Poslanici o povlačenju amandmana vladajuće većine

U Skupštini Srbije opozicioni poslanici su kritikovali to što su iz vladajuće koalicije najpre podneli, a potom povukli veliki broj amandmana na budžet za narednu godinu. Ističu da je cilj bio da se onemogući debata o budžetu za 2018. godinu.

Šef poslaničke grupe SRS-a Vojislav Šešelj smatra da su iz vladajuće koalicije povukli veliki broj amandmana zbog uštede vremena na glasanju.

Ocenivši to kao veoma ozbiljan problem o kojem mora da se raspravlja, Vojislav Šešelj je pozvao vladajuću stranku da, kako je rekao, hitno pristupi izradi Poslovnika o radu.

Prema njegovim rečima, aktuelni saziv već godinu i po dana radi "bez Poslovnika", odnosno, kako je rekao, na improvizovan način koristi stari, što je, smatra, nedopustivo.

Upitavši "ko je ugasio svetlo u Narodnoj skupštini", lider radikala je konstatovao da nije bilo rasprave ni o jednom amadmanu na predloženi budžet.

DS kritikuje vladajuću većinu i tvrdi da se prvi put dogodilo da upravo ta većina opstruiše rad parlamenta.

Šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić danas je rekao da je vladajuća koalicija prethodnih dana predložila veliki broj amandmana s jedinom željom da se zaustavi bilo kakva debata o tome na koji način će građani živeti sledeće godine, a da bi ti isti amandmani danas bili povučeni.

"Ovo govori kako izgleda dijalog u Srbiji i kako će izgledati svaki sledeći dijalog, jer svedoci smo da imamo pozive na razgovore o najvažnijim strateškim temama za Srbiju", rekao je Ćirić novinarima u Skupštini Srbije.

Istovremeno, poslanik na listi Dveri Miladin Ševarlić najavljuje da će već danas predsedniku Republike uputiti zahtev da ne potpiše Zakon o budžetu za 2018. godinu jer, objašnjava, nije u saglasnosti sa odredbama zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Kako navodi, taj Zakon propisuje da se za poljoprivredu obezbedi pet dosto od ukupnih poreskih prihoda što je oko 49,4 milijardi dinara, dok je budžet Ministarstva poljoprivrede za 2018. godinu nešto više od 44 milijardi dinara.

Lider DJB Saša Radulović zamera što je propao i "mali dogovor" opozicije da sačuvaju svoje vreme za raspravu o budžetu za 2018. Ponavlja da su poslanici vladajuće koalicije podneli amandmane koje su kasnije povukli, ali takođe zamera opoziciji jer su, kako kaže, mogli da sačuvaju svoje vreme i da diskutuju o amandmanima na predloženi budžet za 2018.

Dodao je da je DJB predlagao svim poslaničkim grupama da ne učestvuju u raspravi i sačuvaju svoje vreme da bi posle "farse" sa amandmanima vladajuće koalicije mogli da pričaju o budžetu.

Budžet vidi kao nastavak "zavlačenja ruke u džepove građana i privrede", a povlačenjem amandmana, kaže, vlast je prekršila Poslovnik, a predsednica Skupštine je, tvrdi, "ignorisala" njegovu nameru da o tome govori na sednici.

Lider Nove stranke Zoran Živković izjavio je u Skupštini Srbije da su poslanici dobili predlog budžeta koji je "tajna" i dodao da je budžetski kalendar "gurnut u stranu".

Govoreći o povlačenju amandmana vladajućih stranaka, Zoran Živković je rekao da je to "cirkus" o kome on govori, jer, kako je objasnio, "ako ne bi glasali za svoje amandmane ispali bi smešni, a ako bi glasali 'za', to bi onda bilo protiv stava vlade i budžet bi pao".

Opozicija, kaže Živković, može da izabere dve stvari – da ostavi "klovnove da ostanu sami u cirkusu" ili da nastavi da se bori u parlamentu dok za to postoje minimalni uslovi.

"Ja mislim da naša odluka treba da bude ovo drugo", rekao je Živković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво