Brnabić: Strategija nije garancija, ali je velika šansa

Srbija je u Strategiji EK prepoznata kao lider, zbog čega će nastaviti da još brže sprovodi kriterijume i reforme, poručila je premijerka Ana Brnabić. Ministarka Jadranka Joksimović ističe da su uslovi za prijem u EU jasni i poznati i da nije tačno da Strategija donosi nove uslove. Šef Delegacije EU Sem Fabrici rekao je da za Brisel Srbija, kada je u pitanju Kosovo, nije problem, već predstavlja deo rešenja.

Premijerka Ana Brnabić je povodom usvajanja Strategije o proširenju EU u ime Vlade Srbije zahvalila predsedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru na "hrabroj i vizionarskoj poziciji", kao i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini i komesaru Johanesu Hanu na tome što su podržali Srbiju na evropskom putu.

"Podsetiću da je inicijativu za vremensku odrednicu za Srbiju uvek i ponovo tražio predsednik Aleksandar Vučić i mislim da je i ovo odgovor na njegove stavove i uporne zahteve da Srbija dobije vremenski okvir na koji možemo da računamo", rekla je Brnabićeva na konferenciji za medije.

Rekla je da danas možemo da budemo zadovoljni i srećni i da je Srbiji i svim građanima odato priznanje za postignuto.

"Želim da naglasim da ovo Srbiji daje šansu iako ne i garancije, ne podrazumeva da ćemo automatski 2025. biti članica EU, ali je priznanje za sve napore", rekla je Brnabićeva.

Ističe da je na Srbiji još veća odgovornost da tu šansu iskoristi i realizuje ambiciozan ali ostvariv plan.

"Važna poruka koja je danas poslata je da se priznaju individualni rezultati. Srbija danas treba da bude zadovoljna. Ponosni smo i srećni jer je Srbija prepoznata kao lider. Mi smo naporno radili za to i za to ćemo morati da radimo još mnogo naprednije u nedeljama, mesecima i godinama pred nama", rekla je premijerka.

Kako je rekla, treba "svaki dan da radimo da zaslužimo da budemo član evropske porodice naroda, član koji će EU moći da doprinese i da je dodatno jača".

"Posebno bih naglasila da je Strategija, koja daje mogućnost proširenja i šansu ulaska do 2025, u srži prepoznala proširenje kao mehanizam daljeg jačanja i stabilnosti EU", kaže Brnabićeva.

Došli smo, ističe, do toga da je i Balkan važan za EU.

"I zato treba da dajemo uvek i stalno, ponovo, signal da su nama evropske vrednosti važne, da razumemo pruženu ruku i da ćemo raditi na tome da kada postanemo članica, a nadamo se 2025, bićemo članica koja će doprinositi stabilnosti i snazi evropske porodice naroda", rekla je premijerka navodeći da su posete komesara Johanesa Hana i predsednika EK Žan Kloda Junkera koje predstoje, kao i ona predsednika EP Antonija Tajanija izuzetno važne.

"Te tri posete Srbiji daju jasan i nedvosmislen signal da smo na pravom putu. Važna je regionalna saradnja", rekla je premijerka dodajući da Vlada Srbije sada ima još veću odgovornost da reforme idu još brže.

Saradnja u regionu jedan od prioriteta

Prema rečima Ane Brnabić, saradnja u regionu ostaće jedan od prioriteta i Srbija će nastaviti da pokazuje koliko je tome iskreno posvećena.

"Podržaćemo, bili smo u tome jasni i u prošlosti i nastavićemo da podržavamo Albaniju i Makedoniju da što pre otvore pregovore i bićemo na raspolaganju da pružimo podršku svakome kome bude trebalo u evropskoj perspektivi", rekla je premijerka.

Bez povezivanja regiona nema stabilnosti. "To često može da bude velik izazov, ali će Srbija tome ostati duboko posvećena. Radićemo i dalje na podršci svima. Znamo koje su naše obaveze u budućnosti, na čemu treba dodatno da radimo", poručila je Brnabićeva.

Joksimović: Strategija podigla očekivanja svih

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da je EU Strategijom za proširenje uputila snažnu političku poruku "evropskom Balkanu", posebno Srbiji, koju je prepoznala kao lidera ovih procesa u regionu.

Joksimovićeva je istakla da je ovo jedna od najsnažnijih pozitivnih poruka koje je Srbija od EU dobila od trenutka početka evropskih integracija.

"Današnje objavljivanje Strategije proširenja posebno sa fokusom na Zapadni Balkan, bolji naziv bi bio, na osnovu sadržaja dokumenta, proširenje na evropski Balkan. Ona pokazuje da je Srbija zaista puno uradila, da je još puno posla pred nama, ali da su napori vrednovani na pravi način", ocenila je Joksimovićeva.

Smatra da Strategija predstavlja dodatni podstrek za Srbiju kao zemlju koja je prepoznata kao lider procesa, kojim ima dodatnu motivaciju u reformskim naporima koji su preduzeti.

Rekla je da je Srbija prepoznata kao lider procesa, u kojem je napredovanje zasnovano na osnovu sopstvenih zasluga.

Joksimovićeva je rekla da je zadržan vremenski okvir 2025, koji je dao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker na svojevremenu inicijativu predsednika Aleksandra Vučića da treba da dobijemo jasniji okvir.

"Ova strategija je razrada njegove liderske i vizionarske izjave. Uverena sam da će epilog biti dobar. Ova strategija, pre svega za nas, ali i za druge u regionu, može biti samo motiv da više i brže radimo u korist građana", navela je Joksimovićeva.

Strategija, prema njenim rečima, pokazuje i da je EU došla u fazu kreiranja, to jest reinvencije sopstvene regenerativne agende, uviđa da mora da bude ujedinjena, solidarnija, demokratičnija kako bi bila spremna da primi potencijalne članice 2025.

Verujemo, dodala je, da će Srbija biti ta, ako ispuni sve uslove, koja će moći da postane članica.

"Nije tačno da Strategija donosi nove uslove" 

Jadranka Joksimović je rekla da su uslovi jasni i poznati i da nije tačno da donosi nove uslove.

"Uslovi su sadržani u pregovaračkom okviru i ne menjaju se", naglasila je Joksimovićeva dodajući da Strategija samo razjašnjava čitav niz aktivnosti i smešta ih okvirno, nabraja aktivnosti koje mogu da pomognu da dođe do toga da naša zemlja bude spremna za članstvo do 2025.

Ukazala je da je Strategija podigla očekivanja kod svih, što ne mora biti loše, kako očekivanja građana prema vladi, očekivanja građana od EU, ali i EU od vlada u regionu, kao i vlada od Unije.

To je dobro i motivišuće, uverena je Joksimovićeva.

To što je Srbija prepoznata kao lider procesa ne znači obeshrabrenje drugih, naglasila je ministarka dodajući da zdrava atmosfera napretka može da deluje stabilizujuće na ceo region.

"To je, naprotiv, dobra šansa i mogućnost da u prosperitetu, miru i stabilnosti vodimo politiku bolje budućnosti građana koji su nam dali mandat", rekla je Joksimovićeva.

Istovremeno je poručila da ne bi volela da Strategija bude razlog da radimo više, već se sve radi u interesu građana koji očekuju viši životni standard, bolju državu.

"To su ciljevi gde EU pomaže da budemo brži i efikasniji", zaključila je Joksimovićeva.

Fabrici: Srbija nije problem, već deo rešenja

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da za Brisel Srbija, kada je u pitanju Kosovo, nije problem, već predstavlja deo rešenja.

Na opasku novinara na konferenciji za medije da deo javnosti smatra da pitanje Kosova ima "ucenjivački potencijal", te na pitanje da li je u tom smislu Srbija za EU partner ili problem, Fabrici kaže:

"Ne govorimo o ucenjivanju već o dijalogu između dve strane koje komuniciraju, a mi smo ti koji treba da olakšamo. Nema nikakvog ucenjivanja. Vidimo Srbiju ne kao problem, već kao deo rešenja koji će osnažiti EU", rekao je Fabrici.

I u našem interesu je da imamo Srbiju u našoj porodici, poručio je, te dodao da EU ima svoj način poslovanja, pravila i vrednosti i interese i "oni koji žele da budu deo te porodice moraju te vrednosti da dele".

"Srbija se na to obavezala, a proširenje je mehanizam kojim se to postiže. Srbija je deo rešenja. Postojeći problemi moraju da se reše", rekao je Fabrici.

Upitan kako se proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine može dovesti do kraja kad Priština ignoriše ono što je dogovoreno u Briselu i odbija da pravi bilo kakve kompromise, on kaže da se ne slaže da ništa nije postignuto, ali da svakako ostaje još dosta posla.

"Niz sporazuma ima koji su sprovedeni, ne bih rekao da ništa nije učinjeno, ali slažem se, mnogo toga je pred nama. Zato se kaže da je pred nama nova faza normalizacije odnosa i da treba da se uloži više napora da se postigne sporazum", rekao je Fabrici.

Ministarka Joksimović je u tom kontekstu podsetila da je Briselski sporazum potpisala i Ketrin Ešton, čime je on postao deo zajedničke evropske spoljne politike.

"Srbija pomaže da se i ovo pitanje kao zajedničko pitanje spoljne politike reši na optimalan i održiv način i, kako kaže predsednik Republike, da se dođe do rešenja kojim niko nije do kraja zadovoljan", rekla je Joksimovićeva.

Kako je dodala, i Beograd ima svoj deo obaveza, ali očekujemo da dijalog proizvede obaveze za obe strane.

Premijerka Ana Brnabić još jednom je ponovila da je Srbija posvećena evropskim vrednostima i da je to pokazala više puta.

Poglavlje 35 poslednje, sporazum pri kraju procesa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je jasno navedeno da će poglavlje 35 u pregovorima sa EU, koje se tiče KiM, biti poslednje zatvoreno i da se pretpostavlja da će pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, koji nije novina, biti pri kraju tog procesa, pred samo pristupanje.

"Ni u Strategiji ne postoji vremenska odrednica 2019. godina", rekla je Joksimovićeva.

Ministarka je naglasila da sporazum zapravo treba da proizađe iz dijaloga Beograda i Prištine, i ponovila da je stav Srbije da nema nikakvog priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova "i da se upravo kroz dijalog traže održiva rešenja koja će dovesti do normalizacije".

Premijerka Ana Brnabić primetila je tim povodom da je to "zamrznuti konflikt" i da ne treba da se ostavi, kao što su drugi radili, sledećim generacijama.

Podvukla je da je predsednik Srbije pokrenuo temu odnosa sa Prištinom ne zbog evropskih integracija već zbog kvaliteta života svih građana Srbije, ali i u regionu.

"Normalizacija je u našem interesu i to pokazuje da je Srbija suštinski posvećena evropskim vrednostima i stabilnosti regiona", naglasila je premijerka.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи