Reagovanja povodom incidenta na sednici Administrativnog odbora

Povodom incidenta na sednici Administrativnog odbora, kada je lider pokreta Dveri Boško Obradović predsednika Odbora Aleksandra Martinovića udario kompjuterskim mišem, reagovali su zvaničnici i partije.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ocenila je u pisanoj izjavi incident na sednici Odbora kao još jedan od "nasilničkih ispada" Obradovića, te izjavila da veruje da će svi u društvu osuditi takvo ponašanje.

"Nakon napada na žene, prvo u RIK-u, potom na novinarke TV Pinka Gordanu Uzelac i Maru Dragović i nasilnog upada u moj kabinet, Obradović je današnjim fašističkim metodama i napadom na Martinovića još jednom pokazao građanima da je nasilje jedina politika za koju on zna i koju promoviše", navela je Gojkovićeva.

Predsednica parlamenta kaže i da je danas svim građanima jasno da je jedini cilj i smisao političke borbe Boška Obradovića izazivanje incidenata i obesmišljavanje rada Skupštine.

"Ovakvim primitivnim ponašanjem, nedostojnim Doma Narodne skupštine, Obradović je jasno i nedvosmisleno pokazao kako on vidi političku borbu i koliko ne poštuje građane Srbije. Činjenica da se ne libi ovakvih činova ljotićevskog nasilja ni na veliki hrišćanski praznik, najbolje govori o tome koliko su istinita i stvarna njegova takozvana zalaganja za porodične i tradicionalne vrednosti", smatra Gojkovićeva.

Potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković u saopštenju je naveo da se u Skupštini Srbije već duže vreme dešava se da pojedini opozicioni poslanici, misleći valjda, kaže, da je to deo političke borbe, svoje delovanje svode na pokušaj primene gole sile i nezapamćene agresivnosti.

"Ne mogu da prihvatim kao političar i javni radnik da se nedostatak argumenata pokušava nadomestiti silom i agresivnošću, što nije samo pokušaj ponižavanja kolega narodnih poslanika, nego svih građana naše zemlje koji su nas izabrali da radimo u korist njih i države, i da modernizujemo zemlju, razvijamo ekonomiju, promovišemo dijalog, kako unutrašnji tako i sa svim zemljama regiona, Evrope i celog sveta", istakao je Marinković.

I zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić osudio je ponašanje Obradovića, ocenjujući da je reč o "čistom i ogoljenom fašizmu".

"Boško Obradović i njegov odred dveraša, koji su sebi dodelili ulogu SA odreda DOS-ovskog režima, predstavlja jedan eklatantan primer čistog, ogoljenog fašizma", istakao je Orlić, navodeći da ta situacija u Skupštini nema veze ni sa političkom borbom, ni sa parlamentarnom raspravom.

Ukazao je da se Dveri od prošle godine služe metodama SA odreda i kao primere naveo "fizički nasrtaj na ženu u Republičkoj izbornoj komisiji, prebijanje novinarki i nasrtaj na predsednicu Skupštine Maju Gojković".

Navodeći da današnji napad svi treba da osude, Orlić je upitao da li će se sada oglasiti zaštitnici ljudskih prava, javne ličnosti i svako ko je, inače, zabrinut kada se govori o tim temama.

Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da raspiše parlamentarne izbore sa obrazloženjem da nema višeg državnog interesa "nego da Skupština Srbije prestane da bude igračka siledžija".

Reagujući na današnji incident u Skupštini, Vulin je poručio da sramoćenje parlamenta mogu da zaustave samo građani Srbije.

"Nakon napada sledbenika Dimitrija Ljotića iz Dveri na Aleksandra Martinovića, još jednom pozivam predsednika Vučića da raspiše parlamentarne izbore. Dalje sramoćenje parlamenta i njegovo pretvaranje u mesto nasilja i sukoba mogu da zaustave samo građani Srbije", naveo je Vulin u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Istakao je da "nema višeg državnog interesa nego da Skupština Srbije prestane da bude igračka siledžija".

Socijalistička partija Srbija (SPS) takođe je najoštrije osudila ponašanje šefa poslaničke grupe Dveri, izjavio je poslanik SPS-a Neđo Jovanović.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Jovanović je rekao da je za poslaničku grupu Dveri takvo ponašanje postalo matrica, imajući u vidu ranije nasilje prema novinarkama, predsednici parlamenta Maji Gojković, a danas i prema predsedniku Administrativnog odbora Aleksandru Martinoviću, koga je Obradović udario mišem od laptopa.

"Po ko zna koji put jedna ista poslanička grupa pokušava da obesmisli rad Skupštine i sve ono pozitivno što se u njoj dešava. Moguće je da dovedu do cilja koji žele, a to je da u potpunosti onesposobe rad parlamenta", rekao je Jovanović.

Srpska narodna partija takođe je najoštrije osudila današnji incident i pozvala predsednika Srbije da raspiše parlamentarne izbore jer, kako navode, veruju da će građani na tim izborima pokazati da žele da žive u demokratskoj, pristojnoj, stabilnoj i uređenoj Srbiji.

U toj stranci, naveo je generalni sekretar SNP-a Jovan Palalić, veruju da će građani na tim izborima "pokazati da žele da žive u demokratskoj, pristojnoj, stabilnoj i uređenoj Srbiji, kakva ona postaje iz dana u dan, a ne u Srbiji gde se odluke nameću nasiljem kao što se to danas dogodilo u parlamentu".

Palalić je naveo da je "neprihvatljivo i nedopustivo" u jednom demokratskom društvu, kakva je Srbija danas, nasiljem i uvredama nametati drugima odluke i stavove.

Osudama se pridružio i Srpski pokret obnove.

"SPO je uvek bio protiv korišćenja nasilja u političkoj borbi, posebno u parlamentu, koji bi trebalo da bude mesto za nadmetanje predloga, ideja i programa u korist građana Srbije", navodi se u saopštenju Informativne službe SPO-a.

Srpska narodna partija (SNP) najoštrije je osudila današnji incident u Skupštini i pozvala predsednika Aleksandra Vučića da raspiše parlamentarne izbore jer, kako navode, veruju da će građani na tim izborima pokazati da žele da žive u demokratskoj, pristojnoj, stabilnoj i uređenoj Srbiji.

"Zbog ugrožavanja rada institucija sistema, a radi pravovremenog sprečavanja izazivanja težih posledica po funkcionisanje države, pozivamo predsednika Srbije Aleksandra Vučića da raspiše parlamentarne izbore", naveo je generalni sekretar SNP-a Jovan Palalić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара