Председник ЕП са Аном Брнабић: ЕУ је наша заједничка домовина

Ради се на томе да Србија постане једна од следећих чланица ЕУ, рекао је председник Европског парламента Антонио Тајани после разговора са премијерком Аном Брнабић.

Тајани је за јануар најавио своју посету Србији као и састанак српских и европских предузећа у циљу боље економске сарадње ЕУ и Србије.

Председник Европског парламета изјавио је да су стабилност и просперите Западног Балкана заједнички циљеви Европског парламента и земаља региона.

"Не повезује нас само географија, већ и историја, култура и заједнички корени, истакао је Тајани. ЕУ је наша заједничка домовина. Ја сам уверен да ће будућност бити будућност проширења и проперитетна будућност унутар ЕУ", поручио је Тајани.

Тајани је након разговора са премијерком Србије у Бриселу оценио да европски приступ Србије има пуну подршку у Европском парламенту.

"Србија добро напредује ка ЕУ интеграцијама. Очекујем нове преговарачке позиције до краја године", поручио је Тајани.

Додао је да има још посла и да су реформски напори на свим нивоима неопходни зарад добробити народа на првом месту.

"Решавање питања у области владавине права је од кључног значаја са фокусом на реформу правосуђа по препоруци Европске комисије и Резолуције Европског паралмета", изјавио је Тајани.

Председник Европског парламета посебан значај придаје екомским односима Србије и ЕУ, те је поздравио добре економске оцене које је Србија добила од европских министра финансија и Међународног монетарног фонда.

Истовремено, Тајани је за јануар најавио своју посету Србији и организацију састанка предузећа из Србије и ЕУ зарад јачања економских односа ЕУ и Србије.

Током разговора са премијерком Србије у Бриселу председник Европског парламента похвалио је сарадњу Србије и ЕУ у области миграција и безбедности.

"Србија је важан партнер ЕУ када су у питању заједнички изазови миграција и безбедности и спремни смо да даље јачамо ту сарадњу", закључио је председник Европског парламента.

Брнабић: Тајанијев долазак сигнал подршке реформама

Премијерка Ана Брнабић оценила је да ће долазак Тајанија у Србију бити јак сигнал подршке даљим економским реформам у земљи.

Премијерка је после састанка са Тајанијем у Бриселу поновила да Србија остаје предна евроинтеграцијама и регионалној стабилности.

"Срећна сам да могу да грађанима Србије најавим вашу посету Србији крајем јануара као и чињеницу да долазите са делегацијом инвеститора из ЕУ. То ће бити јак сигнал и јака подршка за наше даље еконимске реформе", поручила је Брнабићева после сатанка са Тајанијем.

Брнабићева каже да је на економским реформа и фискалној стабилности урађено много током мандата претходне владе у Београду, а да је задатак ове владе да ради на даљем привредном расту и реформама.

"Сада морамо више да се фокусирамо на владавину права и реформу правосуђа", поручила је Брнабићева.

Ана Брнабић је поновила наводе Тајанија да Европска унија види Србију као искреног и одговорног партнера и као кандадата за нови талас проширења.

Према њеним речима, било јој је било важно да њена прва званична посета на месту председнице владе Републике Србије буде управо Бриселу како би се дао јасан сигнал да су европске интеграције највећи приоритет у политици Србије.

”"Напори Србије су у потуности препознати у Бриселу. На Србију се рачуна као на искреног и одговорног партнера у евроинтеграцијама", поручила је Брнабићева из Брисела где се налази у дводневној посети.

Премијерка Србије наглашава важност чињенице да у Европском парламенту и Европској комисији као и међу највишим европским званичницима постоји велико инетрсовање за њену посету и Србију.

Захвалила се комесару за преговоре о проширењу Јоханесу Хану на датој пуној подршци Србији, њеним евроинтеграцијама и иницијативи председника Александара Вучића о спровођењу унутрашњег дијалога о Косову.

Премијерка је захвалила ЕУ на секторској буџетској помоћи у области реформе јавне управе и образовања и истовремено нагласила да је Србија јак и кредибилан партнер Брисела када је реч о политици безбедности.

"Заједничке снаге српске полиције и војске показале су да смо ми кредибилни партнер и снажан ЕУ у заштити и контроли граница.

Спречили смо 20.000 нелегалних миграната да уђу у Србију и наставе пут ка ЕУ", нагласила је Брнабићева.

Премијерка се захвалила и на разумевању и ставу Уније да је Србија дала један од најбољих примера када је бављење мигрантском кризом у питању.

До краја посете Бриселу Ана Брнабић би требало да се састане са председником Европске комисије Жаном Клодом Јункером и шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могерини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара