Brnabićeva i Junker: Nije važna brzina, već kvalitet reformi

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker saglasili su se u Briselu da je potrebno da Srbija nastavi da implementira reforme, posebno one koje se odnose na vladavinu prava.

Ana Brnabić i Žan Klod Junker su istakli da nije važna brzina, već kvalitet koji se postiže u korist građana Srbije.

Junker je, dodaje se, ohrabrio Srbiju da nastavi da igra konstruktivnu ulogu kada je reč o stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i prihvatio poziv da dođe u posetu Beogradu na proleće. 

Premijerka je Junkeru prenela da je proces pristupanja Evropskoj uniji strateški cilj Srbije u interesu građana.

Na sastanku na kojem je učestvovala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, Brnabićeva je zahvalila Evropskoj komisiji na konstruktivnoj saradnji kada je u pitanju pregovarački proces.

Predsednica Vlade je zahvalila i Junkeru na pozitivnim porukama u govoru o stanju EU i Pismu o namerama, u kojima je Srbija jedna od zemalja koje su prepoznate kao lideri evrointegracija u regionu, kao odgovoru na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o dobijanju jasnijeg datuma.

Premijerka je istakla da Srbija može da opravda tu ocenu.

Istakla je da su reforme koje vlada sprovodi na putu ka punopravnom članstvu Srbije u Uniji prevashodno zbog doborbiti građana naše zemlje, ali da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovora našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu.

Naglasila je da veliku pažnju Vlada Srbije posvećuje reformi obrazovanja i digitalizaciji, imajući u vidu značaj inovacija za dalji ekonomski rast i modernizaciju društva.

Brnabievać je dodala i da je regionu Zapadnog Balkana mesto u EU, i da Srbija, uprkos povremenim negativnim procesima u regionu, ostaje opredeljena da sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima rešava dijalogom.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker čestitao je premijerki Brnabić na imenovanju na tu funkciju i zahvalio što je Brisel odabran kao prva zvanična poseta u funkciji predsednice vlade.

Mogerini očekuje značajan napredak u dijalogu tokom 2018.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini očekuje da tokom 2018. godine dođe do značajnog napretka u dijalogu Beograda i Prištine i prezicira da dve strane u ovom trenutku rade na identifikovanju sadržaja, ritma, brzine i formata nove faze dijaloga.

"Očekujem da nova faza dijaloga uđe u svoju punu brzinu do kraja godine. Mi aktivno radimo na sadržaju, ne samo na okvirima i vidim mogućnost da se kvalitativni iskorak dogodi do kraja 2018. godine možda i ranije. Obe strane se odlučne i imaju unutrašnje političke uslove za postizanje rezultata", izjavila je Federika Mogerini posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Briselu.

Brnabićeva je tom prilikom izjavila da podržava ideju da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi na nivou predsednika, dodavši da ni sama ne beži od dijaloga i uloge koju kao predsednica Vlade Srbije ima u odbrani interesa građana i države.

"Ukoliko bude potrebno da se i ja kao predstavnica vlade direktno uključim u dijalog, naravno da hoću, jer moj posao je da radim za interes građana Srbije i da štitim interese Srbije. U tom smislu ja nemam problema da se vidim sa bilo kim i da razgovaramo o boljoj budućnosti Srbije, normalnijoj situaciji i stabilnijem regionu", poručila je Ana Brnabić.

Šefica EU diplomatije je tokom sastanka sa premijerkom Srbije izjavila da budućnost Srbije leži unutar EU i da je to pravac na kome i Srbija i EU "uporno i tvrdoglavo" zajedno rade.

"Posvećenost koju pokazujete kada je region u pitanju i saradnja u prevazilaženju duhova iz prošlosti i izgradnji svetlih puteva budućnosti, zasnovana na ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju, jeste evropski način života sa susedima i unapređenja života građana", poručila je Mogerinijeva premijerki Srbije.

Brnabićeva je ponovila ovom prilikom da je "strateški cilj Srbije Evropska unija i ulazak u porodicu evropskih zemlja".

Ana Brnabić kaže da se u Srbiju vraća sa porukom da će do kraja godine biti otvorena nova poglavlja u pregovorima sa EU, ali i sa najavima poseta predsednika Evropskom parlamenta i Evropske komisije Srbiji tokom 2018. godine.

"Sve ove posete jesu signal da Srbija ide ka EU i da imao punu i jaku podršku u poslu koji radimo", zaključila je Brnabićeva.

Predsednica vlade Srbije ponovila je i važnost regionalne saradnje u cilju napretka, kako zemalja Zapadnog Balkana pojedinačno, tako i celog procesa evroinegracija.

"Evropske integracije nisu sprint niti trka ko će prvi ući u članstvo. Treba da radimo zajedno. To je maraton u kome treba da pobedimo sami sebe. Važno je koliko smo stvarno i iskreno predeljeni za primenu reformi koje donose dobrobit za grašane", kaže Ana Brnabić.

Premijerka Brnabić je sastankom sa šeficom EU diplomatije Mogerini završila svoju dvodnevnu posetu Briselu.

Ranije danas, Brnabićeva se sastala i sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem koji je rekao da se radi na tome da Srbija postane jedna od sledećih članica EU.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво