Sredina oktobra ili decembra mogući termini za nova poglavlja

Estonija, koja predsedava Savetu EU, radi na organizaciji otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije, a sredina oktobra i sredina decembra su mogući termini, saznaje "Tanjug".

"Naša namera je da to bude u decembru", kažu za Tanjug u diplomatskim krugovima estonskog predsedavanja. 

U ovom trenutku u Briselu nemaju tačan datum kada bi mogla da se održi sledeća Međuvladina konferencija Srbije i EU i koja bi poglavlja tom prilikom mogla da budu otvorena. 

"Nemamo još ništa konkretno, ali naša namera je da to bude u decembru", poručuju u krugovima bliskim estonskom predsedavanju Savetu EU.

U Savetu EU kažu da se u radnim telima Saveta trenutno intenzivno radi na pripremi poglavlja 6, koje se odnosi na pravo privrednih društava, kao i na poglavlju 33, koje se bavi usklađivanjem finansijskih i budžetskih propisa Srbije sa EU.

Kada je reč o poglavlju 30 – ekonomski odnosi sa inostranstvom – zemlje članice trenutno rade na usklađivanju interne pozicije koje se odnosi na bilateralne sporazume koje su zemlje članice potpisivale međusobno pre ulaska u EU. 

"Ovo pitanje se trenutno nalazi pred Sudom EU u Luksemburgu, a pojedine zemlje članice, sa Nemačkom na čelu, očekuju da se u propratno pismo pregovaračke pozicije za poglavlje 30 unese rečenica koja konstatuje da će se, u tom smislu, u daljim pregovorima sa Srbijom postupati po preporuci Suda EU", objašnjavaju za Tanjug u evropskim diplomatskim izvorima.

U Briselu naglašavaju da je u pitanju "tehnička stvar" koja ne bi trebalo da predstavlja problem za otvaranje poglavlja 30 sa Srbijom,, koje se odnosi na zajedničku trgovinsku politiku EU, multilateralne odnose, bilateralne sporazume s trećim zemljama, kao i razvojnu politiku i humanitarnu pomoć, a čija se pravna tekovina najvećim delom sastoji od direktno primenjivog zakonodavstva EU.

Pored ova tri poglavlja, Srbija će u narednom periodu Briselu proslediti još dve pregovaračke pozicije za poglavlje 9, koje se odnosi na finasijske usluge, i poglavlje 13 – ribarstvo. 

Mogući termini za otvaranje novih poglavlja Srbije u pregovorima sa EU su sredina oktobra i decembra, kada se u Briselu održavaju sastanci ministara opštih poslova EU i lideri zemalja članica. 

Na odluku zemalja članica o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom uticaće i izveštaj o napretku Srbije u oblasti fundamentalnih poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava u zemlji. 

Evropska komisija tim povodom sprema izveštaj koji bi trebalo da predstavi zemljama članicama početkom novembra. 

U cilju moguće podrške za otvaranje novih poglavlja još u oktobru Srbija će zemljama članicama EU predstaviti postignuto o oblasti reforme pravosuđa, osnovnih prava, pravde, slobode i bezbednosti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво