Скупштина, Обрадовић ударио Мартиновића компјутерским мишем

Лидер опозиционог покрета Двери Бошко Обрадовић је мишем од лаптопа два пута у лице ударио председника Административног одбора Скупштине Александра Мартиновића (СНС).

Инцидент се догодио на седници тог одбора, који је расправљао о новчаном кажњавању посланика због изречених опомена, међу којима је и новчано кажњавање Обрадовића.

Претходно је Мартиновић Обрадовићу, коме је последњег четвртка у октобру – у делу седнице на којој су чланови Владе одговарали на питања посланика – изречена мера удаљења са седнице Скупштине Србије на 20 дана, на седници Одбора изрекао опомену.

Обрадовићу је опомена изречена након што је на седници Одбора показао плакат на коме је писало "Мајо, покрала си Нови Сад".

Пре тога је оштро критиковао понашање владајуће коалиције и председавајућих због опомена наводећи да му је једна изречена због подизања плаката "Вучић, брат, кумови, лопови" на седници парламента.

Обрадовић је рекао да је тада подигао плакат, али да није рекао који Вучић, који брат и који кумови, а да је владајућа коалиција у "тим лоповима препознала Вучића".

"Ви сте рекли да је Вучић лопов тиме што сте га препознали", навео је Обрадовић, који је устао и стао испред Мартиновића, оборио стаклену чашу која је стајала код Мартиновићевог лаптопа, узео миша и ударио га тим мишем.

Обрадовић је жустро негодовао рекавши: "Како те није срамота, Мартиновићу, како можеш да будеш крпа, кукавица и Вучићев слуга?"

Тражио је да му се омогући да настави да говори, те да му је остало још времена за расправу.

Мартиновић није прекидао седницу Одбора, а посланица СНС-а Драгана Баришић, која је седела поред њега, поручила је Дверима: "Ми се вас не плашимо, срам вас било."

У једном тренутку у салу је ушло обезбеђење, а вербални сукоб, уз кошкање посланика Двери и СНС-а, настављен је и након закључења седнице на којој је изгласано новчано кажњавање неколико посланика опозиције због изречених опомена.

Обрадовић је потом стао на врата сале, видно бесан, све време је добацивао Мартиновићу, а атмосфера је била на ивици физичког обрачуна.

Сачекао је да из сале изађе Мартиновић, и у том тренутку је кренуо ка њему, али га је отпозади за сако повукао посланик СНС-а Владимир Ђукановић и тако омогућио председнику Административног одбора да изађе.

У том тренутку, била је гужва јер су у сали били и посланици који нису чланови Одбора, обезбеђење и новинари.

Непосредно пре инцидента, седницу Одбора напустили су посланици СРС-а, који су претходно оштро негодовали што се опомене изричу и новчано кажњавају само посланици опозиције.

И посланица ДЈБ Ана Стевановић негодавала је што се новчано кажњавају само посланици опозиције, наводећи да је то пример двоструких аршина који се примењују у парламенту, те да су све опомене изречене неоправдано.

Одбор је одлучио да, због изречене опомене удаљења са седнице парламента, Бошка Обрадовића новчано казни са 50 одсто од плате или са око 34.100 динара.

Посланик радикала Немања Шаровић кажњен је за две изречене опомене са укупно 20 одсто од плате.

Посланици ДС-а Балша Божовић и Радослава Милојичић кажњени су за по једну изречену опомену са десет одсто од плате или са по 6.800 динара.

Обрадовић: Миш није успео да истрпи неправду

Лидер Двери је, обраћајући се новинарима у парламенту након инцидента, рекао да чак ни компјутерски миш није успео да истрпи толику неправду.

"У једном тренутку компјутерски миш је скочио и ујео Александра Мартиновића за нос зато што чак ни компјутерски миш није могао да истрпи толико неправду, бахатост и осионост председника Одбора", рекао је Обрадовић у парламенту одговарајући на питање новинара због чега је Мартиновића "гађао" мишем.

Запитао је новинаре шта би они урадили да су били на његовом месту и да ли би дозволили да их неко, како је рекао, гази и понижава.

"Ја то не могу да дозволим, не могу да дозволим да неко одузима реч опозицији и онемогућава грађанима Србије који су за нас гласали да се чује њихов глас у Скупштини", рекао је Обрадовић.

Како каже, његова обавеза је да се супротстави власти и да не буде "крпа".

Обрадовић је подсетио да је пре скоро месец дана искључен из рада парламента, а да ниједна одлука о томе није донета.

"Тек након три недеље, данас је заседао Административни одбор који је требало да утврди шта се десило на седници када је Влада дошла да одговара на питања. Имали сте прилику да видите да Мартиновић одузима реч, забрањује опозицији да говори, прекида седницу, а да посланици опозиције нису добили прилику да говоре", рекао је лидер Двери.

Додао је да Ђорђу Вукадиновићу, који је на седници Одбора требало да сведочи у његову корист, није дата реч.

Обрадовић је навео и да је у једном тренутку Владимир Ђукановић, посланик СНС-а, насрнуо на њега, али му, каже, "не замера јер је и он емотиван човек и вероватно је мислио да не може обезбеђење Скупштине да брине о безбедности посланика".

Ђукановић: Извињавам се због учешћа у инциденту 

Владимир Ђукановић је изјавио да је желео да спречи Обрадовића да се физички обрачуна са Мартиновићем, због чега је, каже, постао учесник инцидента и због тога се извинио грађанима Србије.

"Желим да се извиним грађанима јер сам лично учествовао у инциденту и жалим због тога, али бих увек скочио да заштитим свог колегу. Мирно сам посматрао шта се догађа све док Обрадовић није кренуо физички да се обрачуна са Мартиновићем. Ја сам онда скочио и повукао Обрадовића, како бих спречио физички инцидент, онда је настало кошкање", објаснио је Ђукановић новинарима у парламенту.

Посланик СНС-а је рекао да "очигледно неко жели да испровоцира инцидент и да на тај начин дође до неког бирачког тела, пошто другачије не може".

"Ово је нешто што не приличи Скупштини Србије и не приличи да грађани то гледају. Још једном се извињавам што сам у томе учествовао, надам се да се овакве ствари више неће понављати", поручио је Ђукановић са говорнице у холу Скупштине.

број коментара 31 пошаљи коментар
(среда, 22. нов 2017, 01:24)
anonymous [нерегистровани]

izbori

raspisati izbore i otkaciti nekoliko stranaka koje nece preci cenzus i zdravo.

(уторак, 21. нов 2017, 20:06)
anonymous [нерегистровани]

Nasilje

Pitamo se zasto deca po skolama sve vise pribegavaju nasilju... zato sto pojedinci kao sto je Bosko Obradovic tako se ponasaju, i to nasilje podrzavaju. Nista deca nisu kriva...

(уторак, 21. нов 2017, 19:41)
anonymous [нерегистровани]

Привремено одстрањење

Пишем као критичар и противник СНС политике да Обрадовићу треба забранити улаз у скупштину најмање 6 година.

(уторак, 21. нов 2017, 19:19)
joki [нерегистровани]

jiki

Ovo je velika sramota.

(уторак, 21. нов 2017, 19:01)
anonymous [нерегистровани]

apolitican

Nisam pristalica ni jedne stranke.Neodobravam nikakvo nasilje,ali cinjenica je da pozicija na svim nivoima provocira i nedozvoljava da ta opozicija iskaze svoj stav.Aman pustite ih da kazu sta oce a narod neka procenjuje dali je to uredu ili ne.Svako sprecavanje govora radja nasilje.

(уторак, 21. нов 2017, 18:15)
Raša [нерегистровани]

Obradović

Obradović novim nasilničkim ponašanjem ponovo dokazuje da mu nije mesto u parlamentu.

(уторак, 21. нов 2017, 18:07)
anonymous sasa [нерегистровани]

Cekajuci demokratiju

Ovakve stvari se događaju zbog nepostovanje pravila. Obradovic se ponaša isto kao i bivši šef Martinovića. Valjda su i Šešelj i Obradović iz iste kuhinje i učionice nastali jer se vide isti postupci dotičnih. A zna se ko nam kreira politicki scenario i glumce ovde!

(уторак, 21. нов 2017, 17:43)
anonymous [нерегистровани]

katastrofa

Jos jedan u nizu incidenata a naravno isti akter, Obradovic Bosko.

(уторак, 21. нов 2017, 17:34)
Novak [нерегистровани]

Kakva vlast

Kakva vlast - takvo drustvo / kakvo drustvo - takva vlast!
koja prepotencija!
samo nastavite tako, i cekajte na milijarde iz inostranstva...

(уторак, 21. нов 2017, 17:29)
Milorad [нерегистровани]

Bruka

Sramota za poslanika opozicije.Ovakvo ponašanje je nedopustivo!