Brnabić: Veća saradnja sa Kinom u oblasti obrazovanja

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je na Petom dijalogu o obrazovnim politikama Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) da je obrazovanje uslov prosperiteta svakog društva i najavila da će saradnja sa Kinom biti intenzivirana i u oblasti obrazovanje i nauke. Ministar prosvete Mladen Šarčević je poručio da uz udruživanje resursa dve zemlje mogu da ostavare mnogo bolje rezultate.

Ana Brnabić je navela da će Vlada Srbije dati puni doprinos prosvetnoj saradnji u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put" i saradnji u mehanizmu CIE.

Navodi da Srbija projekat "Jedan pojas, jedan put" smatra jednom od najvažnijih globalnih inicijativa, kao i da veliku pažnju poklanja saradnji sa Kinom u okviru mehanizma "16 plus jedan".

"Akademski krugovi su pokretači prosperiteta. Svi smo svesni da na omladini i njenom obrazovanju leži budućnost i prosperitet svake zemlje", naglasila je Brnabićeva.

Podsetila je da je Srbija započela reformu obrazovanja i istakla da bez odgovarajućeg obrazovnog sistema nema razvoja nijednog društva.

"Verujem da će ovaj dijalog doprineti da se učvrste temelji obrazovanja, što je uslov za prosperitet svakog društva", navela je Brnabićeva, dodajući da se u Novom Sadu okuplja intelektualna elita iz Kine i Evrope.

Napomenula je da će Novi Sad biti omladinska prestonica Evrope 2019. i postati centar za mlade, za inovativne ideje koje će se realizovati na međunarodnom nivou.

Podsetila je da je format "16 plus jedan" uspostavljen u Varšavi 2012. i da doprinosi razvoju svih učesnica i da je doprineo jačanju ukupne saradnje, većem i boljem povezivanju i boljim kontaktima.

Naglasila je da je CIE integralni deo šire saradnje Kine i EU, imajući u vidu da je 11 zemalja regiona članice EU, a preostalih pet na evropskom putu, sa kojima Kina ima uspostavljenu stratešku saradnju.

Navela je da je na trećem sastanku vlada 2014. u Beogradu Srbiji ukazana posebna čast i poverenje i istakla da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklanja izuzetnu pažnju tom formatu saradnje.

Poručila je da će kao nova premijerka Srbije nastaviti da ulaže napore da se ta saradnja još više pojača.

Najavila je da će Kina i zemlje CIE sledeći sastanak imati u Budimpešti 28. novembra i potvrdila da će učestvovati.

Podsetila je da se u okviru tog mehanizma jača politička i ekonomska saradnja, realizuju infrastrukturni projekti, grade mostovi, pruge, hidroelektrane i da postoje planovi za digitalno povezivanje na ruti "Jedna pojas, jedan put".

Brnabićeva je dodala da je 2017. godina kulturne saradnje Kine i CIE, kao i da ti susreti mogu da obuhvate i saradnju u zdravstvu, turizmu i mnogim drugim oblastima. Premijerka Srbije je najavila da će Beograd biti sledeći domaćin gradonačelnika u okviru mehanizma CIE.

Kako je rekla, u omladini i njenom obrazovanju leži budućnost, a Srbija je impresionirana razvojem Kine i u oblasti obrazovanja, tako da bi trebalo raditi na razmeni studenata i obrazovnih i naučnih institucija, učenju kineskog jezika i slično.

"Da mlade pripremimo za moderno doba, da steknu veštine i znanja koja će ih ohrabrivati da se bore za svoje ambicije. Moderno društvo stalno stavlja nove izazove pred nas", istakla je premijerka Srbije.

Navela je da reforma obrazovanja podrazumeva celoživotno učenje, obrazovanje prema potrebama društva, ali i obrazovanje koje treba da pokreće inovacije i kritičko mišljenje, kao i preduzetništvo.

"Želimo da uvedemo model konceptualnog učenja, kako bi mladi sticali funkcionalno i primenljivo znanje i da kroz sveobuhvatnu reformu obrazovanja povratimo poverenje javnosti u naš obrazovni sistem", poručila je Brnabićeva.

Navela je da treba povećati dostupnost obrazovanja i modernizovati nastavne planove i programe, prema potrebama društva i naše ekonomije, a sve u cilju razvoja privrede i dostizanja globalne konkurentnosti.

Ukazala je da je učenje o preduzetništvu veoma važno za mlade, a posebno za društva sa malim brojem stanovnika kao što je naše i da su preduzetničke kompetencije prepoznate kao jedna od osam veština za život u 21. veku.

"Naš strateški razvoj mora biti zasnovan na razvijanju preduzetničkih kompetencija kod što većeg broja članova našeg društva", naglasila je Brnabićeva.

Podsetivši da je uvedena avio-linija Beograd–Peking, izrazila je očekivanje da će to doprineti još većoj saradnji dve zemlje.

"Udruživanjem resursa do boljih rezultata"

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je na Petom dijalogu o obrazovnim politikama Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) da treba da prepoznamo dugoročnu perspektivu za saradnju sa Kinom, naglasivši da uz udruživanje resursa možemo da ostvarimo mnogo bolje rezultate.

Izrazio je očekivanje da će taj dijalog i saradnja u oblasti obrazovanja biti plodonosni na dvodnevnom skupu, istakavši da je Kina u prethodnih 30 godina imala velike promene u razvoju.

"Postala je jedna od vodećih privreda u svetu, najveći trgovac robe. Impresivan razvoj je vidljiv na svakom koraku", naveo je Šarčević.

Ministar je rekao treba unaprediti obrazovanje, nauku i pojačati pokretanje inovacija, za šta je važno proširivanje međunarodnu saradnju, a posebno sa Kinom u okviru mehanizma "16 plus jedan".

Naveo je da će na tom skupu u Novom Sadu biti usvojena Novosadska deklaracija.

"Zahvaljujem svim delegacijama koje su već učestvovale u radu na tekstu Novosadske deklaracije, a nadam se da ćemo danas moći kroz dijalog da zaključimo da ta deklaracija bude odraz svih naših stavova", rekao je Šarčević.

Ta deklaracija, prema njegovim rečima, biće putokaz i sve ono što želimo da radimo u narednom periodu.

Naglasio je da je reforma obrazovanja među ključnim prioritetima Vlade na svim nivoima, od predškolskog do visokog, i da je pokrenuta u više strateških i reformskih pravaca.

"Ovih dana usvajamo set od sedam novih zakona", dodao je on napomenuvši da se reformiše visoko obrazovanje, uvodi dualno obrazovanje, internacionalizuju još više studijski programi i uvodi digitalizacija u oblasti obrazovanja. To su osnovni stubovi toga što smo pokrenuli", rekao je ministar prosvete.

Istakao je da se uvode novi principi za visoko obrazovanje kako bi ono bilo relevantnije za privredu, kao i da samo kvalitetno istraživanje i nauka mogu da pokrenu inovacije koje su ključne za održivi razvoj.

Izrazio je očekivanje da će biti novih zajedničkih projekata, investicija i programa za razmenu ideja, ljudi i jačanje konkurentnosti.

Predstavnici ministarstva obrazovanja Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope danas i sutra u Novom Sadu razgovaraju o unapređenju obrazovne saradnje na Petom dijalogu o obrazovnim politikama Kine i zemalja CIE.

Otvaranju skupa prisustvuju i zamenik ministra obrazovanja Kine Du Dženjuen, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, pokrajinski premijer Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Kine Li Mančang.

Na skupu koji se održava u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu učestvuju i zamenici ministara i drugi predstavnici resora obrazovanja iz zemalja centralne i istočne Evrope, koji će dva dana razgovarati o unapređenju obrazovne saradnje, prakse i usklađivanja obrazovnih strategija radi jačanja odnosa u toj oblasti.

Pored skupa o obrazovnim politikama, biće održani četvrti sastanak konzorcijuma visokoobrazovnih ustanova mehanizma "16 plus jedan", na kojem će učestvovati predstavnici najuglednijih kineskih i univerziteta iz centralne i istočne Evrope.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je i nacionalni koordinator za saradnju u mehanizmu Kina – CIEZ, i ministar prosvete Mladen Šarčević prirediće prijem u Galeriji Matice srpske.

Reč je o saradnji u oblasti obrazovanja u formatu Kine sa 16 zemalja CIE, koji je, od uspostavljanja 2012. godine, izrastao u mehanizam sveobuhvatne saradnje zemalja regiona sa Kinom.

Prvi dijalog o obrazovnim politikama Kine i zemalja CIE održan je 2013. godine u kineskom gradu Čungćingu, a zatim su usledili Drugi dijalog u Tjencinu i Treći koji je održan u Varšavi.

Prethodni, Četvrti dijalog održan je u oktobru 2016. godine u Pekingu.

Saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope integralni je deo globalne sveobuhvatne inicijative "Pojas i put", koju je pokrenuo kineski predsednik Si Đinping 2013. godine.

Srbija ima aktivnu ulogu u tom mehanizmu saradnje i bila je domaćin Trećeg sastanka šefova vlada Kine i zemalja CIE u decembru 2014. godine, kada je tadašnji premijer Aleksandar Vučić ugostio premijere centralne i istočne Evrope i premijera Kine Li Kećanga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u maju ove godine u Pekingu je učestvovao na Prvom međunarodnom forumu lidera "Pojas i put" uz predsednike još 28 država.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво