Snimak susreta Abeovog oca i Milke Planinc u Beogradu 1983. godine

Otac japanskog premijera Šinza Abea, nekadašnji ministar spoljnih poslova Japana Šintaro Abe, sastao se 1983. godine u Beogradu sa predsednicom Saveznog izvršnog veća SFRJ Milkom Planinc.

Sastanak Šintara Abea i Milke Planinc održan je u zgradi SIV-a, gde se 35 godina kasnije njegov sin sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Aleksandar Vučić je snimak te posete, tokom svečane večere u Beogradu, poklonio japanskom premijeru.

Snimak je nastao 1983. godine, a sačuvan je u Programskom arhivu RTS-a.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 16. jan 2018, 07:37)
Dejan [neregistrovani]

Krediti do guše

Hahaa kako da ne. Stara slava?Pa čim je "besmrtni" maršal umro kao dete sam čekao u red više puta za 100gr. kafe. I tako u nedogled. Sestra u drugi red za čokoladu. Kakao nismo imali ni kafu odmah 1980.čim je umro. Znamo sve kako je živela Jugoslavija. U kreditima pa na crtu. Baš i nije imala budućnost.

(utorak, 16. jan 2018, 06:23)
anonymous [neregistrovani]

Nemas pojima

Postoji nesto i pre 45. Prosetaj se malo i vidi zgrade i kuce stilskih fasada... to je narod stvarao pre rata....

(utorak, 16. jan 2018, 01:32)
srx [neregistrovani]

Nagadjanja

"da nije bilo "samoproglašenog" Maršala, Srbija bi bila niko i ništa!"

Sta bi bilo kad bi bilo, zar ne? Mozda bi bila moderna, bogata i demokratska drzava danas? Mozda bi dozivjela goru sudbinu od Rumunije i Bugarske? Mozda.
Ima puno pitanja o sudbini Srbije. Da je Kralj Petar uradio ovo, da je Kralj Aleksandar uradio ono, da je Amerika napala Evropu preko Grcke, da je Srbija odstupila od Jugoslavije i napravila razgranicenje sa Hrvatima 1918....Ima puno varijabli jos uz to dodati strane sile koje su krojile nasu sudbinu vise nego sto smo mi toga svjesni.

Osim toga, nisu dosli Japanci u Srbiju zato sto su sreli Milku Planinic 1983. godine. Mislim, nisu mutavi i nesposobni. Kakva stara slava. Ovo su novi interesi i jednih i drugih.

(utorak, 16. jan 2018, 01:02)
anonymous sasa [neregistrovani]

Zaludjenost prosloscu

Da nije bilo marsala Srbija bi bila puno jaca i Srbi ne bi stradali u zadnjem ratu. U jugi je bila marsalova strategija slaba Srbija jaka jugoslavija. Koliko je samo fabrika posle 2. sv. rata izmesteno fabrika iz Srbije da bi ojacale druge republike.

(ponedeljak, 15. jan 2018, 23:22)
DDanonymous [neregistrovani]

Nekad bilo

SFRJ je 60-tih godina imala najveci godisnji rast BDP u svijetu,oko 20%,a odmah iza nje je bio Japan.sa 15-tak%.Japanske privredne delegacije su dolazile u Beograd da vide kako to SFRJ razvija privredu i da preuzmu neka islustva jer oni tek ulaze u snazni razvoj autoindustrije i elektronike.
Medjutim,poslije Titove smrti SAD i EU uvode tihe ekonomske sankcije SFRJ u namjeri da je sruse,tako sto za uvoz robe traze prethodno placanje a ne poslije 30 ili 60 dana,sto onemogucava normalan rad ekonomije,nestaje deviznih sredstva za uvoz roba,Milka Planinc uvodi bonove za razne uvozne robe i dobija naziv "Bonska Vlada" i od tada SFRJ klizi ka bankrotu i raspadu.
Ovaj susret Milke Planinc i oca Sinza Abea,1983 god,pada bas u to tesko vrijeme za ekonomiju SFRJ.

(ponedeljak, 15. jan 2018, 21:11)
anonymous [neregistrovani]

Živi se od stare slave...

... da nije bilo "samoproglašenog" Maršala, Srbija bi bila niko i ništa!