O Kataloniji i Kosmetu i na Beogradskom strateškom dijalogu

Srbija je prva zemlja u regionu sa kojom Kina ima sveobuhvatno strateško partnerstvo, rekao je ambasador Kine Li Mančang na otvaranju drugog Beogradskog strateškog dijaloga. Vlada stvara bolje uslove za strane investitore, rekao je Li i naglasio da su kineske kompanije veoma zadovoljne u Srbiji. Tok diskusije o multipolarnosti sveta ubrzo je krenuo u smeru Balkana.

Eho Putinovog govora na međunarodnom forumu u Sočiju od pre manje od mesec dana čuo se i u Beogradu. Na govor podseća Nikita Bondarev, rukovodilac Grupe za balkanološke studije Ruskog instituta za strateške studije. Putin je tada govorio o situaciji na Balkanu.

"Videli smo jednodušno osuđivanje pristalica katalonske nezavisnosti od strane EU i mnogih drugih država", podsetio je Bondarev na govor Vladimira Putina.

Zašto je, podseća Bondarev na reči ruskog predsednika, trebalo tako nepromišljeno, polazeći od tekuće konjukture, da se apsolutno podrži "odvajanje Kosova i priznavanje nezavisnosti Kosova provocirajući takve procese u drugim delovima Evrope i sveta".

Srbija, ukazuje Bondarev, treba da rešava pitanje Kosova u skladu sa srpskim ustavom i rezolucijom UN 1244.

Profesor međunarodnih odnosa Čarls Kegli sa Univerziteta Južna Kalorina iz SAD smatra da velike sile traba da budu pažljivije kada je u pitanju mešanje u odnose drugih država.

"Stavili ste prst na problem u smislu Kosova, lokalne politike. Putin jeste u pravu da su pokreti separatista zarazni i to je najveća pretnja za stabilnost, unutrašnji ratovi. Kada bi se sve te težnje ostvarile, mogli bismo da imamo osam hiljada država", kaže Kegli.

Pitanje iz publike za gosta iz Rusije imao je i nekadašnji član CK i Saveza komunista Azem Vlasi.

Vlasi je upitao da li profesor Bondarev smatra "da je proglašenje nezavisnosti Kosova tolika povreda međunarodnog prava, a otcepljenje Crne Gore od SR jugoslavije ne".

Bondarev je ukazao na odluke UN i Međunarodnog suda u Hagu o priznavanju Kosova.

"Te odluke imaju ili univerzalni karakter, ili mogu se odnositi na sve zemlje, sve regione i mogu se odnositi na sve oblike separatizma. Takve odluke univerzalnog karaktera nisu smele da se prihvate tako brzo", smatra Bondarev.

Treba uvažiti teritorijalni integritet svih zemalja bez obzira da li su velike ili male, razvijene ili nerazvijene, poručio je otvarajući Međunarodnu konferenciju ambasador Kine uz konstataciju da je Srbija kičma Balkana.

"Vlada Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sprovodi miroljubivu spoljnu politiku. Daje sve od sebe da poboljša dobrosusedske odnose i doprinose očuvanju miru i stabilnosti u regionu", kaže Mančang.

Ambasador Kine naglašava da se treba pridržavati principa pravednosti a sve sprove rešavati dijalogom.

Učesnici panela su se, govoreći o multipolarnosti sveta, usaglasili da je Kina sledeća najveća ekonomska sila i pretnja Rusiji i SAD.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво