Vulin: Srbija ima modernu i snažnu vojsku sposobnu da odbrani zemlju

Srbija ostaje na poziciji vojne neutralnosti za šta joj je neophodna snažna i moderna vojska, rekao je za RTS ministar odbrane Aleksandar Vulin i pozvao građane da dođu u petak u Batajnicu i vide svoju vojsku.

"Videćemo modernu i snažnu vojsku koja je profesionalno sposobna da odbrani zemlju. Videćemo preko 2.200 pripadnika vojske, više od 130 vozila i 30 vazduhoplova. Videćemo i preko 40 projekata na kojima radi vojna industrija kao i modularnu pušku sa dva kalibra, `Lazare`, `Miloše`, `Aleksandra` i sve ono što našu vojsku čini spremnom i modernom", rekao je gostujući u Dnevniku RTS ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Svečanosti u Batajnici uz državni i vojni vrh prisustvovaće i brojne vojne delegacije a potvrđen je i dolazak ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

"Moćićemo da pokažemo šta je to vojna neutralnost na delu, dolaze ministri odbrane Rusije i Makedonije, kao i delegacija EU a pozvani su i svi ambasadori. Ali da biste bili vojno neutralni morate da budete i vojno moćni", objasnio je Vulin.

Ministar odbrane pozvao je građane da dođu na aerodrom u Batajnici i vide svoju vojsku, uključujući i `migove` koji su stigli nedavno iz Rusije i čiji je remont u toku. 

"Oni neće leteti ali će leteti `migovi` koji su već u sastavu vojske a građani će moći da vide i spektsakularni program ruske akro grupe `Striži`", rekao je Vulin. 

Srbija jača i svoju odbrambenu industriju u koju se stalno ulaže.

"Ono što je zanimljivo 80 odsto onoga što će biti prikazano kao oprema je domaća proizvodnja. Tu je i projekat 1.500 koji podrazumeva 1.500 ljudi obučenih i opremljenih po najnovnijim standardima", naglasio je ministar odbrane. 

Uvek je aktuelna i priča o vojnoj neutralnosti Srbije. Prethodnih nedelja u Srbiji su boravili visoki zvaničnici NATO a danas stižu i predstavnici ODKB-a.

"Nema prostora tvrdnjama da naginjemo na bilo koju stranu i nećemo nikada raditi ni za jednu već samo za Srbiju. Ova pozicija je teška ali mi se borimo za sebe i svoju budućnost", rekao je Vulin. 

Poslednjih meseci bilo je više zahteva za njegovu smenu a poslednji u nizu stigao je iz redova LDP-a, zbog najave da će, kako kažu, `osuđeni ratni zločinci` biti predavači na Vojnoj akademiji. Pominju se generali Delić, Lazarević i drugi.

"Uvek će vas neko prozivati kada se borite za vojsku i patriote. To jeste ispravljanje nepravde na neki način. Nije reč samo o ovim generalima već o mnogima čije iskustvo je dragoceno za buduće oficire. Mnogi bi bili sretni da oni mogu da im prenesu svoje iskustvo komandovanja u ratu. Oni će biti predavači po pozivu a ne stalni predavači na akademiji", rekao je za RTS ministar odbrane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво