Tači, Haradinaj i Veseli osuđuju ubistvo Ivanovića

Kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsednik kosovske skupštine Kadri Veseli osudili su ubistvo Olivera Ivanovića.

Hašim Tači je pozvao stanovnike severa Kosmeta da sarađuju sa policijom. Na Fejsbuku je pozvao snage bezbednosti da "što pre rasvetele okolnosti smrti kako bi počinioci bili privedeni pravdi", prenosi AP.

Kosovska vlada oštro je osudila ubistvo Ivanovića, ocenjujući da je taj čin pretnja vladavini prava i svakom nastojanju da se uvede red na celoj kosovskoj teritoriji Kosova, navodi se u saopštenju koje prenose prištinski mediji.

Kako se ističe, nasilje je neprihvatljivo bez obzira na to od koga dolazi i prema kome je upereno.

Priština je pozvala sve građane da sarađuju sa organima reda u rasvetljavanju ovog slučaja i istovremeno zahteva da službe bezbednosti pronađu krivce i privedu ih pravdi, dodaje se u saopštenju.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je naveo da će kosovska policija učiniti sve što je potrebno da se zločin rasvetli. 

"Ubistvo Olivera Ivanovića, pod nejasnim okolnostima i motivima, je kriminalni akt koji osuđujem", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je ocenio da ubistvo ne treba da blokira dijalog Beograda i Prištine.

"Zloupotreba ovog tragičnog dela u svrhu dnevne politike, čak i za blokiranje procesa koji imaju za cilj normalizaciju odnosa Beograda i Prištine protivi se logici i duhu saradnje", naveo je Haradinaj.

I predsednik kosovske skupštine Kadri Veseli je osudio ubistvo predsednika Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda, javila je Radio-televizija Kosova, prenosi Fonet.

Veseli je izrazio uverenje da će biti preduzete sve moguće zakonske mere da se ovaj slučaj što pre reši i da počinioci budu kažnjeni.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj izjavio je da će se policija posvetiti pronalaženju i kažnjavanju ubica Olivera Ivanovića i ocenio da "ovakva dela nisu dobra za procese kroz koje prolazi Kosovo".

Sefaj je pozvao građane da ostanu mirni i da sarađuju sa nadležnim organima koja rade na rešavanju tog ubistva.

RTK prenosi da se Sefaj odmah posle ubistva sastao sa gradonačelnikom Južne Mitrovice Agimom Bahtirijem i da su oni tokom sastanka kontaktirali gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića, kome su obećali podršku.

Arifi poziva Beograd da se vrati pregovorima

Pošto je delegacija Beograda posle vesti o ubistvu Ivanovića napustila dijalog sa Prištinom u Briselu, Avni Arifi, koji predvodi kosovsku delegaciju na pregovorima pozvao je Beograd da se vrati pregovorima i ocenio da "dijalog nema alternativu".

Arifi je optužio srpske zvaničnike da stvaraju utisak krivice Prištine za taj događaj.

Dodao je da je više sporazuma ostalo neispunjeno i da je u interesu obe strane da se to realizuje.

Naveo je da su dve vlade u više navrata izjavljivale da podržavaju dijalog i žele da ga implementiraju.

Arifi je rekao da "incidenti kao što je ovaj ne bi trebalo da uspore ovaj proces".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи