Prošlo 20 godina od prvih otmica i ubistava na KiM

Tačno u 12 sati i 44 minuta po Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, u prostorijama njihovog druženja u Beogradu porodice kidnapovanih i ubijenih obeležežile su 20 godina od prvih otmica i ubistava na Kosovu i Metohiji.

Porodice kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji ponovo su zatražile pravdu za njihove najmilije.

"Brata sam izgubila od 17 godina u masakru, otac, dva strica, prijatelji, rođaci sa kojima sam živela i rasla u tom malom selu – 14 žetelaca su masakrirani", govori Slavica Janićijević iz Starog Grackog.

Jorgovanka Popović iz Gračanice je majka Dimitrija Popovića koji je imao 17 godina kada je ubijen 2004. godine.

"Godine 2004. dolazi Albanac Albert Krasnići i Gaši i puca u masu đaka treće godine Medicinske škole, gde je bio i moj sin Dimitrije Popović koji je nastradao. Možete da vidite u novinama, gde je njegova sahrana i još jedno ubistvo mladića", kaže ova majka.

Prema podacima udruženja, na Kosmetu je u poslednje dve decenije ubijeno ubijeno 2.500 Srba i drugih nealbanaca.

Zahtev da se poštuje Briselski sporazum

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić upitao je danas da li je moralno i "normalno" da neko izlazi sa predlogom da Srbija prizna jednostranu nezavisnost Kosova i ponovio da Srbija dijalogom želi da dođe do održivog rešenja.

"Mnogi danas govore da je praktično dobro za Srbiju da prizna tu jednostranu nezavisnost, pa da li je to moralno, da li je to normalno, da li je moguće da bilo ko izlazi sa takvim predlogom?", upitao je Ružić i dodao da ako neko govori o normalizaciji odnosa, nije logično da propagira "nenormalizaciju".

Kako kaže, nije logično da se govori o normalizaciji koja bi praktično značila još jedan zamrznuti konflikt koji za 20 ili 30 godina ponovo može da "odmrzne".

Navodeći da je danas 1.765 dan od kada je zvanična Priština preuzela obavezu da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), Ružić napominje da ona na svaki način tu obavezu prenebregava.

"Zajednica srpskih opština jeste značajna i sa aspekta afirmacije srpske samouprave na teritoriji KiM, jeste značajna i sa aspekta bezbednosti i sa aspekta pronalaženja zločina", rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Šef srpske diplomatije diplomatije naglašava da Zajednička pozicija Evropske unije nigde ne govori da Srbija mora da prizna Kosovo i da je arogantno, neprihvatljivo i kontraproduktivno da se od Srbije to traži.

Obeležava se deset godina od rušenja sistema međunarodnog prava i principa suverenosti država, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji se svetskoj i domaćoj javnosti obratio i preko društvenih mreža.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара