dve zemlje.

"To je dobro i za naš BDP i za građevinske kompanije. O tome ćemo razgovarati u aprilu i zato su dva ministra sa mnom, kako bi što pre počeli da se dogovaramo", napomenula je premijerka.

Rekla je da je uvek zadovoljstvo posetiti Republiku Srpsku i dodala da se danas i u Beogradu obeležava Dan Republike Srpske.

"Mislim da sve ovo pokazuje specijalne veze između Srbije i Republike Srpske, jer verujte mi da mi to osećamo, osećamo sve veću bliskost sa Republikom Srpskom", rekla je Brnabićeva.

Najvažnije je, istakla je, da se sa Federacijom BiH dogovori o otvaranju graničnog prelaza, kao i da se most Ljubovija–Bratunac pusti u rad.

Brnabićeva je istakla da Beograd poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, uz puno poštovanje odredbi Dejtonskog sporazuma.

"Dobri odnosi u regionu su uslov stabilnosti i napretka", poručila je Brnabićeva. 

Cvijanović: Ogroman potencijal programa razvoja Podrinja

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da RS vidi ogromnu šansu i potencijal programa razvoja Podrinja, koji je odavno definisan sa Srbijom.

Taj prostor se polako popunjava, ukazuje Cvijanovićeva, navodeći različite integrisane turističke celine, razvoj infrastrukture kao i privredne aktivnosti koje sve više poprimaju prekogranični karakter.

Sastanku u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prisustvovali su ministar industrije i energetike Petar Đokić i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Premijerka i delegacija Srbije učestvovali su i na konferenciji o energetskoj suverenosti, i prisustvovali su svečanom otvaranju eko-toplane "Banjaluka", u čijem razvoju je značajan doprinos dao i Institut Vinča iz Beograda, ali i Tehnološki, Mašinski i Elektrotehnički fakulteti u Beogradu.

"To pokazuje da znanje i inovativnost naših stručnjaka u ovoj oblasti nimalo ne zaostaje za razvijenijim zemljama", zaključila je Brnabićeva, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Poboljšanje uslova života svih građana ključ za stabilnost"

Delegacija Srbije je sa predstavnicima RS razgovarala i o pomoći od 5,5 miliona evra koju je u septembru prošle godine srpska vlada obezbedila za rešavanje svakodnevnih potreba lokalnih zajednica u RS, poput izgradnje i sanacije lokalnih puteva, mostova, vrtića i škola.

Oni su se saglasili da je jačanje ekonomske saradnje i poboljšanje uslova života svih građana ključ za stabilnost u regionu.

Tome će, kako su rekli, mnogo doprineti saradnja u oblasti poljoprivrede, turizma, energetike i infrastrukture.

Naveli su projekte putnog pravca Beograd-Sarajevo, mosta Ljubovija-Bratunac kao i dalji rad na energetskim projektima, posebno na reci Drini.

Delegacija Srbije sastala se i sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem.

U delegaciji su bili ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Srbija je jedan od najvećih investitora u Republici Srpskoj, a ukupna robna razmena od januara do oktobra 2017. iznosila je 537,8 miliona evra što je za 10,7 odsto više nego u istom periodu 2016. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво