Vučić sa Lajčakom: UN najznačnije svetsko telo za suverenitet Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslavom Lajčakom i tom prilikom naglasio da su UN najznačajnija međunarodna organizacija sa stanovišta zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak su razgovarali o planovima za reformu UN, ulozi Srbije u ovoj međunarodnoj organizaciji i situaciji u regionu.

Vučić je istakao da Ujedinjene nacije imaju odgovoran pristup po pitanju Zapadnog Balkana.

Predsednik je, u ime Republike Srbije, podržao odgovoran pristup Miroslava Lajčaka na unapređenju rada i aktivnosti UN.

Vučić je novinarima nakon sastanka rekao da Srbija podržava reformu UN i da će pružiti pomoć koliko može da svetska organizacija ima još veću ulogu, jer bi tako, ocenio je, u svetu bilo manje bahatosti i arogancije.

Predsednik je rekao da Lajčak odlično razume sve probleme i smatra da se Srbija ponaša odgovorno i ozbiljno.

"Podržavamo njegov plan ambicioznih reformi, koji želi da sprovede zajedno sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom. To neće biti lako da se postigne, kao ni sveobuhvatni plan o migracijama i razvoju, a postoje i različite ideje oko Saveta za ljudska prava"; konstatovao je Lajčak.

Predsednik Srbije je podvukao da je za nas važno da UN postaju sve važnije mesto na kojem se odlučuje, "pored kojeg se ne prolazi kao što je bio slučaj ranije".

"Više nemamo unipolaran svet kao što smo imali ranije. Po tome može da se vidi da su UN postale značajnija arena nego pre. Mi kao predstavnici malih zemalja, a Lajčak dolazi iz Slovačke, smo zadovoljni jer ovo je jedino mesto gde možemo da budemo ravnopravni i jednaki, gde imamo istih 15 minuta kao i američki predsednik Donald Tramp. To što on govori 45 minuta, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan 25 minuta, možemo i mi, ako prekoračimo vreme", istakao je Vučić.

Naglasio je da su u UN ista prava svih zemalja, i da je to jedna od retkih organizacija u svetu u kojima je to slučaj.

"Srbija će pomoći koliko može da UN imaju još veću ulogu. Biće manje bahatosti i arogancija u svetu ako to bude tako", zaključio je predsednik.

Predsedavajući Generalne skupštine UN je na sastanku naglasio da je glavni cilj predsedavanja poštovanje tri stuba UN: ljudska prava, mir i bezbednost i razvoj.

Istakao je neophodnost postizanja konkretnih rezultata na planu reforme UN, jačanje poverenja između UN i njenih članica, i naglasio da ova organizacija ima ambiciozan program o migracijama, što će biti prvi veliki međunarodni okvir, kao i da je uloga UN da se zalaže za mir i prevenciju konflikta, navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić nastavio je boravak u Njujorku obraćanjem Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво