Haradinaj: Moramo poštovati odluke skupštine o Sudu

Povodom zahteva 43 poslanika kosovske skupštine za revidiranje zakona o Specijalnom sudu, kosovski premijer Ramuš Haradinaj ističe da vlada na čijem je čelu mora poštovati zahteve i odluke skupštine.

Ramuš Haradinaj je u intervjuu za RTK2 rekao da poslanike skupštine Ustav obavezuje da rade u interesu građana - u ovom slučaju, kako kaže, potpisnika peticije.

"Mi kao vlada smo uz skupštinu. Poslanici kao izabrani ljudi moraju odgovoriti na zahteve jer ih obavezuje Ustav i mi to poštujemo. Taj sud je neobičan. Mi smo kao Alijansa za budućnost Kosova glasali protiv formiranja suda. Naš stav je bio da se taj sud formira na Kosovu s obzirom na to da je i Euleks prisutan ovde i samim tim ima uslova. U principu, ako ima bilo kakvog predloga u skupštini mi to kao vlada poštujemo jer su naši odnosi takvi", rekao je Haradinaj.

Iako vanredna sednica kosovske skupštine još nije zakazana, inicijativa 43 poslanika i dalje je na stolu, javio je dopisnik RTS-a.

Ambasadori SAD i Velike Britanije Greg Delavi i Ruairi O'Konel sinoć su se snažno usprotivili inicijativi i upozorili da bi to dovelo do izolacije Kosova, a prištinski mediji ukazuju da su ambasadori odigrali veliku ulogu u neuspehu da se obezbedi kvorum.

I nemački ambasador Kristijan Helt upozorio je da, ako poslanici kosovske skupštine odluče da ukinu Specijalni sud, to bi moglo narušiti odnose Prištine i prijatelja u inostranstvu.

Predsedništvo kosovske skupštine sinoć po drugi put nije uspelo da obezbedi kvorum za odluku o sazivanju vanredne sednice parlamenta, na kojoj bi, na zahtev 43 poslanika, bilo razmatrano ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine.

Kvorum nisu dali predstavnici Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje, ali ni srpski poslanici.

Poslanici su pokrenuli inicijativu nakon što je skupštini predata peticija, u organizaciji ratnih veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, sa više od 15.000 potpisa.

Ratni veterani zahtevaju da se proces formiranja suda, koji je već formiran, vrati na početak ili da se izvrše zakonske izmene da se za ratne zločine ne bi sudilo samo Albancima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво