Gojković: Želimo turske investicije i na jugu i u Vojvodini

Postoji veliko interesovanje, želja i prostor za dodatno unapređenje saradnje Srbije i Turske na najvišem državnom nivou i u oblasti ekonomije, a naša želja je da turske investicije budu prisutne u celoj Srbiji, ne samo na jugu, nego i u Vojvodini, izjavila je predsednica parlamenta Maja Gojković.

Posle sastanka sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Ismailom Kahramanom u Skupštini Srbije, Gojkovićeva je novinarima rekla da je sa gostom iz Turske razgovarala o načinima za unapređenje saradnje i mogućnosti za potpisivanje memoranduma o formiranju zajedničke komisije dva parlamenta koja će pratiti i sa svoje strane realizovati saradnju na nivou dve vlade.

"To bi obuhvatilo ratifikaciju svih sporazuma koje potpišu naša ministarstva i saradnju na multilateralnom planu u svim parlamentarnim skupštinama u kojima naše dve države imaju delegacije", navela je Gojkovićeva.

Podsetila je da su 2015. godine parlamenti dve države potpisali Sporazum o saradnji, a da su prilikom nedavne posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji utvrđeni strateški ciljevi saradnje dve države na nivou predsednika dve države, koja uključuje ne samo političku saradnju, nego i unapređenje ekonomske saradnje. 

Navela je da je tada potpisana i zajednička politička izjava o formiranju Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

"Naša želja je da Turska sa svojim investicijama u svim oblastima bude prisustna na čitavoj teritoriji Srbije, kako na jugu, tako i u AP Vojvodini, koja ima svojevrsne potencijale za eventualnu ekonomsku prisutnost Turske", istakla je Gojkovićeva.

Izrazila je zadoljstvo što je u kratkom vremenu njen kolega iz Tusrke prihvatio poziv za posetu Skupštini Srbiji i navela da je ta inicijativa nastala tokom nedavne posete turskog predsednika Srbiji.

Zahvalila je Kahramanu što je još jednom ponovio da je Srbija Turskoj prošle godine, možda u najtežim danima u njenoj savremnoj istoriji kada je pokušan državni udar, pružila prijateljku ruku i među prvima u svetu podržala legalno i legitimno izabrane predstavnike vlasti u Turskoj.

Navela je da je tih dana bila u Turskoj i u ime parlamenta Skupštine Crnomorske ekonomske saradnje kojim je predsedavala potpisala zajedničku izjavu osude tog terorističkog akta.

"To su bili znaci velikog prijateljstva između naroda Turske i Srbije koji se ovih dana i meseci pokazuje i velikom i dubokom saradnjom naših predsednika država, predstavnika vlada, a sada i ovom posetom", navela je Gojković.

Ukazala je da je sa Kahramanom razgovarala i o problemu terorizma, jednom od najvećih izazova u svetu sa kojim se suočava cela međunarodna zajednica, pa tako i Turska i Srbija.

Kahraman je zahvalio predsednici Skupštine Srbije na gostoprimstvu i naveo da smo nedavno prikom posete turskog predsednika Srbiji videli veličanstven, srdačan i prijateljski doček.

"Srbija i Turska nisu komšije, ali smo veliki prijatelji", naveo Kamaran i istakao da Srbija ima veliku ulogu i značaj kako za Balkan, tako i za Tursku.

Naveo je da Srbija i Turska imaju mnogo toga zajedničkog, zajedničku kulturu i istoriju.

Zahvalio je na podršci koju je Srbija 15. jula 2016. godine dala Turskoj kada je pokušan državni udar.

"Tada ste bili pored nas u našim najtežim trenucima", rekao je Kahraman koji je zahvalio i što je na godišnjicu tog, kako je naveo, "nemilosrdnog događaja" u Turskoj, ove godine u Beogradu organizovana izložba.

"Mi ćemo i dalje raditi i sarađivati. Nastavićemo da sarađujemo kako ekonomski tako i politički", naveo je Kahraman.

Kako je najavljeno, Kahraman će se danas sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić, a sutra sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво