Zaharova: Moskva poštuje spoljnopolitičke prioritete Srbije

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je izveštaj američkog senatora da se Rusija meša u izbore širom sveta kao nekorektan i istakla da takvi izveštaji vode samo ka produbljivanju protivurečnosti na Balkanu i stvaraju dodatne varnice.

Kako je rekla Marija Zaharova, Moskva poštuje spoljnopolitičke prioritete Srbije, o kojima je prilikom decembarske posete Moskvi govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

"Vučić je otvoreno i iskreno izrazio spremnost za razvijanje naših svestranih odnosa, istovremeno potvrdivši kurs Beograda ka evrointegracijama uz očuvanje vojne neutralnosti. Mi se prema spoljnopolitičkim prioritetima Srbije odnosimo sa poštovanjem, oslanjajući se na obostranu privržženost jačanju naše saradnje“", rekla je Zaharova, prenosi Sputnjik.

U izveštaju senatora Bena Kardina govori se o pokušajima Rusije da se uruše demokratija i vladavina prava u Evropi i SAD, odnosno u 19 zemalja, a poseban odeljak posvećen je Srbiji.

Prema njenim rečima, saradnja sa Beogradom se odvija potpuno u skladu sa međunarodnim pravom, uzimajući u obzir ceo spektar faktora koji utiču na situaciju u balkanskom regionu.

"Pritom, mi nikada nismo inicirali i ne iniciramo negativna pitanja, i ne pozivamo na korake protiv bilo koga, već obrnuto, mi smo zajedno sa srpskim partnerima otvoreni za razmatranje aktuelnih tema važnih za situaciju na Balkanu sa svim zainteresovanim stranama", navela je Zaharova. 

Izveštaj "Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Implikacije na nacionalnu bezbednost SAD", pripremljen je za Komitet za spoljne odnose Američkog senata, Gornjeg doma Kongresa, i govori o "višegodišnjim i neprekidnim napadima“ vlasti u Moskvi", navodi Sputnjik.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 12. jan 2018, 20:34) - anonymous [neregistrovani]

Mesanje

Sta vas Ruse briga sta Oni govore o vasem " mesanju" vi se ne mesate vi spasavate Srbiju, Republiku Srpsku i Srbe u celini, da se vi niste umesali mi vise nebi imali ni drzavu od njihovog "prijateljstva i dobrote" . Nama vase Rusko mesanje pozeljno i mi ga sa nestrpljenje zelimo, a njihov mesanje dozivljavamo kao najogoljeniji cin agresije i okupacije . Mogu da daju i milijarde dolara NVO u Srbiji no nista postici nece svi Srbi su zakleti Rusofili , i tu nikakva kaubojska tektika nece pomoci .Posle otimanja KIM i i konstantnog pokusavanja urusavanja Republike Sepske za nas Srbe su voljno / dvojka za sva vremena .

(petak, 12. jan 2018, 16:02) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Odgv. Republika Srpska....

Samo i iskljucivo Dolarofili smatraju S.A.D.kao prijateljska drzava....Pero

(petak, 12. jan 2018, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

Republika Srpska...

...i nije mi jasno da ih ima u Srbiji koji jos ne znaju da im je Prijateljska USA bombardovanjem nanijela 100-nu i vise milijardi $ stete,o stradanjima stanovnistva,nebi...a Rusija,koja je uvijek bila uz Srbe,kao da im se mora stalno pravdati,samo,dokle ce?