"Članstvo u STO uslov za zatvaranje poglavlja 30"

Do trenutka dok Srbija ne postane član EU, važe trgovinski sporazumi sa trećim zemljama kao što su Rusija, Belorusija, Kazahstan i Turska, kaže za RTS pomoćnica ministra trgovine Olivera Jocić. Samo promet, a ne gajenje genetski modifikovanih organizama je uslov za obavezno članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, napominje Jocićeva.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Jocićeva je napomenula da članstvom u EU prestaju da važe sporazumi sa trećim zemljama, jer je nova zemlja članica obavezna da poštuje sporazume koje Brisel ima sa državama van Unije.

Prema njenim rečima, korist je mnogo veća od štete, jer zemlja članica ima na raspolaganju trgovinske ugovore EU sa državama kao što su Južna Koreja, Kanada i Čile.

Kako je dodala, i CEFTA sporazum važi do trenutka pristupanja Srbije EU.

Jocićeva je navela da ne isključuje mogućnost da EU do trenutka pristupanja Srbije Uniji, potpiše aranžmane sa zemljama sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini.

Govoreći o članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, Jocićeva kaže da je pristupanje toj organizaciji uslov za zatvaranje poglavlja 30.

Podseća da sadašnji Zakon o prometu GMO nije u skladu sa propisima STO.

"Izmenom zakona moraće da se dozvoli uvoz (promet) GMO", ističe Jocićeva, dodajući da postoje mehanizmi kojim se to može otežati.

Sa druge strane, naglašava da gajenje genetski modifikovanih organizama nikad nije bio uslov za članstvo u STO.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 13. dec 2017, 16:21)
за будућност Србије [neregistrovani]

Спречимо ГМО у Србији!

- "Само промет"?
Ово је увијање у обланде податка да ће се осиромашеном народу продавати јефтина "храна" не само сумњивог квалитета, већ и потенцијално опасног садржаја. На тај начин стварамо притисак малим произвођачима још увек здраве хране на овим просторима,
да због исплативости своју храну продају само преко границе онима који могу да је себи приуште, а шта нама овде остаје?
Смеће и отрови!

- "Само промет"?
То је врло опасна ствар, а знамо да се ђаво крије у детаљима и ситним словима...

Народе, зашто ћутиш у вези овога?
Огласи се, изјасни се... опстанак нас и наших поколења је у питању, а то нам никакве институције попут еу и сто не могу надокнадити.

(sreda, 13. dec 2017, 14:35)
anonymous [neregistrovani]

!

Znaci ne moramo da proizvodimo nego samo da pojedemo njihvo smece!

(sreda, 13. dec 2017, 13:37)
milan lala [neregistrovani]

GMO

GMO .proizvodi su vrlo "postojani" , ne propadaju uopste , na primer kupite jedan paradajz sad u decembru i ostavite u frizider ako ga slucajno zaboravite mozete ga pojesti u aprilu sledece godine a on isti ko kad si ga kupio juce, da se rasplaces od srece, ko da je bio u "hibernaciji" isto onako nepromenjenog plasticavog izgleda i bez ukusa . A na primer kad kupite GMO papriku onu crvenu spicastu dugu iz Holandije ne razlikuje se igledom i ukusom nista od plasticne paprike igracke, iste su potpuno u svemu samo sto za ovu GMO papriku kazu da moze da se pojede ahahahahaha. Pa sad ko voli nek izvoli ceka nas super hrana u EU nece da gi izbegnemo brale a da sve ne izedemo jer ce more da preplave trziste. Ma nje to skodljivo kazu , sad je moderno da jedemo plastiku .

(sreda, 13. dec 2017, 13:28)
anonymous [neregistrovani]

"EU hoce ...."

Samo da razjasnimo malo : EU ne tera Srbiju na nesto nego MI hocemo u EU a onda oni kazu koja su pravila igre.
Neznam sta tu ne razumes ???

(sreda, 13. dec 2017, 12:30)
Горан [neregistrovani]

Чиле, Канада, Јужна Кореја ....

А шта то ми имамо да понудимо Канади, Јужној Кореји и Чилеу? Дакле, ЕУ хоће да прекинемо веома успешну економску сарадњу са Русијом а ЕУ нам у замену нуди Канаду, Чиле и Јужну Кореју? Земље са којима немамо готово никакве економске односе и веома тешко или никако нећемо ни успети да их успоставимо. Молим вас ...

(sreda, 13. dec 2017, 12:17)
anonymous [neregistrovani]

trziste

Na trzistu GMO proizvodi su jeftiniji tako da ako se dozvoli istisnuce zdravu hranu.
Moj izbor je zdrava hrana.

(sreda, 13. dec 2017, 12:15)
Milan [neregistrovani]

gmo i gmo free

Pa ne vidim nikakav problem u prometu GMO hrane. Ko bude želeo da kupuje te proizvode koji će biti jeftiniji od ostalih taj će to svesno kupovati jer će na proizvodima biti jasno naznačeno da je to gmo proizvod isto kao što sada na mnogim proizvodima piše "gmo free. Srbija sa EU svakako ima višestruko veću robnu razmenu i korist nego sa rusijom i kazahstanom pa ni tu nevidim zašto bismo odbacili za nas povoljniju varijantu.

(sreda, 13. dec 2017, 12:10)
anonymous [neregistrovani]

GMO nikako!

Ni promet ni proizvodnja. To sto SAD zele da uvalie nek jedu oni.

(sreda, 13. dec 2017, 11:50)
anonymous [neregistrovani]

Obeleziti

Ja sam protiv GMO! Ali postoji način da se to resi na mudriji način. Uvezenu hranu obeleziti crvenim slovima da narod može da vidi kad kupuje takvu robu! Teba videti koje zemlje forsiraju proizvodnju ovih nakaradnih proizvoda. I videti da li i kako se konzumira kod njih ova roba!

(sreda, 13. dec 2017, 11:16)
anonymous [neregistrovani]

referendum

Ne zelim GMO ni u prodavnici, ni na pijaci, ni na njivi! Organizujte referendum po ovom pitanju.