Šutanovac: Region zajednički da nastupa prema Evropi i svetu

U Sarajevu je održan regionalni samit socijademokratskih stranaka na kome je učestvovao predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac. On je na samitu rekao da je važno da se pokaže da i region Zapadnog Balkana može da govori jednim glasom i zajednički nastupa prema svojim partnerima u Evropi i svetu, saopštio je DS.

Šutanovac je naveo i da je jedan od zaključaka samita bio da socijaldemorkatske partije "kao čuvari i promoteri evropskih vrednosti, imaju obavezu da Evropu vrate u region", i ocenio da nacionalisti uništavaju potencijale zemalja regiona.

"Dolazim iz zemlje kojoj je vrhunski interes da prosečna plata u regionu bude što veća, jer je od oko 15 milijardi evra izvoza Srbije prošle godine skoro milijardu i 300 miliona ostvareno u BiH, oko 600 miliona u Crnoj Gori, preko 500 miliona u Makedoniji. Kada pitate nacionaliste šta i kako treba da se radi onda oni prosipaju populističke parole i nacionalizam, svađaju nas u javnom diskursu, a u stvari suštinski uništavaju potencijale zemalja u kojima živimo", rekao je Šutanovac.

Na pitanje o Kolindi Grabar Kitarović, Šutanovac je naveo da je interesantno kako su oni svi "u stvari politički prijatelji na evropskom nivou, gde se slažu, glasaju zajedno, daju podršku jedni drugima, a kada se vrate kući postaju državni neprijatelji".

Šutanovac je ocenio da "u želji da prikriju svoje nesposobnosti šire neistine i međusobno se optužuju čime podižu nacionalizam".

Kako je saopštio DS, na samitu se pored evrointegracija govorilo i o miru, stabilnosti, vladavini prava i demokratskim procesima koji su svakodnevno na ispitu u zemljama Zapadnog Balkana.

Na samitu su učestvovali predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, predsednik SDP BiH Nermin Nikšić, predsednik SDSM-a Zoran Zaev, predsednik SDP-a Crne Gore Ranko Krivokapić, potpredsednik SDP-a Hrvatske Zlatko Komadina, Andrija Pejović iz DPS-a Crne Gore, navodi se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar