Brnabićeva o izjavi Vulina: Treba spustiti loptu

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, osvrćući se na izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina da će predsednika Aleksandra Vučića u Zagrebu "dočekati ustaše", rekla da ne voli zapaljive izjave i da je vreme da se spusti lopta.

"Sa obe strane ima zapaljivih izjava, ne bih ulazila u to, želim da doprinesem konstruktivnoj atmosferi i tako neću komentarisati ni neke izjave koje dolaze iz Zagreba. Treba spustiti loptu i dati šansu saradnji. Koliko god teško bilo i koliko god ti odnosi bili kompleksni, Srbija će nastaviti da pruža ruku toj saradnji", poručila je Ana Brnabić u razgovoru za N1 u Budimpešti.

Istakla je da zapaljive izjave ne mogu da doprinesu dugoročnom pomirenju i saradnji koju Srbija zastupa i kojoj se nada.

"Mi smo u ne znam koliko navrata pokazali da jesmo za regionalnu saradnju. Samim tim što je cela Vlada bila pre sedam dana u Sloveniji na zajedničkoj sednici, danas smo u Mađarskoj, predsednik Republike je putovao u Austriju, on ide u ponedeljak i utorak u Zagreb, ja planiram neke druge posete regionu", navela je Brnabićeva.

Na konstataciju reportera N1 da, kada je reč o odnosima s Hrvatskom, neko često da zapaljivu izjavu, pa ona mora da "spušta loptu", premijerka je rekla da je to njen posao.

"Moj posao je da spuštam loptu, moj posao je da probam da budem racionalna, da ne reagujem emotivno. I mislim da je to odgovornost koja je na meni", istakla je Brnabićeva.

"Treba da prestanemo da gledamo u prošlost, i u samoj Srbiji. I da prestanemo da se delimo na četnike i partizane 2018. godine, u 21. veku, stvarno, nekako, kada ćemo početi da gledamo u budućnost ako nećemo danas? I mislim da je to naša odgovornost prema budućnosti, prema generacijama koje dolaze iza nas", zaključila je Brnabićeva.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ranije je izjavio da predsednik Vučić odlazi u misiju mira, a da ga u Hrvatskoj dočekuju uvredama i pretnjama.

Naglasio je da iz Srbije nije krenula nikakva rasprava.

"Ako je kritika da su ti koji će ga čekati na protestima ustaše, biće mi ogromno zadovoljstvo ako sam pogrešio", rekao je Vulin.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 10. feb 2018, 08:13)
anonymous [neregistrovani]

Kakvi smo bili...

Čuo sam jednog izbeglicu iz Hrvatske koji je rekao:"kakvi smo bili dobro smo prošli".Dakle, sve je relativno u zivotu!

(subota, 10. feb 2018, 02:06)
anonymous [neregistrovani]

Dokle više?

Nije me iznenadila izjava Vulina, više me je iznenadilo što je on i dalje ministar.

(subota, 10. feb 2018, 00:32)
Ivan [neregistrovani]

Oluja i ostale oluje

Svako pamti svoje muke i svoje jade koje su nam politicari priredili. Ako smo u stanju da samo posmatramo stvari iz ugla Oluje, ili iz ugla Vukovara i sl. a ne da pokusamo da razumemo tegobe i druge strane, ili obratno, onda nismo jos uvek zreli da se okrenemo buducnosti i da zivimo bolje. Jednostranost je ustvari nepromenljivost i onda tu nema pomaka.

(subota, 10. feb 2018, 00:27)
anonymous [neregistrovani]

re; Doci ce vreme...

Vi vjerojatno nikada niste zivjeli u Hrvatskoj. ..ili pricali sa Hrvatima...

(petak, 09. feb 2018, 21:18)
anonymous [neregistrovani]

Koju loptu ?

Nema tu nikakve lopte , zna se ko diže tenzije čim se malo utiša stanje dolazi novo i tako u nedogled , oni bi da je sve po njihovom i da su pritom još u pravu ?

(petak, 09. feb 2018, 20:46)
anonymous [neregistrovani]

U pravu je Vulin

Zasto skrivati cinjenice. Vulin iznosi cinjenicno stanje, a mi stalno zarad ne znam ni sam cega, uvek podvlacimo pod tepih ono sto se desava sa strane. Zasto je istina zapaljiva ?

(petak, 09. feb 2018, 20:42)
anonymous [neregistrovani]

Doći će vreme

Doći će vreme setiti se situacija kada smo disali jednim dahom, mislim, Srbi i Hrvati, ne mislim u političkom smislu već, onako, u običnom ovozemaljskom, mirskom životu; ne znači da to umanjuje političku kompleksnost i ozbiljnost. S druge strane ja ne mogu da zamislim da ćemo mi, u ovom slučaju Srbi i Hrvati, prestati da se prepucavamo oko nekih stvari, možda to i nebi bilo tako dobro, ipak, zvanična politika i javno mnenje mogu i bolje. Kao što nagoveštava predsednica, ja se ne bih igrao.

(petak, 09. feb 2018, 20:29)
anonymous [neregistrovani]

nije emotivnost reci istinu...

Pa ne mozemo da suradjujemo ako se lazemo...i ako presucujemo logore...Oluju i Bljesak. .
i to hrvati slave....dan kada se desila Oluja i Bljesak. ...
ovo nesmatram zapaljivom izjavom vec samo kao historijski dogadjaj koji djeca treba da uce u skolama....
ako izvrnete historiju sta ce vam djeca biti?