Амерички амбасадор у Приштини: Косову прети глобална изолација

Амерички амбасадор у Приштини Грег Делави жестоко је критиковао иницијативу о промени, или анулирању закона о Специјалном суду за злочине ОВК, наводећи да би такав потез одвео Косово у изолацију, те представљао нож у леђа Америци. Ветерани ОВК прикупили 43 потписа за опозив закона. Председништво парламента у два наврата није успело да обезбеди кворум за одржавање састанка. Наредни кораци неизвесни.

Приштински медији наводе да је Делави "жестоко" реаговао на захтев ветерана ОВК да се у парламенту промени одлука о формирању Специјалног суда, посебно пошто су ту иницијативу подржали преседник Хашим Тачи, премијер Рамуш Харадинај и председник парламента Кадри Весели.

Делави је, такође, јавно упозорио лидере косовских Албанаца да би одлука о анулирању Специјалног суда довела до "глобалне изолације" Косова.

"Идеја да се промени Закон о Специјалном суду може довести до глобалне изолације Косова. Не враћајте сат уназад", написао је Делави на Твитеру.

После сусрета са Тачијем, Делави је упозорио лидере косовских Албанаца да се САД жестоко противи промени закона, посебно јер се ова иницијатива појавила без претходне јавне расправе, иако се ради о проблему који је од суштинског интереса за Косово.

"С моје тачке гледишта то је бесрамно. Уколико ова иницијатива успе имаће негативне импликације на Косово као део Европе. Са америчке тачке гледишта, ово ће бити као нож у леђа", наводи се у Делавијевом саопштењу.

Амбасадор САД позвао је челнике на Косову да помогну да се захтев "угуши".

Суштински, ветерани ОВК су, наводно, мобилисали довољну подршку у парламенту за промену закона, те у посао новог суда укључили и читав низ других догађаја, пре свега суђења косовским Србима.

Косовски медији наводе да су 43 посланика потписала иницинативу за опозив овог закона, након чега је Весељи сазвао председништво парламента како би се утврдили наредни кораци. За поништавање овог закона потребан је 61 глас.

Весељи у два наврата није успео да обезбеди кворум за одржавање овог састанка, па је одлучено да се седница председништва закаже накнадно. 

Како наводи Газета експрес, кворум за одржавање седнице председништва парламента нису дали представници Демократског савеза Косова и покрета Самоопредељење. 

Посланици Српске листе напустили су зграду парламента.  

Делави и остали амбасадори "квинте" у скупштинском холу чекали су исход овог састанка, а британски амбасадор рекао је новинарима да је "ово најопаснија ноћ на Косову" од окончања рата 1999. године.

Иако је, у почетку, подржавао формирање Специјалног суда, Тачи је накнадно и после притиска ветерана ОВК променио став и навео да би суђења бившим припадницима формације на чијем се челу налазио била "историјска неправда".

Немачки амбасадор у Приштини Кристијан Хелт упозорио је да, ако посланици косовске скупстине одлуче да пониште Специјални суд, то би могло нарушити односе Косова и његових пријатеља у иностранству.

"Посвећеност владавини закона је темељ за развој Косова. Специјализована већа су важан део владавине закона на Косову. Било какав покушај да се овај закон промени могао би да уназади Косово на путу евроатлантских интеграција и оштети његове односе са најближим пријатељима", додао је Хелт на Фејсбук налогу немачке амбасаде у Приштини, преноси РТК.

Специјални суд, под окриљем Европске уније, формиран 2015. године је како би се процесуирали случајеви против припадника ОВК за злочине почињене током и после рата на Косову. Истрага о овим злочинима почела је после извештаја специјалног из вестиоца Савета Европе Дика Мартија.

Објављивање првих оптужница очекује се почетком наредне године. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара