Vučić: Zahtev da organi Srbije učestvuju u istrazi ubistva Ivanovića

Za državu Srbiju je ubistvo Olivera Ivanovića teroristički akt i u skladu sa tim ćemo se odnositi prema tome, rekao je predsednik Aleksandar Vučić. Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenuće predistražni postupak i dostaviti zahteve ostalim nadležnim organima, MUP-u, BIA i drugim, rekao je predsednik.

Vučić je na konferenciji za novinare naveo da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost dogovoreno da se uputi pismo organima Euleksa i Unmika sa zahtevom da državni organi Srbije učestvuju u istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

Kako je rekao, uvereni su da bi učešće organa Srbije značilo otkrivanje istine o ubistvu Ivanovića.  

Istakao je da Beograd nema najveće moguće poverenje u prištinske organe.

"Ako nisu u stanju, molimo ih da pozovu naše organe i prihvate našu pomoć. Jer mi kažemo, mi ćemo da otkrijemo (ubice)", kaže Vučić.

Dodaje da ne zna zašto to ne bi prihvatili i podseća da Beograd ima protokole za saradnju sa Euleksom i Unmikom.

"I mislim da to može normalno da funkcioniše. Gotovo sam siguran da je ovo toliko krupno da može da prođe neistraženo i bez pronalaženja jasnog krivca", poručuje Vučić.

Ne postoji savršen zločin, a ovo je daleko od savršenog zločina, dodao je predsednik.

Istakao je da ne želi da govori o tome kome bi moglo da odgovara ubistvo Olivera Ivanovića.

"Ne želim još o tome da govorim. Početnih indicija imamo, ali neću o tome govoriti dok nadležni organi ne budu govorili", rekao je predsednik Srbije novinarima.

"A kome bi odgovaralo? Mislim da je svakome sve jasno... i kome bi na Kosovu odgovaralo, kome u međunarodnoj zajednici, kome na Kosovu ne bi, a kome bi odgovaralo ili ne bi u Beogradu...", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li ubistvo ima međunacionalni karakter ili ga je počinio neko sa srpskim imenom. 

Dodao je da ništa više neće o tome reći, ali da je "svakome ko je završio prvi razred osnovne škole sve jasno i svi su sve razumeli".

"Samo da sačekamo i vidimo... Ali ko god je počinio ubistvo biće pronađen", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da postoje ideje jedne zemlje unutar Kfora da prekine kontrolu administrativne linije. Izrazio je nadu da ubistvo Ivanovića neće biti zloupotrebljeno za pokušaje da ostvare neke svoje ideje.

"Moje upozorenje danas je i da neki ne pokušaju da to koriste za uvođenje kosovskih bezbednosnih snaga, ni na sever, niti na Kosovo uopšte", naveo je Vučić. 

Primetio je da je "posao" Albanaca da optužuju Srbiju za sve i to već rade mnogo vremena.

Napad na srpski narod na KiM 

Aleksandar Vučić je, kako je rekao, bez obzira na političke razlike, uputio saučešće porodici Ivanović i Srbima na KiM. Naveo je da, ko god da je ubio Ivanovića, Srbin, Albanac ili stranac, da je to napad pre svega na porodicu Ivanović, ali i na srpski narod na KiM, na sever Kosova i na Srbiju u celini.  

Dodao je da su zločinci ostavili tragove, i da je to razlog što Srbija traži aktivno učešće i pronalaženje počinilaca.  

Ukazao je da je delegacija Srbije u Briselu napustila dijalog jer je veoma teško da se razgovara. Predsednik je istakao da je u drugom delu sednice Saveta za nacionalnu bezbednost bilo reči o svakodnevnim pretnjama ratom i ratnim sukobima na KiM.

Predsednik Vučić izjavio je da nema ovlašćenja da govori o saznanjima kojima raspolažu službe u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, ali, kako je rekao, da "ima mnogo interesantnih detalja, koji ukazuju na moguće počinioce".

Dodaje da će Srbija preduzeti sve mere koje su neophodne da se pronađe ubica ili ubice, i da je to jutros obećao i supruzi Olivera Ivanovića.

Zločin se, kako je rekao, nije dogodio na teritoriji koju efektivno kontroliše država Srbija, te se mora čekati reakcija drugih organa, "ali očekujemo da oni to urade profesionalno".

Istakao je da je tražio i od Federike Mogerini i predstavnika međunarodne zajednice da brzo reaguju.

"Ubijen je čovek koji je roditelj, suprug i koji nikada nije pozivao na sukob Srba i Albanaca", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da će uskoro ići na KiM kako bi razgovarao sa srpskim narodom.

"Uskoro ću na Kosovo. Želim da razgovaram sa narodom, šta možemo da učinimo, iako nemamo efektivnu vlast", rekao je Vučić.

Poruka Srbima na KiM: Sačuvajte mir i staloženost

Vučić je pozvao srpski narod na KiM da se sačuva mir i staloženost i poručio da će ubica biti pronađen i kažnjen.

"Razgovarao sam sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i atmosfera je vrlo teška i loša i moja poruka je da se sačuva mir i staloženost, a ubice ćemo naći ako to ne urade oni koji treba to da urade", rekao je Vučić.

"Budite sigurni da ćemo mi to da uradimo", poručio je Vučić.

Na pitanje da li su službe bezbednosti imale informacije da je život Ivanovića bio ugrožen na KiM s obzirom na to da Ivanović nije ćutao, Vučić je upitao šta znači to da nije ćutao i dodao da se naše službe se ne bave televizijskim programima, kao i da su na sednici Saveta dostavile informaciju da nikakvih direktnih pretnji Ivanoviću nije bilo, osim dva poziva iz drugog dela Kosova.

Vučić je rekao da je očigledno da neko želi da insinuira da je zaštićen neko ko je počinio nešto i zapitao da mu kažu ko šta ima, ako znaju ko je to uradio.

Potvrdio je da se čuo sa Rakićem dva puta. Vučić je rekao da ko god je ubio Ivanovića nije Srbin, pa makar imao srpsko ime i prezime, jer taj koji je to uradio – uradio je sve protiv Srba na severu KiM i protiv Srbije i Beograda i srpskog roda.

"Ukoliko nije, onda će vam tek sve biti jasno. Ali otkrićemo to", rekao je Vučić.

Namerno je, dodaje, automobil ostavljen u Brđanima kako bi moglo da se kaže da je ubica otišao prema južnoj Mitrovici i Suvom Dolu, ali da istovremeno može da ode i na drugu stranu.

Vučić ističe da je neko to dugo osmišljavao i da su interesantna poklapanja datuma, ali i mnoge druge stvari.

Kaže i da je srpska strana za razgovor uvek spremna, ali da neki drugi nisu hteli da razgovaraju niti da sprovedu odluku, na primer, o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Ali ja nemam nameru da njih optužujem za ubistvo niti bilo koga drugog, jer za razliku od njih i političkih pilićara u Srbiji, ja sam dovoljno ozbiljan i odgovoran čovek za razliku od njihovih medijskih satrapa", rekao je predsednik.

Vučić kaže da moraju da se pronađu dokazi i naglasio da se, s druge strane, nagledao poturenih i perfidnih trikova.

Poručio je da je njihov problem to što neće da ćuti i što mu je savest čista za razliku od njih: "Za razliku od njih, uveren sam da će se ubica pronaći. Možda nešto i doznajem, uveren sam da će se pronaći i onda ću pitati ko je vodio kampanju protiv mene."

"Oni koji su upropastili državu koriste ubistvo u svoje svrhe" 

Aleksandar Vučić je nazvao "bednicima i nesrećnicima" svoje političke protivnike koji, kako kaže, pokušavaju politički da kapitalizuju ubistvo Olivera Ivanovića.

Oni koji su, rekao je, opljačkali i upropastili državu i sve rade protiv Srbije i danas koriste u svoje svrhe i ubistvo Olivera Ivanovića i lažu i izmišljaju. 

"Sram vas bilo! To je malo reći za to kakvu štetu pravite svojoj državi i šta radite protiv svoje države", poručio je Vučić.

Svi znaju, dodao je predsednik Srbije, kakvi su to lopovi i prevaratni.

Vučić je rekao da se svaki dan vodi kampanja protiv njega, ali da bi bila glupost da se, kad bi se njemu nešto dogodilo, za to okrive Amfilohije, Đilas ili Janković...

"Da li ću sutra, ako se neko oklizne, i za to biti ja kriv", naveo je Vučić.

On je podsetio da se ubistvo Ivanovića nije desilo na teritoriji pod našom efektivnom kontrolom, ali ćemo, kaže, "svejedno vršiti istragu i završiti posao kako treba da se završi".

Kako je rekao, stranci i Albanci upravljaju KiM, i videćemo da li će pronaći Ivanovićeve ubice, a Srbija će to, u suprotnom, sigurno učiniti. 

"Onda ćemo videti ko je šta učinio", rekao je Vučić i ponovio da će ubice biti pronađenje.

On je rekao da se svašta sada može čuti, kao i to da je smisao Ivanovićevog ubistva da se prekine dijalog u Briselu i slične gluposti, sve to usmereno protiv Srbije, koja je, pored ostalog, sve vreme za dijalog.

"Srbiju nećete pretvoriti u zemlju mafijaša i ubica"

Vučić je odbacio spekulacije kojima se ubistvo Ivanovića nastoji povezati sa političkim suprotstavljanjima Ivanovićevim stavovima od strane političkih predstavnika Srba na Kosovu i Metohiji.

Istovremeno je rekao da ne zna da li je slučaj paljenja automobila Olivera Ivanovića povezan sa njegovim ubistvom, a onima koji bi, kako kaže, voleli da postoji ta veza, poručio da im neće dozvoliti da Srbiju prikažu kao zemlju mafijaša i ubica.

Na pitanje Insajdera da li je tačno da mu je Ivanović poslao SMS poruku nakon što mu je zapaljen automobil i tom prilikom izneo određene sumnje, Vučić kaže: "Nije tačno. Imamo sve sačuvano."

Kako kaže, Ivanović mu je jedino poslao poruku da ga politički podrži, što nije mogao da učini i to mu je, kako je dodao, i rekao.

Vučić je rekao da je Ivanović tada bio kod njega sa suprugom.

"Rekao sam mu da ću učiniti sve što je u mojoj moći da se otkrije ko mu je zapalio automobil, pričali smo o politici i svemu drugom. A to – izneo je sumnju na nekoga, te priče moje baba Višnje... srećom čuvam poruke i nadležni organi čuvaju i nema velike filozofije. Videli smo se i pričali kratko u četiri oka", dodao je predsednik. 

Na ponovljeno pitanje da li postoji veza između paljenja automobila i ubistva, Vučić kaže: "Kako mogu to da znam. Ali ne pitate vi to. Pitate jer biste hteli da kažete kako tu ima nekoga iz politike. Nema iz politike, a ako ima, nemojte da brinete, odgovaraće, samo nemojte vaše sumnje da iznosite kao činjenice."

"Tri puta sam vam odgovorio i rekao da to ne znam, niti je moguće da znam. Niste to tražili, nije vam to ni trebalo, nego nešto drugo. Svi ovi... Lekić, Janjić, Đilas... Ne dam vam da napravite od Srbije državu ubica i mafijaša. Niko od nas nije ubica, kao što bi to neko želeo."

Takođe je podsetio da je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić napisao na društvenim mrežama, na informaciju da se čeka reakcija državnih organa: "Čeka se reakcija onih koji su ga ubili."

"Jel' to novinar? Nikome neću da dozvolim da nevine i časne ljude optužuje da su ubice. Ako ih KPS ne pronađe, mi hoćemo, pa ćete možda biti u pravu, a možda i nećete", zaključio je on.

"Ubistvo Ivanovića koristi se za napade na Beograd"

Aleksandar Vučić je rekao da bi saopštio ko je ubica Olivera Ivanovića kada bi to znao, da neki koriste to ubistvo i u Prištini ali i u Beogradu za napade na Srbiju i njeno rukovodstvo.

Kako je rekao, kada bude znao ko je ubica to će i saopštiti, ali se nada da će to učiniti neki drugi pre njega na Kosovu i Metohiji.

Vučić je, odgovarajući na pitanja, rekao da je tačno da neki koriste to ubistvo za napade na Srbiju i da upravo to rade albanski mediji u Prištini, kao i Ramuš Haradinaj, koji govore o prekidu razgovora u Briselu, a koje mi upravo tražimo da se održavaju.

Kako je istakao, kao što to radi i Nedžmedin Spahiju u Prištini, optužujući Srbiju, to rade i ovde, Đilas, Janković i drugi kojima je najlakše da "optužuju svoju državu i da lažu".

Vučić je upitao kakav je to argument pominjanje nekih ranijih izjava o Ivanoviću datih od strane političkih protivnika i naveo da je to isto kao kada se posvađaju komšije, pa se sutra jednom nešto desi, a da za to odmah bude optužen komšija.

Prema njegovim rečima, tako razmišljaju i rade samo poremećeni umovi, da politička ubistva mogu da učine samo takvi umovi, ali i da su još gori oni koji to zloupotrebljavaju.

Dodao je i da je reč o "čistim, lažljivim psihopatama" koji bi zbog fotelje učinili sve što mogu, a protiv svoje države.

On je poručio da se neće dozvoliti narušavanje mira i stabilnosti.

"I neću dozvoliti prevarantima da optuže državu i nas za ubistvo Olivera Ivanovića", rekao je Vučić.

Napomenuo je da je više učinio za Ivanovića, a što zna njegova porodica, "a može i ne mora o tome da govori", nego svi drugi zajedno.

Na pitanja u vezi sa tim da je Ivanović govorio da mu se preti, da je bio u neravnopravnoj političkoj borbi, Vučić je odgovorio da je razumeo politički sadržaj poruka koje su iznete, ali i naveo: "Ako mislite da je neko ubica zato što je govorio njemu da ima patološku potrebu za isticanjem, ja vas molim da to ne činite, jer je to glupo i besmisleno."

Kako je rekao, bilo je i drugih ubistava i sada se nešto na neki "besmislen način zaključuje, i to kako se nekome sviđa".

"Biće ispitan svako za koga postoji kamičak sumnje da je to delo učinio... Moja poruka Srbima na Kosovu i Metohiji, ovo je možda etnički motivisano, a možda i nije, ali daćemo sve od sebe da pronađemo ubice, ukoliko ih ne pronađu oni koji bi morali da ih pronađu", rekao je Vučić.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво