Reagovanja na Izetbegovićevu izjavu

Izjavu Bakira Izetbegovića da planira da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova osudili su član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, predsednik RS Milorad Dodik, kao i visoki zvaničnici Srbije – ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održaće se u četvrtak u 12 sati, saznaje RTS.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavu Bakira Izetbegovića tumači kao "licemerje sarajevske politike".

"Gospodin Izetbegović tom izjavom negira celovitost Srbije, a očekuje da Srbija poštuje celovitost BiH, a što bi, on nije svestan šta tim izjavama radi, on ulazi u integritet jedne zemlje od koje očekuje, koja je garant 'Dejtona', da čuva integritet BiH. Potpuno je legitimno da svi u Srbiji počnu da govore da BiH ne mora ostati celovita", ističe Mladen Ivanić. 

Ivanić smatra da nije slučajno što se ona pojavila manje od mesec dana pre dolaska delegacije te zemlje u Beograd, dodavši da je to svesno stvaranje negativnog ambijenta.

"Jako je pogrešna politika koju Izetbegović vodi", kaže Ivanić za Tanjug.

Ivanić smatra da je potez Izetbegovića svesno iritiranje i svesno pravljenje negativnog ambijenta na najosetljivijem pitanju za Srbiju.

Prema njegovim rečima, BiH neće priznati nezavisnost Kosova, a u slučaju da ga preglasaju druga dva člana Predsedništva, kaže da ima instrumente kojima tu odluku može da ospori.

"Takva odluka neće biti na sednici Predsedništva BiH, a ako bi bila, mogu pokrenuti mehanizam koji se zove 'vitalni nacionalni interes'", objasnio je Ivanić.

Kako je rekao, na taj način odluka se može staviti van snage, tako da "nema ni teorijskih, ni praktičnih šansi da BiH to uradi".

Predsednik Republike Srpske upozorava da se Bakir Izetbegović meša u unutrašnja pitanja Srbije.

"Izetbegović je srpski neprijatelj broj jedan. On bi držao lekcije RS i priznao Kosovo, što govori o čoveku koji je spreman da susednu zemlju, za koju je govorio da sa njom želi dobre odnose, da se meša u njene unutrašnje stvari da ne priznaje njen integritet", kaže Milorad Dodik.

"Kaže da Bošnjaci ne žive dobro u Sandžaku. Direktno se meša ocenama koje nisu pristojne i ne odgovaraju istini", naglašava predsednik RS.

Dodik smatra da Izetbegović ne poštuje teritorijalni integritet Srbije i dobre odnose sa Srbijom, pa je to kao da ne poštuje ni Bosnu i Hercegovinu.

"Kosovo neće biti priznato od strane BiH šta god Bakir Izetbegović rekao i šta god on pokušao da uradi jer to, da li će BiH priznati Kosovo i Metohiju ili ne, zavisi od Republike Srpske", rekao je Dodik za TV Pink.

Dodao je da to može da bude samo "stav jednog političara koji je na zalasku političke karijere".

Dodik je rekao da Izetbegović "nije Bosna i Hercegovina" te da li će Kosovo biti priznato od strane Bosne zavisi od Republike Srpske, koja to, kako kaže, neće učiniti.

Predsednik Srpske je istakao da Izetbegović ima mnogo problema u svojoj političkoj partiji i svom narodu, što se tiče podrške, i da na ovaj način, kako kaže, pokušava da vrati politički značaj.

Zbog izjave člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da će Srbija sazvati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, gde će razmotriti dalje korake države.

Vulin: Izjava Izetbegovića opasna

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da Bakir Izetbegović zna da za priznanje KiM nikada neće dobiti podršku Srba i da do njega neće doći, te da Izetbegović svojom izjavom preti da ozbiljno destabilizuje BiH, ali i čitav region.

"Njegova izjava je još opasnija jer ona govori da je Izetbegović spreman da povlači poteze koji ne mogu da imaju rezultat i nikakvu korist za građane BiH, ali mogu da izazovu ozbiljne političke sukobe pa i blokadu funkcionisanja te zemlje", rekao je Vulin u pisanoj izjavi medijima.

Ministar odbrane napominje da je Izetbegović čovek opasnih namera koje bi, kako kaže, morale da zabrinu i međunarodnu zajednicu bar koliko brinu i susede BiH.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o priznanju nezavisnosti Kosova "skandalozna i šokantna" i da, kako je rekao, iz korena menja "stvari i odnose".

"Sasvim sigurno da ovo neće ostati bez odgovora. To znači da BiH napušta princip poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta ne samo u slučaju Srbije, pošto ne možete u slučaju Srbije primenjivati jedne aršine, a na druge države, pa i na vlastitu, druge aršine", rekao je Đurić za Pink.

Đurić je dodao da će nadležni organi Srbije vrlo brzo naći načina da daju, kako je rekao, pravi odgovor na šokantnu i skandaloznu izjavu Izetbegovića.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Meho Omerović kaže da je van svake pameti da neko ko je samo jedan od tri člana Predsedništva BiH, koja čuva sopstveni teritorijalni integritet, želi da priznaje secesiju u drugoj državi.

"Zalagati se za komadanje Srbije priznavanjem Kosova značilo bi da je to i prihvatanje da se i BiH može deliti na tri dela", ocenjuje Omerović.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Petrov smatra da je stav Izetbegovića sporan sa stanovišta ustavnog poretka BiH, države zasnovane na Dejtonskom mirovnom sporazumu, dodajući da je sa stanovišta ustavnog prava Izetbegovićeva izjava nema apsolutno nikakvo dejstvo.

Profesor na američkom Univerzitetu "Džons Hopkins" i ekspert za Balkan Danijel Server smatra da je Izetbegović jednako nedosledan kao i Dodik, koji se, kako kaže, poziva na referendum o nezavisnosti u Republici Srpskoj, ali se protivi priznavanju nezavisnosti Kosova.

Postavlja se pitanje može li se verovati kada iz Sarajeva stignu želje za dobrim odnosima i pomirenjem.

"Mislim da će jako teško ići sa pomirenjem, jer kod Bošnjaka imate narativ nevine žrtve, nema krivice, odgovornosti, čak ni ratne", smatra profesor Univerziteta u Banjaluci Nenad Kecmanović.

Izetbegović je u intervjuu za Dojče vele rekao da je BiH već trebalo da prizna Kosovo i da se nada da će ga priznati. Izetbegović je dodao i da ne veruje u katalonski scenario u Bosni i Hercegovini. Ipak, ako Republika Srpska raspiše referendum o nezavisnosti, nada se, kaže, da će ona izgubiti politički, a ne vojno.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи