Marković u prvoj poseti Prištini

Premijer Crne Gore Duško Marković nalazi se u Prištini u zvaničnoj poseti Kosovu, saopštila je vlada te zemlje. Ističe se da je crnogorskoj delegaciji priređen svečani doček uz najviše državne počasti.

Marković je doputovao u sredu popodne u Prištinu u dvodnevnu zvaničnu posetu Prištini na poziv premijera Ramuša Haradinaja, navodi se u saopštenju.

Ispred sedišta kosovske vlade, delegaciji Crne Gore priređen je svečani doček uz najviše državne počasti.

Marković i Haradinaj su potom razgovarali, istakavši da žele da unaprede dobre odnose.

Ramuš Haradinaj ocenio je da su odnosi sa Crnom Gorom odlični, prenosi RTCG.

"Ovo je poseta koja pokazuje da narodi Crne Gore i Kosova nisu samo susedi, već narodi koji se vole i žele da napreduju u evroatlanskoj prespektivi", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare sa Markovićem u Prištini.

"Želimo da dobre odnose unapredimo u korist građana Crne Gore i Kosova, želimo da podržimo Kosovo na evroatlanskom putu. Želimo i dobru ekonomsku saradnju i želimo da svoje iskustvo podelimo s vama", rekao je Marković.

"Sa Kosovom nemamo problema, imamo otvorenih pitanja, ali verujem da ćemo naći odgovore. Crna Gora je okončala proces razgraničenja i želimo da, kao dobar sused, pomognemo da se to pitanje rešenje. Ne želimo da nas razlike povedu u problem, tražićemo najbolje rešenje. Nismo tu da odugovlačimo, mi smo odgovorni ljudi", rekao je Marković, prenosi RTCG.

Haradinaj je rekao da u kosovskom parlamentu postoji dobra volja za rešavanja pitanja demarkacije s Crnom Gorom. Za njega su i crnogorski oficiri u sastavu Kfora dobrodošli.

Marković je dodao da je to izraz odgovornosti Crne Gore da doprinese regionalnoj stabilnosti, poruka mira sa ispruženim rukama regionu kako bi se obezbedila stabilnost.

Drugog dana posete predsednik Vlade Crne Gore sastaće se sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem.

Kako je ranije najavljeno, Marković će sa predstavnicima vlasti u Prištini razgovarati o privrednoj saradnji i sporazumu o demarkaciji koji je usvojen 2015, a Crna Gora ga je već ratifikovala.

Prvobitno je Marković trebalo da Prištinu poseti 6. februara, ali je poseta otkazana zbog magle.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво