Vučić: Potrebni su nam mir i stabilnost, podržavam dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da podržava proces dijaloga sa Prištinom, da se nada kompromisnom rešenju, ali da ne polaže prevelike nade da će se to desiti do kraja ove godine. Naglašava da "nam je potreban period mira i stabilnosti više nego bilo šta drugo".

Aleksandar Vučić je dao intervju za Sputnjik, u Davosu, gde boravi na zasedanju Svetskog ekonomskog foruma.

Govoreći o zahtevu Brisela da se pre ulaska u EU reše pitanja granica, predsednik Srbije je, kako navodi portal, rekao da podržava proces dijaloga sa Prištinom, da se nada kompromisnom rešenju, ali da ne polaže prevelike nade da će se to desiti do kraja ove godine.

Na pitanje zašto ne želi da Srbima na KiM pomogne oružjem, Vučić je odgovorio: "Mislim da je mnogo važnije za kosovske Srbe da dobiju nove škole, nova obdaništa, da dobiju veću ekonomsku pomoć, traktore i stoku. Nešto od čega mogu da žive. Oni moraju da prežive, a žive u veoma teškim uslovima. Najvažnije pitanje za njih pre svega je da prežive na svojim ognjištima, zatim da poboljšaju svoj životni standard, a treće je da stvore budućnost za sebe i svoju decu. To je ono što moramo da uradimo."

Navodi da je srpskom narodu dosta rata. 

"Mislim da je ljudima već dosta svih ratova, a to, moram da priznam, ne čujemo s druge strane – ali znam da je Srbima, srpskom narodu, dosta ratovanja", rekao je Vučić i dodao da je Srbiji potreban period mira i stabilnosti više nego bilo šta drugo.

Predsednik Srbije je naveo da se o helikopterima Mi-17 i dalje pregovara, ali da će to biti završeno do kraja godine, prenosi Sputnjik.

Takođe je dodao i da se o gasnoj konekciji između Bugarske i Srbije, koja će omogućiti Srbiji da prima gas iz "Turskog toka" razgovara i da se očekuje finansijska pomoć Evropske unije.

"Mislim da bi trebalo da počnemo izgradnju u junu, julu, to mi deluje veoma realno", rekao je Vučić i objasnio da "nakon što izgradimo interkonekciju između Bugarske i Srbije, treba da izgradimo naš gasni cevovod do mađarske granice".

Na pitanje o značaju najavljene posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, rekao je da je to veoma važna poseta za Srbiju.

"Poseta Lavrova je veoma važna za našu zemlju, on je veliki prijatelj Srbije i mislim da ćemo ojačati našu vezu, da ćemo diskutovati o svim pitanjima i da ćemo unaprediti saradnju na različitim poljima i u različitim sferama", podvukao je predsednik Srbije.

"Zahvalni smo predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu što je, za razliku od svojih prethodnika, vodio računa o mnogim pitanjima na Zapadnom Balkanu, što je unapređena trgovinska i vojnotehnička saradnja – pre svega ona u energetskom sektoru. Nadam se da ćemo nastaviti da radimo na isti način", zaključio je Vučić.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво