Premijerka: O rekonstrukciji sa svojim timom i predsednikom

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da će o rekonstrukciji Vlade razgovarati sa svojim timom, kao i sa predsednikom Republike kao predsednikom najjače stranke koja u parlamentu pruža podršku Vladi, ali da o tome u medijima neće govoriti.

Ana Brnabić je, odgovarajući na novinarsko pitanje o rekonstrukciji, rekla da će o tome govoriti kada bude bilo konkretnih informacija.

"Divim se vašoj upornosti da me svaki put to pitate, isto ću biti toliko uporna i reći ću da o rekonstrukciji Vlade neću pričati u medijima, to je jedna tema za koju mislim da ne treba da bude deo estrade. Tako da, kad budemo imali konkretne informacije da kažemo medijima, čućete, a do tada, neću razgovarati o tome sa medijima", rekla je predsednica Vlade koja je u Jugoslovenskoj kinoteci otvorila konferenciju "Kreativna Srbija: budućnost je kreativna".

Govoreći o spomeniku Zoranu Đinđiću, kao i inicijativi za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću, Brnabićeva je rekla da je "izuzetno ponosna" što je u ulozi predsednice Vlade koja je odvojila sredstva iz budžeta za spomenik Zoranu Đinđiću.

"Takođe sam ponosna na način na koji je gradska uprava Beograda raspisala konkurs i dodelila nagradu za najbolje rešenje. Meni lično je rešenje fantastično i jedva čekam da ga izgradimo i da imamo konačno taj spomenik u Beogradu", rekla je Brnabićeva.

Što se tiče drugog spomenika, kako je rekla, ima svoje lično mišljenje o tome, ali to nije pitanje za Vladu u ovom trenutku, već za gradsku vlast, te da svako njeno lično mišljenje neće doprineti konstruktivnoj atmosferi, tako da će ga zadržati za sebe.

"Konačno počeo da se rešava problem opasnog otpada"

Pojavljivanje lokacija sa opasnim otpadom govori samo u prilog činjenici da je taj problem konačno počeo da se rešava, izjavila je danas predsednica Vlade.

"Opasni otpad nije od juče, ili od pre godinu ili dve. To je opasan otpad koji se gomilao godinama i godinama. Mi kao Vlada konačno sa ostalim institucijama i nadležnim službama radimo na otkrivanju opasnog otpada, inspekcije su nikada aktivnije i dolazimo do toga da to konačno isplivava kao problem. Naravno, samim tim, to ćemo krenuti i krenuli smo da rešavamo", rekla je Brnabićeva novinarima.

Prvo, kako kaže, na red mora da dođe rešavanje problema istorijskog otpada i tu će, kako ističe, Vlada Srbije morati da odvoji budžet da to reši.

Takođe, napominje da će kontrole biti "mnogo jače" da se to u budućnosti ne bi dešavalo.

"Ali drago mi je da smo konačno krenuli da otvaramo to pitanje i da smo krenuli sa inspekcijama i nadležnim službama da otkrivamo opasan otpad i skladištimo ga na pravi način", rekla je Brnabićeva.

"Srbija neće ulagati u halal proizvodnju"

U Srbiji nije planska ekonomija, država ne ulaže i neće ulagati u "halal proizvodnju", ali će uskladiti sertifikate i podržati privatni sektor da nastavi da ulaže, kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

"Mi nismo planska ekonomija i to je sva sreća i država ne ulaže u halal proizvodnju. To je stvar tržišta, ponude i potražnje. Ako potražnja stoji i sigurna sam da će tržište to izbalansirati", rekla je Ana Brnabić novinarima.

Ono što Vlada Srbije radi, ističe predsednica Vlade, radi sa velikom većinom arapskih zemalja na usklađivanju sertifikata i onda će, kako smatra, tržište tu potražnju uslišiti.

"Dakle, Vlada Srbije ne ulaže i neće ulagati u halal, ali ćemo podržati privatni sektor da nastavi da ulaže i ono što mi možemo, svakako ćemo uskladiti sertifikate", rekla je Brnabićeva.

Ranije danas, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da su potencijali Srbije za izvoz mesa mnogo veći problem, nego što ima problema sa plasmanom te robe u inostranstvu, te da je Srbija, od kvote za izvoz goveđeg mesa, tzv. "baby beef" na tržište EU od 8.700 tona, prošle godine izvezla svega 400 tona.

"Ministar imao druge obaveze, ali podržava Beogradski festival"

Predsednica Vlade je, odgovarajući na pitanje zašto ministar kulture nije sinoć bio na dodeli nagrada Festivala igre, rekla da je Vladan Vukosavljević imao ranije dogovorene obaveze, ali je dodala da njegovo ministarstvo sredstvima podržava taj festival i da će se to nastaviti.

"Obaveštena sam da je imao druge ranije dogovorene obaveze sinoć, zbog čega nije bio na dodeli nagrade na Beogradskom festivalu igre, koji je, saglasna sam, jedan od najvažnijih kulturnih i kultnih događaja u Beogradu", rekla je Brnabićeva.

Kako je istakla, drago joj je da, pored Bitefa, postoji takav festival i da to treba da bude deo naše kulturne diplomatije.

"To je SFRJ imala razvijeno i puno ulagala u to i mislim da tu postoji neko istorijsko pamćenje koje bismo mi mogli da izvučemo iz fioka, iskoristimo tu kulturnu diplomatiju koju je zemlja tada imala", rekla je Brnabićeva.

Kako kaže, za vreme SFRJ, mnogo je ulagano u kulturnu diplomatiju, i u tom trenutku, rukovodstvo zemlje razmišljalo je o kulturnoj diplomatiji i strateški i politički, ali i zbog ekonomskih benefita.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво