"Članstvo u STO uslov za zatvaranje poglavlja 30"

Do trenutka dok Srbija ne postane član EU, važe trgovinski sporazumi sa trećim zemljama kao što su Rusija, Belorusija, Kazahstan i Turska, kaže za RTS pomoćnica ministra trgovine Olivera Jocić. Samo promet, a ne gajenje genetski modifikovanih organizama je uslov za obavezno članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, napominje Jocićeva.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Jocićeva je napomenula da članstvom u EU prestaju da važe sporazumi sa trećim zemljama, jer je nova zemlja članica obavezna da poštuje sporazume koje Brisel ima sa državama van Unije.

Prema njenim rečima, korist je mnogo veća od štete, jer zemlja članica ima na raspolaganju trgovinske ugovore EU sa državama kao što su Južna Koreja, Kanada i Čile.

Kako je dodala, i CEFTA sporazum važi do trenutka pristupanja Srbije EU.

Jocićeva je navela da ne isključuje mogućnost da EU do trenutka pristupanja Srbije Uniji, potpiše aranžmane sa zemljama sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini.

Govoreći o članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, Jocićeva kaže da je pristupanje toj organizaciji uslov za zatvaranje poglavlja 30.

Podseća da sadašnji Zakon o prometu GMO nije u skladu sa propisima STO.

"Izmenom zakona moraće da se dozvoli uvoz (promet) GMO", ističe Jocićeva, dodajući da postoje mehanizmi kojim se to može otežati.

Sa druge strane, naglašava da gajenje genetski modifikovanih organizama nikad nije bio uslov za članstvo u STO.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво