Седница влада Србије и Словеније

На Брду код Крања у Словенији одржана је четврта заједничка седница Владе Србије и Владе Словеније, којој су председавали премијери две државе, Ана Брнабић и Миро Церар, јавља специјални извештач РТС-а. Потписана четири споразума о сарадњи. Брнабићева и Церар имали су и одвојени састанак.

Премијерка Ана Брнабић и министри у Влади Србије стигли су јутрос на Брдо код Крања. Брнабићеву је у замку Брдо дочекао њен словеначки колега Миро Церар, са којим је имала и одвојени састанак. У току поподнева Брнабићева ће се састати и са председником Словеније Борутом Пахором у Љубљани.

Седницу две владе у Конгресном центру на Брду код Крања предводили су премијери.

Од српских министара седници су присуствовали министарка правде Нела Кубуровић, министар просвете Младен Шарчевић, министар културе Владан Вукосављевић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар привреде Бранислав Недимовић, министар за рад и запошљавање Зоран Ђорђевић, као и министарке без портфеља Јадранка Јоксимовић и Славица Ђукић Дејановић.

Остала министарства представљали су државни секретари или помоћници министара, а међу њима је и државни секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић.

На седници две владе разматрани су заједнички пројекти, могућности за инвестиције, ситуација у региону, као и наставак дијалога о сукцесији, односно подели имовине некадашње СФРЈ, након чега ће бити потписано више споразума о сарадњи.

Седници две владе су претходили билатерални сусрети ресорних министара и њихових колега из Словеније.

Потписана четири нова споразума

Након одржавања заједничке седнице влада Србије и Словеније, представници две владе закључили су четири споразума о сарадњи.

Министар за рад и запошљавање Зоран Ђорђевић и његов словеначки колега Ања Копач Мрак потписали су Споразум о запошљавању држављана Србије у Словенији, као и Меморандум о сарадњи у области безбедности и заштите на раду.

Министри културе Владан Вукосављевић и Антон Першак потписали су Писмо о намерама за сарадњу Словеније и Србије у области филмске индустрије.

План радних консултација између министарстава спољих послова Словеније и Србије, потписали су државни секретар у Министарству спољних послова Србије Вељко Одаловић и словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец.

У склопу ове званичне посете, у Привредној комори Словеније у Љубљани после подне ће се одржати Пословни форум Словенија–Србија, на којем ће учествовати и премијери две државе.

Прва заједничка седница влада две земље одржана је 2013. године у Београду, друга 2015. на Брду код Крања, а трећа у Београду у октобру 2016. године.

Према ставу Владе Словеније, те заједничке седнице у великој мери доприносе јачању сарадње у ресорним областима и постепеном решавању отворених питања.

Влада Словеније је у званичном саопштењу за медије оценила да се захваљујући овом виду сарадње, на пољу робне размене, услуга, туризма и инвестиционих токова међу државама бележи се раст из године у годину, а у перспективи за даљи развој привредне сарадње су подручја: заштите животне средине, дигитализације, саобраћајне и енергетске инфраструктуре, туризма, енергетске ефикасности и обновљивих извора.

Према подацима Владе Словеније, у 2016. години робна размена између држава достигла је 1,24 милијарде евра, што представља рекордну вредност у последњих десет година.

Робна размена у првих десет месеци 2017. године досртигла је вредност од 1,1 милијарду евра, што представља повећање за 7,3 одсто у поређењу са истим периодом 2016. године.

Такође, Србија је остала највећи прималац словеначких инвеститиција које су усмерене у све привредне секторе.

Крајем 2016 године словеначке инвестиције у Србији износиле су 1,01 милијарду евра, што је за 1,9 одсто више у односу на 2015. годину.

У 2016. години размена услуга је према подацима Владе Словеније износила 288,5 милијарди евра, што је повећање за 4,3 одсто у односу на претходну годину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво