Абе: Србија кључна држава на Западном Балкану; Вучић: Посета прекретница за даљи развој односа

Премијер Јапана Шинзо Абе поручио је да је Србија кључна држава на Западном Балкану и да има потенцијала за даљи развој односа између две државе. Председник Александар Вучић истакао да је посета јапанског премијера историјска и да представља прекретницу за даљи развој билатералних и економских односа две државе.

Шинзо Абе је, на заједничкој прес-конференцији са Александром Вучићем, рекао да Јапан чврсто подржава солидарност Европе и процес интеграције и жели активно да помаже реформе Србије и држава Западног Балкана које намеравају постати чланице.

Истакао је да је Вучићу предложио иницијативу за сарадњу Јапана са Западним Балканом, за коју је Вучић изразио снажну подршку.

"Србија је кључна држава за стабилност Западног Балкана који се налази на важној позицији у геополитичком смислу. Јапан сматра да су односи са Србијом веома важни", истакао је Абе.

Додао је да има потенцијала за даљи развој односа између Јапана и Србије и навео да се нада развоју индустријских ресурса који ће подупирати билатералне односе.

Оценио је да је састанак са председником Србије нови почетак пријатељства између две државе и да ћемо снажно ојачати јапанско-српске односе и у политичким, економским, културним и другим сферама.

Истакао је да му је изузетно драго што посећује Србију у време Српске нове године, као и да му је драго што први пут као премијер борави у Србији и што је имао значајан разговор са Вучићем, који, приметио је, "веома добро познаје Јапан".

Додао је да се међународна заједница суочава са проблемом наоружања и претње Северне Кореје, изазивањем сукоба и озбиљним провокацијама против међународног права и поретка који се базира на владавини права.

"Договорио сам се са председником Вучићем да тесно сарађујемо у реаговању на те проблеме", рекао је Абе.

Као пример и симбол сарадње и пријатељских односа навео је пројекат одсумпоравања ТЕ "Обреновац".

Вучић: Прекретница за даљи развој односа

Александар Вучић је рекао да му је велика част и задовољство да поздрави председника Владе Јапана, као првог јапанског званичника тако високог ранга који је посетио Србију после 31 године.

"Управо због тога ову посету сматрам историјском и прекретницом и од кључног значаја за даљи развој и унапређење билатералних односа између Србије и Јапана", рекао је Вучић.

Додао је да су разговори били отворени, конструктивни, пријатељски.

"Разговарали смо о свим кључним политичким питањима, на глобалној политичкој сцени, али највећу пажњу посветили смо нашим билатералним односима, пре свега унапређењу наших економских односа", рекао је Вучић.

"Поновио сам ставове Републике Србије изнете на седници Генералне скупштине УН око потребе неугрожавања безбедности Јапана било каквим нуклеарним оружјем и изразио уверење у име Републике Србије да ће сви спорови бити решавани мирним путем и уз поштовање принципа међународног јавног права", рекао је Вучић.

Такође, додао је, упознали смо Абеа са нашим односом према Приштини, са наставком дијалога, разговарали смо о нашим односима унутар различитих органа, организација, институција широм света и договорили се о наставку и унапређењу наше билатералне сарадње.

"Господину Абеу смо и Влади Јапана захвални на подршци приликом било којих елементарних непогода, посебно за несебичну помоћ и подршку у 2014. години коју су пружили Србији", рекао је Вучић.

Захвалио је, како каже, и нада се још снажнијој подршци Јапана наставку европског пута Србије.

"Сарадња значајно напредовала, простор за напредак"

Вучић је навео да је трговинска размена Србије и Јапана мала, али да, како је то рекао Абе, отвара велике могућности и велики простор у будућности за напредак.

"Ипак, наша сарадња у последње време значајно је напредовала, што се види и по ангажовању јапанских фирми на преради смећа у Винчи, затим у Обреновцу на одсумпоравању у ТЕНТ-у, те и отварање фабрике 'Јазаки' у Шапцу, као и најави нових инвестиција у Србију", навео је Вучић.

Додао је да је јапанском премијеру поручио да привредници његове земље неће нигде наћи повољније услове за улагање него у Србији.

Председник Србије је поновио да је данас разговарао са представницима 16 јапанских компанија којима је упућен позив да инвестирају у Србији.

"Рекао сам и желим да поновим да сматрам да је Србија најбоље место за инвестирање у овом делу Европе, да у Србији могу да направе највећи профит, то може да буде њихов мотив, а наш мотив је да смањујемо незапосленост, да се учимо пословној етици од Јапана, да повећавамо раст БДП-а", истакао је председник.

Захвалио је истовремено и српским привредницима који су, како је казао, данас добро представљали своје компаније, те изразио уверење да ће својим врхунским производима, како пољопривреди, тако ИТ сектору, успети да пронађу своје место на веома тешком, озбиљном и захтевном јапанском тржишту. 

Вучић је рекао да је са премијером Јапана разговарао и о ситуацији у региону, напомињући да је од Абеа добио подршку за очување стабилности и мира у региону као суштинског предуслова за напредак земаља на Западном Балкану.

"Рекао сам Абеу да је Србија у 20. веку претрпела огромне жртве, да смо много ратова имали, али сам рекао и да се надам да у 21. веку нећемо имати ниједан и да нећемо успети да стигнемо Јапанце по развоју, али да ћемо се трудити да ту разлику у економском развоју смањимо", нагласио је Вучић.

Порука јапанског амбасадора Србима из 1912.

Вучић је желео да јапанском премијеру, али и новинарима, исприча шта је јапански амбасадор у Лондону 1912. рекао нашем амбасадору, српском посланику Јовану М. Јовановићу, а о чему је извештен и тадашњи великан српске политике Никола Пашић.

Документа о томе су, иначе, домаћини данас показали јапанском премијеру, а део те поруке јапанског амбасадора из 1912. Вучић је прочитао на прес-конференцији.

Преводећи његове речи, преводитељка је поменула посланика Југославије, на шта је Вучић приметио:

"Није тада, Мина, била Југославија, то је био српски посланик у Лондону", те додао:
"Југославија је мало касније направљена, прво шест година касније Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, а онда и девет година касније Краљевина Југославија..."

Иначе, речи јапанског амбасадора у Лондону 1912. биле су следеће:

"Као Јапанац, пратио сам успехе српске војске и радовао сам се тим успесима. Један мали народ, који је неколико стотина година очувао своју отпорну снагу и у датом тренутку победио свог вековног тлачиоца, морао је имати јапанске симпатије. Радили сте и спремали се за то Срби и то је добро. Сад хоће да вам одузму један део од оног што сте ратом добили. То није право, али будите умирени, пажљиви и стрпљиви".

Још је поручио: "Не дајте маха милитаризму, немојте одмах ударити у велике издатке и бежите од маније 'велике части'. И још једну ствар – уздајте се, Срби, у себе највише."

"Ми се уздамо у себе, али и у наше пријатеље", рекао је Вучић и истакао да очекује још већи долазак јапанских туриста и привредника.

Нагласио је да ће Јапан у Србији имати искреног пријатеља.

Прес-конференција је почела потписивањем Ноте о волонтерском програму јапанске прекоморске сарадње, на основу које се Србија укључује у волонтерски програм Јапана.

Свечана вечера за Абеа

На крају дана, председник и премијерка Србије приредили су у Дому гарде на Топчидеру свечану вечеру за јапанског премијера Шинза Абеа, на којима су Вучић и Абе одржали здравице.

За истим столом седели су јапански премијер са супругом, председник Вучић, премијерка Брнабић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, шеф дипломатије Ивица Дачић.

Свечане здравице на вечери одржали су председник Србије Александар Вучић и премијер Јапана Шинзо Абе.

Уваженим гостима приређен је краћи културно-уметнички програм.

Вечери су присуствовали чланови Владе Србије, угледне личности из политичког, привредног и јавног живота.

Шинза Абеа, који је боравио у званичној посети Србији, на Аеродрому "Никола Тесла" дочекали су премијерка Ана Брнабић и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Свечани дочек јапанском премијеру приређен је у Палати "Србија", а домаћин је био председник Александар Вучић.

Вучић је изјавио да посета премијера Јапана има велики значај за унапређење односа две земље и да никад није видео толику гужву када долази неки страни званичник као што је то данас случај.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво