Brnabićeva i Pahor: Saradnja kroz otvoreni politički dijalog

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u Ljubljani sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, a na sastanku je zaključeno da su dve zemlje posvećene unapređenju saradnje kroz otvoreni politički dijalog i uzajamnu podršku u važnim pitanjima.

Ana Brnabić i Borut Pahor istakli su značaj saradnje kroz regionalne inicijative i procese, kao što je "Berlinski proces" ili "Proces Brdo Brioni", koji su značajno doprineli produbljivanju saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Kao veoma važna, navedena je i saradnja u okviru mehanizma Kina–CIEZ.

"Srbija izuzetno ceni pomoć i podršku Slovenije u procesu evropskih integracija, jer je članstvo u EU naš strateški spoljnopolitički cilj", naglasila je predsednica Vlade Ana Brnabić u razgovoru, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima. 

Brnabićeva je potvrdila i spremnost Srbije za dalje unapređenje regionalne investicione agende. 

Kao primer dobre prakse, premijerka je istakla rad Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Slovenije.

Na sastanku je ocenjeno da postoji i mogućnost saradnje kroz zajednički nastup dve države na trećim tržištima. 

Istaknuto je da posebnu pažnju treba posvetiti malim i srednjim preduzećima i saradnji u oblastima saobraćaja, energetike, poljoprivrede, građevinarstva i turizma. 

Predsednik Slovenije Borut Pahor istakao je da je obaveza dve vlade da ostvare bolje uslove za direktniju saradnju privrednika iz obe zemlje. 

Brnabićeva i Pahor razgovarali su i o aktuelnim političkim temama u regionu Zapadnog Balkana. 

Na Brdu kod Kranja održana je zajednička sednica vlada dve zemlje.

Srpske kompanije sve više prodiru u Sloveniju

Na kraju zvanične posete Sloveniji, premijerka Ana Brnabić ocenila je da je saradnja Srbije sa Slovenijom dobra i u političkom i u ekonomskom pogledu, kao i da srpske kompanije imaju sve veći prodor na slovenačko tržište.

"U političkom smislu, Slovenija kao jedna od članica Evropske unije pruža jako veliku podršku Srbiji u našim evropskim integracijama, ne samo kada dođe do podrške o otvaranju poglavlja već i u smislu tehničke pomoći i podrške kada spremamo naša poglavlja, kao i u reformama", rekla je Brnabić Tanjugu.

Prema njenim rečima, Slovenija je ne samo prijatelj Srbije, već i odličan trgovinski partner.

"Po veličini investicija u Srbiju, Slovenija je osma zemlja. Trgovinska razmena je jako velika i iznosi preko 1,5 milijardi evra. Slovenačke komapnije su uložile u Srbiju oko milijardu evra i zapošljavaju više od 20.000 ljudi", napomenila je premijerka.

Ukazujući da su u pitanju slovenačka mala i srednja preduzeća, Brnabić je napomenula da je to nešto što mi možemo da naučimo od Slovenije. 

Takođe, kako je istakla, dobar je pokazatelj i signal to što je u Sloveniji sve više sprskih investitora.

"Dve najveće investicije srpskih kompanija u proizvodnom smislu i po broju ljudi su kompanije "Nektar" koji je kupio slovenački "Fruktal" i "Komtrejd" koji je kupio slovenčku firmu "Hermes". Danas imamo najveću srpsku investiticu, to je Interkontinental hotel u Ljubljani i MK grupu koja je uzela hotel Kempinski", navela je Brnabić.

Ona je ocenila da je sve veći prodor srpskih komapnija na slovenačko tržište, kao i da se nada još boljim rezultatima u godinama pred nama.

Današnja poseta Sloveniji, na nju je ostavila utisak prijateljstva koje se kako je podsetila, osetilo u prijateljskoj atmosferina na zajedničkoj sednici Vlade održanoj jutros na Brdu kod Kranja.

"Prijateljska atmosfera je vladala i na mom tet a tet sastanku sa premijerom Slovrenije Mirom Cerarom, na Poslovnom forumu (u Privrednoj komori Slovenije) koji je bio prepun - nije bilo dovojno stolica za zainteresovane privrednike koji su došli i na kraju sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom", napomenula je premijerka Brnavić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво