Polemika o izboru zamenika tužioca za ratne zločine

Poslanici su završili razmatranje više kadrovskih rešenja. Najveća polemika se vodila oko predloga da se za zamenika tužioca za ratne zločine izabere Svetislav Rabrenović, dosadašnji pomoćnik u tom tužilaštvu. Na predlog predsednice Skupštine Maje Gojković, Svetislava Bulajić je razrešena sa mesta generalnog sekretara Narodne skupštine.

19.00 - Poslanici završili današnju raspravu.

16.20 – Svetislava Bulajić je razrešena glasovima 135 narodnih poslanika. 

15.00 - Vladajuća većina prihvatila je predlog Maje Gojković da se po hitnom postupku raspravlja o razrešenju Svetislave Bulajić sa mesta generalnog sekretara Narodne skupštine.

13.20 – Na današnjoj sednici trebalo bi da se nađe i predlog za razrešenje generalne sekretarke Skupštine Svetislave Bulajić, koji je podnela predsednica parlamenta.

11.20 – Polemika zbog predloga da se za zamenika tužioca za ratne zločine izabere Svetislav Rabrenović.

11.05 – Poslanici raspravljaju o novim kadrovskim rešenjima. 

Pred poslanicima je predlog da se za predsednika Saveta guvernera NBS ponovo izabere Pavle Savić.

Za direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama Odbor za finansije predložio je Željka Jovića, dosadašnjeg člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita.

Vlada je za predsednika Saveta Agencije za energetiku predložila Dejana Popovića, konsultanta za energetiku u preduzeću "Emorion kompani".

Pred poslanicima je i izbor 12 predsednika sudova, kao i predlozi Državnog veća tužilaca za izbor 52 zamenika javnih tužilaca.

Predsednik odbora za pravosuđe Petar Petrović rekao je da su za predsednike sudova predloženi najbolji kandidati, a kada je reč o izboru zamenika osnovnih javnih tužilaca, ističe da su predlozi doneti jednoglasno.

On je odbacio kritike da je bilo "fingiranja" glasova, navodeći da je reč o ljudima koji imaju dugogodišnje radno iskustvo.

Petrović, koji je i poslanik Jedinstvene Srbije rekao je da će ta stranka podržati predložene kandidate.

Polemika oko izbora Rabrenovića

Najveća polemika vodila se oko predloga da se za zamenika tužioca za ratne zločine izabere Svetislav Rabrenović, dosadašnji pomoćnik u tom tužilaštvu.

Rabrenović je dobio posebnu preporuku šefice pregovaračkog tima za pristupanje Evropskoj uniji Tanje Miščević, što lider radikala Vojislav Šešelj ocenjuje kao korupciju, optužujući Rabrenovića da je činio sve da Srbe pošalje u Hag.

"Rabrenović je preko veze stavljen na listu na osnovu intervencije Tanje Miščević koja mu je dala posebnu preporuku. U kom to zakonu stoji da ona može da daje posebnu preporuku za izbor zamenika javnih tužioca za ratne zločine? Treba da idu u zatvori i Tanja Miščević i Zagorka Dolovac", rekao je Šešelj.

Rabrenović je, tvrdi Šešelj, učestvovao 2010. godine u pokretanju istrage protiv srpskih novinara zbog navodnog podsticanja genocida i ratnih zločina.

Poslanica DS-a Gordana Čomić je rekla da bi ona glasala za predlog da skupština ne učestvuje u izboru sudija i tužilaca i navela je i da neće da komentariše predložene ličnosti na osnovu "rekla-kazala" priče.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić kritikovala je pojedinačna rešenja na šta je reagovao poslanik SPS-a Neđo Jovanović.

"Imamo situaciju da se na jedan krajnje neargumentovan i besraman način komentarišu ljudi koji su od strane struke zavredili pažnju. Iznošenjem paušalnih ocena da je neko poslušan dolazimo u situaciju da preispitamo motive - ili je neko dao nalog da se ovako komentariše ili je neko drugi želeo da bude predmet rasprave", rekao je Jovanović.

Poručio je da SPS neće ulaziti u takve motive i da svi moraju doprineti da pravosuđe "ozdravi".

Rašković Ivić je odgovorila da je skupština politička arena i da poslanici imaju pravo da daju sud i kvalifikaciju za one koji se takmiče za bilo koja važna mesta.

Narodna skupština razrešila Svetislavu Bulajić

Skupština Srbije razrešila je, na predlog predsednice parlamenta Maje Gojković, Svetislavu Bulajić dužnosti generalne sekretarke Narodne Skupštine.

Za njeno razrešenje glasalo je 135 poslanika, od 138 prisutnih, jedan glas je bio protiv, a dva poslanika nisu glasala. Predsednica Skupštine je prethodno predložila da se po hitnom postupku u dnevni red uvrsti predlog za razrešenje Bulajićeve, što su poslanici prihvatili.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je zahvalio Bulajićevoj na svemu što je uradila, ali je istakao da SNS traži boljeg kandidata. Kako je rekao, očekuje da će na njeno mesto doći neko ko će profesionalnije raditi svoj posao.

Istakao je da je Bulajićeva, prema njegovom mišljenju, odgovorna za brojne probleme koji postoje u funkcionisanju skupštinske administracije, i da je činjenica da je inspekcija utvrdila broje nezakonitosti.

Šef poslanika naprednjaka je istakao da ta stranka ima hrabrosti da smeni ministre koji svoj posao ne rade dobro i da to čine i danas sa sekretarkom Svetislavom Bulajić.

Odgovarajući na kritike dela opozicije koja je prigovorila što Maja Gojković nije prisutna, Martinović je rekao da ona nije u sali jer putuje u Čile na inauguraciju predsednika te zemlje.

Martinović je tokom rasprave o razrešenju Bulajićeve upitao gde se nalaze šefovi poslaničkih grupa Dosta je bilo Saša Radulović i Dveri Boško Obradović. Dvojica šefova poslaničkih grupa danas, inače, nisu prisustvovali sednici parlamenta.

Rekao je da poslanici SNS-a i koalicioni partneri neće više ćutati i da će svakodnevno ukazivati na dobre stvari koje su uradili predsednik i Vlada Srbije.

Poslanik Dveri Srđan Nogo pitao je Martinovića da li zna da demokratija tako ne funkcioniše, istovremeno kritikujući potpredsednika Skupštine Srbije Vladimira Marinkovića što je Martinoviću dozvolio da govori van tačke dnevnog reda.

Tatjana Macura, poslanica Dosta je bilo, prokomentarisala je da poslanici moraju da budu brzi kao "panteri" da bi dobili reč i da se jave brzinom koja se meri u milisekundama. 

"Da rezimiram raspravu koja je 'umuvana' u dnevni red..", rekla je Macura na šta joj je Marinković isključio mikrofon i rekao da neće dozvoliti da tako ponaša.

Kada joj je ponovo uključen mikrofon, Macura je pohvalila efikasnost Agencije za borbu protiv korupcije koja je za manje od mesec dana, kako kaže, donela rešenje da se razreši Svetislava Bulajić, dok s druge strane još nije ispitala "misteriozno nestajanje of šor komapnije ministra".

"U septembru smo imali sednicu na kojoj je predsednica skupštine u direktnom prenosu izvređala Svetislavu Bulajić. Rekla joj je - izlazi napolje i donesi mi podatke koje treba da mi doneseš. Drugim rečima nije bilo zadovoljna načinom na koji je sekretarka merila vreme koje je potrošeno na raspravu o amandmanima", rekla je Stamenkovićeva.

Prema njenim rečima, Bulajićeva je tada merila vreme onako kako to poslovnik nalaže, a ne kako odgovara vladajućoj većini i zbog toga je, kako kaže, "stradala".

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov kaže da bi volela da je predsednica Narodne skupštine tako ažurna kada su u pitanja i druga razrešenja.

"Volela bih da mi predsednica odgovori kada smo saznali da skupština radi protivzakonito i da ne funkcioniše. Građani su saznali da nešto u tom odnosu ne funkcioniše onog dana kada je predsednica na neprimeren način vređala generalnu sekretarku", rekla je Jerkov.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво