Joksimović i Marujama: Japan važan razvojni partner Srbije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa ambasadorom Japana Đuničijem Marujamom. Razgovarali su o nastavku saradnje i bilateralnim odnosima dve države – sa akcentom na razvojnu i donatorsku pomoć Japana, procesu evropskih integracija Srbije i drugim aktuelnim temama.

Jadranka Joksimović zahvalila je na kontinuiranoj donatorskoj pomoći Japana Srbiji, posebno važnoj u periodu poplava i migrantskre krize.

Takođe, Japan je od 2001. godine obezbedio više od 500 miliona evra kroz razvojnu pomoć, koja podrazumeva bespovratnu pomoć u vidu konsultantskih usluga, isporuku medicinske i druge opreme, vozila, izgradnju i rekonstrukciju objekata i povoljne kredite.

Navedeni podaci potvrđuju da je Japan jedan od najvažnijih i najvidljivijih partnera naše zemlje, istakla je ministarka za evropske integracije.

Japan podržava evropski put Srbije, naglasio je Đuniči Marujama. Ukazao je na to da je Srbija - po položaju, ljudskim, privrednim i prirodnim potencijalima, ključna država Jugoistočne Evrope.

Ukazao je na spremnost Japana da podrži reforme u oblastima od posebnog značaja za razvoj Srbije uključujući oblasti životne sredine i preduzetništva.

Jadranka Joksimović i Đuniči Marujama postigli su saglasnost oko potrebe obezbeđenja podrške u oblastima od značaja za regionalni i lokalni razvoj i izrazili uverenje da će to predstavljati važan doprinos ukupnom razvoju Srbije.

U tom smislu, oni su naročito akcentovali značaj Sporazuma o uspostavljanju japanskog volonterskog programa za saradnju u inostranstvu.

Na taj način, eksperti iz Japana pomagaće razvoj lokalnih samouprava u Srbiji u oblasti obrazovanja, kulture, zaštite životne sredine, zdravstva, sporta...

Taj dokument ministarka Joksimović i ambasador Japana potpisaće u ponedeljak, tokom posete premijera te države, Šinza Abea, Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво