Vujović u parlamentu: Budžet za 2018. ambiciozan i razvojni

Ministar finansija Dušan Vujović obrazložio je polanicima Skupštine Srbije Predlog budžeta za narednu godinu. Devet časova bilo je potrebno poslanicima da utvrde dnevni red na kojoj se nalazi još 30 tačaka. Opozicija kritikovala predložena rešenja. Predlogom zakona o budžetu planirani su prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

Govoreći o Predlogu budžeta, ministar finansija Dušan Vujović je rekao da je ambicioznan i razvojni, sa do sada najvećim sredstvima za kapitalne investicije od 128 milijardi dinara. Parlament će sutra nastaviti rad raspravom o budžetu za 2018. godinu.

U jednom je trenutku sednica je bila prekinuta i određena je pauza od pet minuta zbog dobacivanja poslanika opozicije tokom obraćanja ministra Vujovića.

Poslanika DS Radoslava Milojičića, koji je bio najuporniji u ometanju izlaganja, i koga je predsedavajući opominjao i "smirivao", Vujović je upitao čime je izazvao njegovu tako "kulturnu reakciju".

Vujović je posle pauze upitao poslanike opozicije da li može da nastavi i poručio da ne moraju da ga slušaju ako to ne žele, a da svoje neslaganje mogu na drugi način da izraze.

Nakon što je Vujović obrazložio predlog budžeta, poslanica SRS Vjerica Radeta je negodovala zbog, kako je rekla, ponašanja ministra Vujovića, "kome ovo nije prvi incident u skupštini" i poručila mu da, "ukoliko ne može da podnese atmosferu u parlamentu sutra ide u čitaonicu pošto je tamo tišina".

Zamerila je što ministar nije pomenuo zašto nema završnog računa budžeta već godinama, primetivši da "ima slabe živce, pa ne može da sluša poslanika".

"I on je nama bio dosadan, pa smo ga slušali", dodala je Radeta.

Nemanja Šarović iz SRS je, inače, na svom tviter profilu objavio video snimak "incidenta" koji je doveo do kratkog prekida sednice, uz potpis da drugi ministri smiruju Vujovića, koji je, prema njegovom uverenju, izazvao prekid sednice.

Na snimku se vidi da je Šarović prišao Vujoviću koji je stajao sa ministrima Aleksandrom Antićem i Aleksandrom Vulinom i upitao ga zašto vređa poslanike.

Na to mu je Vujović odgovorio da nikoga nije vređao.

Vujović je prethodno rekao da je ostvaren bolji rezultat od onoga što je planirano za oko 126 milijardi dinara, napomenuvši da je plan bio dosta konzervativan.

Ministar je rekao da je u dogovoru s MMF-om bio planiran deficit od 50 milijardi dinara na kraju novembra, a da je suficit krajem novembra bio 76,3 milijarde dinara, na nivou opšte države oko 90 milijardi, zbog čega je i napravljen ambiciozan budžet za 2018.

Poreski prihodi prebacili su plan za 60 milijardi, a ostalo su bili neporeski prihodi, rekao je ministar.

Što se tiče rashoda, transferi su bili niži za 16,9 milijardi dinara, a kapitalnih izdataka je plaćeno manje za 13,8 milijardi, otplata kamata je bila niža za 9,1 milijardi nego prošle godine, što je, ocenio je, čista ušteda.

Kako je rekao, projektovan je privredni rast od 3,5 odsto, a verovatno će biti i viši.

"U prethodnih 11 meseci smo ostvarili bolje rezultate od očekvanih i planiranih", ocenio je Vujović.

"Do sad najveći budžet za kapitalne investicije" 

Ministar je rekao da će Srbija u 2018. imati do sada najveći budžet za kapitalne investicije od 128 milijardi dinara.

Vujović je rekao da su u fokusu infrastrukturni projekti, poput koridora 10 i 11, i da je to važno kako bi se Srbija povezala sa regionom i svetom.

"Da svako može iz svog sela da dođe do Evrope", objasnio je slikovito.

U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini prvi put biti 30 odsto veće i iznosiće oko 180 milijardi dinara na nivou opšte države odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike.

"Imaćemo i najveće povećanje plata i penzija koje smo imali ikada u jednoj godini, to je 35 milijardi za plate i 25 milijardi za penzije, što je ukupno 60 milijardi za te namene", rekao je Vujović u Skupštini Srbije.

U 2018. predviđeno je povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru i pet odsto u administraciji, a povećanje penzija biće pet odsto.

"Obezbeđujemo pravi razvojni budžet za narednu godinu", zaključio je.

Planirani budžetski deficit Srbije za 2018. godinu od 28,4 milijarde dinara, činiće 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, što je rekordno nizak nivo i pet puta je manji od onoga koji propisuju kriterijumi Mastriškog sporazuma za zemlje Evropske unije, izjavio je Vujović.

Ministar je rekao da su dobri rezultati koji su ostvareni u ovoj godini stvorili prostor da se za narednu godini planiraju još ambicionizniji ciljevi kako na planu prihoda tako i na planu rashoda.

On je podsetio da su prihodi za 2018. planirani u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

Navodeći da je predlog budžeta rađen na temelju projektovanog rasta BDP-a od 3,5 odsto dogodine, mada, kako je rekao, neki procenjuju da će on biti i veći, Vujović je precizirao da će nominalni iznos BDP-a biti 4.755 milijardi dinara.

Sednici su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije, ministar policije Nebojša Stefanović, ministar za rad Zoran Đorđević, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministara za inovacije Nenad Popović, ministar za zaštitu životnu sredinu Goran Trivan...

Odbijeno da se na dnevni red uvrste predlozi opozoicije 

Prethodno je Skupština je odbila da na dnevni red uvrsti predloge opozicije. Ukupno je bio podnet 171 predlog za dopunu tačaka.

Većinom glasova odlučeno je da se objedini rasprava o svim tačkama dnevnog reda.

Poslanik DS Balša Božović tražio je da se na dnevni red ponovo uvrsti predlog da se utvrde sve činjenice koje su dovele do rušenja privatne imovine u centru Beograda u noći između 24. i 25, te poručio da će uskoro izaći sa konkretnim dokazima da su pojedini predstavnici gradske vlasti bili prisutni na mestu rušenja u Savamali. Njegov predlog nije prihvaćen s obzirom da je za njega glasalo 25 poslanika.

Božović je ponovo kritikovao projekat "Beograd na vodi", rekavši da Beograd ima svoje simbole i identitet i da "ne treba neki Alabar iz Dubajia da pravi nove simbole" u Beogradu.

Naveo je i da Beograd s ozbirom na svoju tradiciju ne može da dobije "fontanu sa nekog sajta, tipsku fontanu koju je neko video u Dubajiu" i upitao gradsku vlast zašto je koštala dva miliona evra, kada na sajtu košta 500.000 evra. 

"Kako je moguće da u svakom poslu, asfaltiranju, svakoj žardinjeri vi morate da se ugradite, da pljačkate i otimate i zato anketni odbor, da vidimo zbog čega je direktor muzičkog programa fontane plaćen mesečno 150.000 dinara. Ta fontana ima i direktora", tvrdi Božović, kojem je predsednica parlamenta zatim zbog tona kojim je govorio poručila: "Poslaniče, smirite se, niste na mitingu".  

U dnevni red nisu ušli ni neki drugi predlozi šefa poslaničke grupe DJB Saše Radulovića, koji se danas vratio u parlament nakon isteka mere udaljenja sa sednice na 20 dana zbog izrečenih opomena. 

On je, između ostalog, tražio da se osnuje anketni odbor koj bi proverio poslovanje EPS, ali je predložio i smenu predsednice parlamenta Maje Gojković i potrpedsednika Veroljuba Arsića.

Pozivajući se na nadzornu funkiciju parlamenta, Radulović je tražio i anketni odbor za ispitivanje navoda o kriminalnom delovanju dela navijačkih grupa i njihovim vezama sa vrhom države, te ispitivanje svih okolnosti ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

Maja Gojković je rekla da komisija ne može da obavlja istražne i sudske radnje, te poručila: "Staviću predlog na glasanje. Vaše obrazloženje ne odgovara poslovničkim odbredbama". 

Opozicija kritikuje Predlog budžeta

Šefica poslaničke grupe NS PSS Sanda Rašković Ivić kritikovala je Predlog budžeta za 2018. godinu, nazivajući ga "predizbornim budžetom za odbranu prestola".

Rašković Ivić je iznoseći detalje iz predloga budžeta novinarima u skupštini kazala da se iz njega vidi da neće biti nikakve reforme javnih preduzeća i "gubitaša", te da nema reči o ukidanju zabrane zapošljavanja u državnim ustanovama, a to se, primećuje, odnosi uglavnom na medicinske sestre i lekare, dok, kako tvrdi, nema ni reči o zaustavljanju partijskog zapošljavanja.

"Imamo budžet koji govori o povećanju plata i penzija za pet dosto. Moram da ispravim predsednicu vlade koja je rekla da penzije nikada u istoriji nisu bile veće i da kažem da je prosečna penzija 2008. godine bila 237 evra, a da je danas 199 evra. Sa povećanjem, penzija će biti 209 evra", rekla je Rašković Ivić.

Ona kaže i da će se iz budžeta finansirati "besmisleni projekti" poput izgradnje gondole na Kalemgdanu dok istovremeno "Infektivna klinika trune". 

Napomenula je da se u budžetu vidi novo zaduživanje, kao i povećanje novca za odbranu sa 225 miliona dinara na 2,5 milijarde dinara, a da "niko ne zna zašto".

"Dok se MUP-u i odbrani povećavaju sredstva i to netransparentno dotle nemamo povećanje ni za zdravstvo, ni za školstvo, kulturu, a ponajmanje za nauku. Imamo izglasavanje budžeta na 'slepo' za ministarstvo kojim rukovodi Milan Krkobabić. Do sada je imao 225 miliona dinara, a sada 850 miliona dinara", napomenula je Rašković Ivić.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović kaže da je bilo malo vremena da se prouči budžet.

Radulović je na konferenciji za novinare u skupštini naveo da DJB predlaže potpuno drugačiji pravac ekonomske politike, navodeći da ogromna sredstva iz budžeta idu na stvari na koje ne bi trebalo.

U budžetu, kaže, postoji stavka da se 45 milijardi dinara izdvaja za subvencije privredi, 18 milijardi je planirano za različite kazne ili penale, a oko 30 milijardi za aktiviranje garancija za kredite koje su uzela javna preduzeća poput "Er Srbije" ili "Srbijagasa".

Dosta je bilo predlaže da se ukinu zakoni o smanjenju penzija i o platama u javnom sektoru, odnosno da povećanje plata bude deset odsto umesto osam odsto koliko predlaže vlast, te da se penzionerima vrati "oteto" u iznosu od 20 milijardi dinara.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović krtitikovao je Predlog budžeta za 2018. godinu između ostalog i zbog toga što se, kaže, više novca izdvaja za migrante, strane kompanije i nevladine organizacije nego za porodičnu politiku.

Vlada Srbije je 29. novembra usvojila Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za narednu godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a odnosno 28,4 milijarde dinara, što je 40,7 milijardi dinara niže od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Vujović je ranije rekao da je predloženi budžet za iduću godinu planiran na osnovu projekcije da će realna stopa rasta u idućoj godini biti 3,5 odsto BDP-a.

U 2018. predviđeno je povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru i pet odsto u administraciji, a povećanje penzija za pet odsto.

Na dnevnom redu sednice biće i dopuna Zakona o budžetu Srbije za 2017. godinu, koja se odnosi na sredstva koja će biti obezbđena iz ovogodišnjeg budžeta za isplatu bonusa za pripadnike sektora bezbednosti u iznosu od po 10.000 dinara, koji će im biti isplaćen do kraja godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво