"Република Српска и Србија треба заједно да јачају енергетску безбедност"

На конференцији "Енергетска сувереност - Бањалука као регионални центар", на којој се свечано промовише новоизграђено бањалучко предузеће "Еко-топлане" поручено је да би РС и Србија требало заједнички да учине кораке ка јачању енергетске безбедности и коришћењу европских пракси у области обновљивих извора енергије.

На конференцији, којој је присуствовала и премијерка Србије Ана Брнабић, поручено је да је важно да Република Српска и Србија заједно и ефикасно воде енергетску политику јер имају значајне ресурсе и потенцијале у тим областима.

Брнабићева је рекла да јој је драго што су на данашњи дан имали прилику да виде и промовишу пројекат "Еко-топлане", што говори о све бољим и ближим специјалним везама Србије и Републике Српске.

"Мени је увек изузетно задовољство када могу да дођем у Републику Српску и да подржим све оно што ви овде радите", рекла је Брнабићева.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је пројекат окарактерисао као "први, иновативан и зелен".

"Први - јер смо прва локална заједница којој је ЕБРД директно пласирала свој кредит, без додатних гаранција верујући и потврђујући пројекат", рекао је Радојичић и додао да су први и по моделу.

Истакао је да је пројекат иновативан "јер смо морали да решимо све правне, техничке и финансијске аспекте за само годину дана".

Конференцији су присуствовали председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, и бројни министри у владама Србије и Српске.

Такође, били су присутни амбасадори и дипломате, представници привредних комора, представници 17 градова из земље и окружења, стручњаци из области енергетике и представници јавног, политичког и друштвеног живота Српске и Србије.

Ново предузеће на био-масу "Еко-топлане" концепт је јавно-приватног партнерства између града Бањалука и компаније ИЕЕ, чији је циљ квалитетан, одржив и профитабилан систем производње и дистрибуције топлотне енергије, у складу са регулативама ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи